Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 53
Nowoczesne rozwiązania marketingowe na rynku produktów konsumpcyjnych – ebook
Agnieszka Izabela Baruk Sebastian Białoskurski Anna Goliszek Anna Iwanicka Agnieszka Komor Grzegorz Wesołowski
W monografii „poddano wnikliwej analizie wybrane nowoczesne rozwiązania marketingowe mające zastosowanie w odniesieniu do produktów konsumpcyjnych. Autorzy słusznie zaliczyli do tych rozwiązań kształtowanie przez oferentów relacji z nabywcami, wzbudzanie postaw i zachowań prosumpcyjnych, wykorzystywanie etnocentrycznych postaw nabywców finalnych, kształtowanie potencjału innowacyjnego oferenta oraz...Data dostępności:
Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności – ebook
Eugenia Czernyszewicz
Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 2010]. Światowy sektor żywnościowy funkcjonuje w środowisku, w którym ciągle są opracowywane lub aktualizowane polityki, standardy, przepisy, wskazówki, kształcenie i porady dotyczące żywności i żywienia, w tym związane...Data dostępności:
Parametryzacja trajektorii manipulatorów z wykorzystaniem wielomianów wyższych stopni – ebook
Marek Boryga
Problem planowania trajektorii ruchu manipulatorów jest niezmiernie istotny z punktu widzenia użytkownika. Podczas realizacji dowolnego zadania wykonywanego przez robota niezbędne jest określenie sposobu zmian położenia wszystkich złączy manipulatora. Zadanie planowania trajektorii składa się z dwóch etapów. Pierwszym jest przestrzenne planowanie toru określone we współrzędnych uogólnionych, natomiast...Data dostępności:
Możliwość wykorzystania wybranych wskaźników enzymatycznych do oceny reakcji indyczek rzeźnych na stres niwelowany dodatkiem L-karnityny lub choliny – ebook
Magdalena Krauze
Zmiana poziomu markerów biochemicznych i morfologicznych krwi oraz aktywności enzymów obrazuje zachodzące zmiany statusu metabolicznego oraz sugeruje skutki, jakimi mogą być fizjologiczne i morfologiczne zmiany w komórkach, pogorszenie odporności, spadek wydajności produkcji, częste objawy chorobowe, a nawet śmierć. Celem badań było stwierdzenie, czy można wykorzystać rzadko używane markery biochemiczne...Data dostępności:
Wpływ naświetlania promieniami podczerwonymi nasion bobiku (Vicia faba L.) i łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius) na ich wartość odżywczą i efektywność w odchowie kurcząt brojlerów – ebook
Bożena Kiczorowska
Wyniki pracy pogłębiają i porządkują wiedzę w zakresie doboru warunków naświetlania promieniami podczerwonymi nasion bobiku i łubinu wąskolistnego pozwalających podnieść ich wartość odżywczą oraz rozszerzyć możliwości wykorzystania w odchowie kurcząt rzeźnych. Podjęte badania po raz pierwszy w tak szerokim zakresie analizują wpływ promieni podczerwonych na skład chemiczny i wartość odżywczą nasion...Data dostępności:
Preparaty biotechniczne i biologiczne w ochronie papryki słodkiej (Capsicum annuum L.) przed grzybami chorobotwórczymi i indukowaniu reakcji obronnych roślin – ebook
Agnieszka Jamiołkowska
Papryka słodka jest to warzywo o wysokich wartościach odżywczych, źródło ważnych związków organicznych i nieorganicznych. Zgodnie z nową koncepcją rozwoju rolnictwa zaleca się prowadzenie upraw w systemie integrowanym i ekologicznym, z wykorzystaniem biologicznych preparatów do ochrony roślin. Produkty te charakteryzują się bezpośrednim i profilaktycznym działaniem na patogeny, jak również przyczyniają...Data dostępności:
Wpływ czynników środowiska i odmiany na wielkość i jakość plonu nasion rzepaku ozimego uprawianego na Dolnym Śląsku – ebook
Barbara Skwaryło-Bednarz
Współczesna hodowla rzepaku ozimego umożliwia uzyskanie odmian o określonych parametrach jakościowych. Jakość nasion rzepaku przeznaczonych na cele spożywcze, paszowe i niespożywcze jest ciągle doskonalona przez zwiększanie zawartości oleju, związków biologicznie aktywnych (takich jak tokoferole), zmianę składu i proporcji kwasów tłuszczowych oraz dalszą redukcję związków antyżywieniowych. Dotychczasowe...Data dostępności:
Występowanie Acrobasis advenella (Zinck.) (Lepidoptera, Pyralidae, Phycitinae) na aronii czarnoowocowej w Polsce i jego biochemiczne powiązania z roślinami żywicielskimi – ebook
Edyta Górska-Drabik
Celem pracy było określenie zasiedlenia Aronia melanocarpa przez gąsienice Acrobasis advenella na plantacjach w Polsce oraz porównanie zasiedlenia przez tego fitofaga kwiatostanów trzech gatunków roślin żywicielskich. Podjęto także próbę określenia wpływu żywicieli na wybrane parametry populacyjne A. advenella na tle składu chemicznego roślin żywicielskich. Ponadto celem było wyodrębnienie metabolitów...Data dostępności:
Interactions between host plants and Coccus hesperidum L. (Hemiptera; Sternorrhyncha; Coccidae) – ebook
Katarzyna Golan
Understanding of complex relationships between the insects and their hosts is one of the main aims of current ecology and plant protection. Although a great number of Sternorrhyncha studies have been carried out on basic plant–insects interactions during the last ten years, interaction between plants and scale insects are poorly described. Therefore the following research aims were accepted in order...Data dostępności:
Modelowanie ekstrakcji ultradźwiękowej w układzie ciecz-ciało stałe – ebook
Zbigniew Kobus
Proces ekstrakcji w układzie ciecz-ciało stałe jest jednym z trudniejszych do modelowania procesów dyfuzyjnych. W przypadku ekstrakcji wspomaganej polem ultradźwiękowym tylko w nielicznych opracowaniach wykorzystuje się modele dyfuzyjne bezpośrednio uwzględniające w swojej strukturze moc pola ultradźwiękowego. Celem pracy było opracowanie modelu matematycznego pozwalającego kompleksowo charakteryzować...Data dostępności:
Floral display and reproductive system in brown mustard Brassica juncea (L.) Czern. et Coss. and white mustard Sinapis alba L., Brassicaceae – ebook
Marzena Masierowska
The reproductive success of entomophilous species depends on the floral attractivity and mating system of plants, and the performance of pollinators. Owing to the substancial declie in the number of honey bees, the significance of wild insects as pollen vectors is growing. Lack of the comparative studies on ecological specialization of the floral display in cultivated mustards and effectiveness of...Data dostępności:
Zróżnicowanie morfometryczne, genetyczne, epigenetyczne i biochemiczne Varroa destructor opornych oraz wrażliwych na tau-fluwalinat – ebook
Grzegorz Borsuk
Pierwotne zróżnicowanie genetyczne roztoczy z rodzaju Varroa pomogło im wykształcić zmienność adaptacyjną, a w konsekwencji przetrwać przez ponad 100 lat. Dostosowały się one do różnych gatunków pszczół, do różnych środowisk oraz wykształciły oporność na leki stosowane do ich zwalczania. W krótkim czasie są w stanie wytworzyć oporność krzyżową na akarycydy. Aby zapobiec wymieraniu rodzin pszczelich,...Data dostępności:
Wybrane parametry systemowej odpowiedzi immunologicznej u psów z atopowym zapaleniem skóry i ich przydatność w diagnostyce oraz terapii – ebook
Iwona Taszkun
Atopowe zapalenie skóry (AZS, atopy dermatitis, AD) psów jest przewlekłą, nawrotową chorobą, wynikającą z genetycznej predyspozycji organizmu do rozwoju nadwrażliwości na alergeny środowiskowe. W przebiegu AZS występuje silny świąd oraz obserwuje się charakterystyczną lokalizację i obraz kliniczny zmian skórnych. Choroba jest nieuleczalna, dlatego wymaga regularnego leczenia pacjenta przez całe jego...Data dostępności:
Wpływ obróbki termicznej na wybrane wskaźniki jakości nasion soi i ich przetworów – ebook
Marek Szmigielski
Nasiona soi ze względu na korzystny skład chemiczny stanowią poszukiwany, wartościowy składnik pożywienia lub paszy. Wykorzystanie nasion soi jest jednak limitowane poprzez liczne substancje przeciwżywieniowe, które ograniczają przyswajalność składników pokarmowych produktu przez organizm konsumenta. Ogrzewanie jest jednym z podstawowych, powszechnie stosowanych w przetwórstwie rolno-spożywczym sposobów...Data dostępności:
Wpływ formy i poziomu miedzi i żelaza w paszy na wyniki odchowu oraz wybrane wskaźniki metaboliczne kurcząt brojlerów – ebook
Małgorzata Maria Kwiecień
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie chelatami nowej generacji, w których jedna do trzech cząsteczek glicyny połączona jest z takimi mikroelementami jak miedź, żelazo, cynk lub mangan. Ta forma gwarantuje większą stabilność oraz jednorodność chemiczną i fizyczną niż dotychczas stosowane chelaty z lizyną lub metioniną. Celem badań było porównanie wpływu dwóch form chemicznych (siarczany, chelaty...Data dostępności:
Zmienność współczesnych mad puławskiego odcinka Wisły – ebook
Sławomir Ligęza
Mady są glebami o dużej lokalnej zmienności cech, determinowanych przez skałę macierzystą. Ich właściwości zależą od odcinka biegu rzeki, usytuowania w dolinie rzecznej, sposobu użytkowania tarasu zalewowego oraz przekształceń antropogenicznych. Celem przeprowadzonych badań była analiza wpływu głębokości zalegania warstw w profilu, odległości od linii brzegowej rzeki i sposobu użytkowania terenu na...Data dostępności:
Wpływ właściwości fizycznych i chemicznych biopaliw pochodzenia roślinnego na emisję produktów spalania i efektywność energetyczną – ebook
Artur Kraszkiewicz
Celem pracy była ocena wpływu właściwości fizycznych i chemicznych biopaliw pochodzenia roślinnego, zróżnicowanych gatunkowo i pod względem formy geometrycznej, na przebieg procesu oraz emisję produktów spalania, jak również efektywność energetyczną w aspekcie urządzeń grzewczych małej mocy. Do badań wyodrębniono 30 różnych biopaliw wytworzonych z 6 gatunków surowców roślinnych. Grupując je pod względem...Data dostępności:
Behawioralne i fizjologiczne mechanizmy reakcji koni arabskich na bodźce stresowe – ebook
Monika Budzyńska
Reakcje koni na bodźce wywołujące strach mogą mieć istotne konsekwencje dla bezpieczeństwa zarówno ludzi, jak i zwierząt. Konie wykazują naturalną tendencję do reagowania szybką ucieczką w celu uniknięcia sytuacji potencjalnie dla nich groźnych, np. pojawienia się nowych bodźców w dotychczas znanym środowisku. Podstawowym wyznacznikiem komfortu psychicznego zwierząt jest gwarancja poczucia bezpieczeństwa....Data dostępności:
Analiza porównawcza oligodendrocytów w wybranych obszarach mózgowia u norki amerykańskiej (Neovison vison), lisa rudego (Vulpes vulpes), konia domowego (Equus caballus) i bydła domowego (Bos taurus) – ebook
Agata Wawrzyniak
W budowie układu nerwowego człowieka i zwierząt oprócz neuronów uczestniczy również tkanka glejowa zwana neuroglejem. Oligodendrocyty (OLGs) obecne w substancji białej i szarej ośrodkowego układu nerwowego (OUN) są niewielkimi komórkami ze skąpą ilością wypustek, regularnym jądrem komórkowymi oraz typowymi organelami komórkowymi w cytoplazmie. Dość długo utrzymywał się pogląd, że OLGs towarzyszą włóknom...Data dostępności:
Ocena zmian w zbiorowiskach łąkowych w spekcie zachowania siedlisk pobagiennych – ebook
Mariusz Kulik
Ekosystemy trawiaste zajmują na kuli ziemskiej dużą powierzchnię, dostarczając zdrowej paszy dla zwierząt trawożernych i pełniąc wiele funkcji przyrodniczych. Regulują jakość powietrza, przechwytując różnego rodzaju zanieczyszczenia, łagodzą ekstremalne zjawiska, takie jak powodzie i susze, czy zapobiegają erozji wodnej i wietrznej. Obszary te odgrywają ważną rolę w globalnym obiegu węgla. Odpowiednie...Data dostępności: