armoryka
Liczba pozycji: 314
Tatarzy w Sandomierzu – ebook
Ferdynand Kuraś
Wierszowana opowieść o zdobyciu Sandomierza przez Tatarów w XIII wieku. Legenda o bohaterskiej Halinie, która oddała życie za miasto.Data dostępności:
Diabeł w poezji – ebook
Ignacy Matuszewski
Przegląd figur demonicznych w literaturze ludów wyznających politeizm. Szatan w literaturze ludów monoteistycznych. Szatan w gnostycyzmie, manicheizmie. Szatan u Dantego, Miltona. Wpływ Odrodzenia na pojęcie diabła. Szatan - Wiek XVII, XVIII i początek XIX. Figury demoniczne w literaturze polskiej.Data dostępności:
Przygody Hucka (przeł. Teresa Prażmowska) – ebook
Mark Twain
Przygody Hucka , inny tytuł tłumaczenia Przygody Hucka Finna (tytuł oryginalny Adventures of Huckleberry Finn ) - powieść dla młodzieży amerykańskiego pisarza Marka Twaina z 1884r.; pierwsze wydanie polskie - 1898 r. To kontynuacją Przygód Tomka Sawyera , lecz głównym bohaterem jest Huckleberry Finn, występujący wcześniej w Przygodach Tomka jako postać drugoplanowa. Uciekając od brutalnego ojca alkoholika,...Data dostępności:
Data publikacji:
Zdobycie Sandomierza (rok 1809) – ebook
Walery Przyborowski
Powieść dla młodzieży opowiadająca o zdobyciu Sandomierza przez wojska Księstwa Warszawskiego w roku 1809. O krwawej bitwie z Austriakami.Data dostępności:
Lecznicze likiery, ratafie i inne truneczki, które leczą – ebook
Andrzej Sarwa
Książka Lecznicze likiery, ratafie i inne truneczki, które leczą to zbiór przepisów na łatwe do wykonania domowym sposobem trunki, które mają dobroczynne działanie, doskonały smak, wygląd i zapach. Amatorzy tych trunków znajdą tu wiele ciekawych receptur, a sporządzone w domu napitki nie tylko poprawią zdrowie, ale i uprzyjemnią spotkania rodzinne i towarzyskie.Data dostępności:
Data publikacji:
Warzywne, ziołowe i korzenne wódki i nalewki lecznicze – ebook
Andrzej Sarwa
Książka Warzywne, ziołowe i korzenne wódki i nalewki lecznicze to zbiór przepisów na łatwe do wykonania domowym sposobem trunki, które mają dobroczynne działanie, doskonały smak, wygląd i zapach. Amatorzy tych trunków znajdą tu wiele ciekawych receptur, a sporządzone w domu napitki nie tylko poprawią zdrowie, ale i uprzyjemnią spotkania rodzinne i towarzyskie.Data dostępności:
Data publikacji:
365 obiadów + jadłospis na cały rok – ebook
Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Nie tracąca na atrakcyjności książka kucharska znanej autorki Lucyny Ćwierczakiewiczowej . Publikacja zawiera kilkaset przepisów na obiady na cały rok oraz szczegółowy jadłospis, również na cały rok. Mimo wyszukaności i wykwintności proponowanych przez Lucynę Ćwierczakiewiczową przepisów, wbrew pozorom nie są one ani trudne ani drogie w wykonaniu. Oferowana publikacja to prawdziwa gratka dla osób,...Data dostępności:
Data publikacji:
Utarczka duchowna inaczej Walka duchowa czyli nauka poznania, pokonania samego siebie, i dojścia do prawdziwej doskonałości chrześcijańskiej – ebook
Scupoli Wawrzyniec
Utarczka duchowa inaczej Walka duchowa czyli nauka poznania, pokonania samego siebie, i dojścia do prawdziwej doskonałości chrześcijańskiej jest praktycznym podręcznikiem życia. Uczy on przede wszystkim, że jego sensem jest nieustanna walka z egoistycznymi zachciankami, które trzeba zastąpić ofiarną miłością. Kto nie podejmuje tej walki, ten ponosi klęskę i cierpi w piekle, a kto walczy - ufając nie...Data dostępności:
Data publikacji:
Polska kuchnia koszerna – ebook
Wolff Rebeka
Rebeka Wolff, Polska kuchnia koszerna, żydowskie gospodarstwo domowe, potrawy, przetwory, przepisy kulinarne. W książce: O urządzeniu koszernego gospodarstwa. O urządzeniach i przygotowaniach na sobotę i na święta. O urządzeniach i przygotowaniach na święta wielkanocne (Pessach). O koszerowaniu mięsa i drobiu. O obchodzeniu się z wszelkiem mięsem, drobiem przed gotowaniem, smażeniem i pieczeniem. O...Data dostępności:
Data publikacji:
Trunki klasztorne – ebook
Jan Iwo Korejwo
Rodzajów „leczniczych trunków”, tak alkoholowych, jak i bezalkoholowych jest sporo. W tej książeczce zaprezentuję receptury kilku rodzajów, z których za najsmaczniejsze i za najbardziej wartościowe dla naszych organizmów uznaję nalewki, miody, piwa, sbitienie i kwasy. Wydaje mi się za ważne w dzisiejszej dobie zapoznanie z możliwościami wykorzystania części roślin do wyrobu leczniczych...Data dostępności:
Data publikacji: