świat od kuchni
- Zbrodnia w środowisku najwyższej klasy restauratorów pozwala warszawskim policjantom przekonać się, jak wygląda kulinarny świat "od kuchni". Skrzętnie skrywane tajemnice receptur, wielkie namiętności podlane sosem zazdrości i zawiści - oto prosta droga do nagłej śmierci wybitnego kucharza.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Droga do łóżka wiedzie przez żołądek. Świat kulinariów jest spleciony z życiem erotycznym w sposób bezsprzeczny – to, co trafia na nasze talerze, potrafi zarówno wzniecić pożądanie, jak i je zgasić. I choć dieta nie jest jedynym czynnikiem decydującym o jakości życia seksualnego, może w znaczący sposób wpłynąć na satysfakcję i poziom doznań. W tym praktycznym przewodniku doświadczony seksuolog udowodni...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Pewnego dnia Thilli odkrywa w kuchni ciało zamordowanej matki. Po tym tragicznym wydarzeniu wraz z ojcem przenosi się do nowego domu w innym mieście. Zaczyna także naukę w nowej szkole, gdzie stara się wtopić w tłum rówieśników. Nie jest to jednak takie proste. Thilli otrzymuje od ojca zamkniętą szkatułkę, w której znajduje list od zmarłej mamy. Zszokowana jego treścią, nie jest w stanie doczytać go...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni! Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków...
Data dostępności:
Data publikacji:
- ODKRYJ BOGACTWO DIETY ELIMINACYJNEJ Alergie i nietolerancje pokarmowe często brzmią jak wyrok. Koniec ze spontaniczną pizzą na mieście, ze słodkimi guilty pleasures czy z ukochanymi smakami dzieciństwa. Na szczęście dieta eliminacyjna kryje też w sobie zaskakującą obfitość połączeń, przepisów i produktów. Wiem, bo sama ją odkryłam – a teraz chętnie dzielę się swoimi kulinarnymi doświadczeniami. ...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Alicja Horn, autorka bestsellera Wyleczeni , powraca z nową powieścią, by znów szokować czytelników osobliwymi metodami morderstw. Para głównych bohaterów, lekarka Marta Wolska i komisarz policji Michał Łazowski, wpada na trop największej afery farmaceutycznej w kraju. Muszą dowiedzieć się, komu i dlaczego tak bardzo zależy na refundacji pewnego leku. I co mają z tym wspólnego sexworkerki oraz chemsex?...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé , inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Kuchnia” to ekskluzywny miesięcznik dla miłośników sztuki kulinarnej prezentujący autorskie i sprawdzone przepisy, odkrywający przed Czytelnikami wspaniały świat smaków i aromatów. Na łamach czasopisma zamieszczane są przepisy: sezonowe, na każdą okazję, oryginalne, proste, robione od podstaw, zawsze sprawdzone. Raz tradycyjne, raz nowoczesne, nasze rodzime, z różnych stron świata, opatrzone doskonałymi,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Kuchnia” to ekskluzywny miesięcznik dla miłośników sztuki kulinarnej prezentujący autorskie i sprawdzone przepisy, odkrywający przed Czytelnikami wspaniały świat smaków i aromatów. Na łamach czasopisma zamieszczane są przepisy: sezonowe, na każdą okazję, oryginalne, proste, robione od podstaw, zawsze sprawdzone. Raz tradycyjne, raz nowoczesne, nasze rodzime, z różnych stron świata, opatrzone doskonałymi,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Kuchnia” to ekskluzywny miesięcznik dla miłośników sztuki kulinarnej prezentujący autorskie i sprawdzone przepisy, odkrywający przed Czytelnikami wspaniały świat smaków i aromatów. Na łamach czasopisma zamieszczane są przepisy: sezonowe, na każdą okazję, oryginalne, proste, robione od podstaw, zawsze sprawdzone. Raz tradycyjne, raz nowoczesne, nasze rodzime, z różnych stron świata, opatrzone doskonałymi,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Kuchnia” to ekskluzywny miesięcznik dla miłośników sztuki kulinarnej prezentujący autorskie i sprawdzone przepisy, odkrywający przed Czytelnikami wspaniały świat smaków i aromatów. Na łamach czasopisma zamieszczane są przepisy: sezonowe, na każdą okazję, oryginalne, proste, robione od podstaw, zawsze sprawdzone. Raz tradycyjne, raz nowoczesne, nasze rodzime, z różnych stron świata, opatrzone doskonałymi,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- "Nie spodziewam się, że wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, ale jestem pewien, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. (…) Już teraz mamy do dyspozycji wspaniały wachlarz darów Natury ze wszystkich zakątków ziemi, aby zaspokoiły nasze pragnienie kulinarnej przyjemności. W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Stanisław Brejdygant - aktor, reżyser, scenarzysta, pisarz i dramaturg.Jako aktor debiutował w 1960 roku rolą Hamleta w Bałtyckim Teatrze Dramatycznym. Grał główne role w dziełach Shakespeare'a ( Hamlet , Ryszard III ), Dostojewskiego (Książę Myszkin w Idiocie , Raskolnikow w Zbrodni i karze ), Ibsena, Tołstoja, Bułhakowa (Ludwik XIV w Molierze , Piłat w Mistrzu i Małgorzacie). Stanisław Brejdygant...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”? Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni „Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”. Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Uwielbiamy poznawać nowe miejsca i nowych ludzi. Próbować egzotycznej kuchni i zrobić selfie tam, gdzie nikogo jeszcze nie było. Dziś podróż przez ocean nie jest już wyprawą życia. Świat przypiął nam do ramion skrzydła. Ale te skrzydła należą do konkretnych linii lotniczych. Zasięgnijmy języka u bywalczyni przestworzy, jak podróżować samolotami i nie dać się zwariować. Jesteśmy już na pasie startowym....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Współczesna powieść obyczajowa, której akcja rozgrywa się w świecie agencji reklamowych. Wraz z bohaterką zaglądamy za kulisy tego świata, poznajmy procesy związane z kreacją i zasady funkcjonowania agencji. Ludzi z tego świata można pokochać albo znienawidzić. Nie da się pozostać obojętnym. Nasza bohaterka na pewno obojętna nie pozostanie. Emilia Rafińska - młoda, ładna i ambitna - stara się o...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Kiedy ćwierć wieku temu Piotr Adamczewski zaczął się bawić w pisanie o jedzeniu dla POLITYKI, w której pracował wówczas jako sekretarz redakcji, nie spodziewał się, że to hobby stanie się sensem jego życia i radością dla tysięcy smakoszy. Mało kto tak pięknie i mądrze, inkrustując narrację anegdotami, z miłością, wiedzą i kulturą pisze po polsku o świecie jedzenia i kuchni.” Smacznego czytania!...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dziennikarz naukowy i autor książek dla dzieci Wojciech Mikołuszko , biorąc się za pisanie książki "Wielkie eksperymenty dla małych ludzi", nie miał pojęcia, co go czeka! By opisać poczynania wielkich naukowców, których odkrycia zmieniły nasz świat, wgryzł się w historię nauki od starożytności aż po czasy współczesne - od Archimedesa, przez Galileusza, Newtona i Darwina, po Paula Harrisa. Dom...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Orgia smak ów, kt óra pobudza zmysły i poprawia nastr ój – nie tylko dla wielbicieli marihuany Marihuanę wykorzystywano w kuchni od zarania dziejów. Jednak dopiero teraz podbija ona kulinarny świat. Jedzenie terapeutyczne działa dwustopniowo: po pierwsze wspomaga walkę z chorobami dzięki substancjom leczniczym, a po drugie poprawia humor i łagodzi stres. Korzyści zdrowotne spożywania marihuany...
Data dostępności:
Data publikacji: