chemia o
Liczba pozycji: 14
Nauki Przyrodnicze Nr 2 (8)/2015 – ebook
Magdalena Gos Arkadiusz Czerwonka Maciej Frant Aleksandra Żurek Ewa Kołodziej Robert Latosiewicz
Czasopismo nauki przyrodnicze publikuje artykuły popularno naukowe z zakresu szeroko rozumianych nauk przyrodniczych. W obecnym numerze opublikowano następujące artykuły: 1. KATALITYCZNY REFORMING GLICEROLU 2. KAWA I JEJ ZWIĄZKI O AKTYWNOŚCI BIOLOGICZNEJ 3. KOMPLEKSOWE POSTĘPOWANIE FIZJOTERAPEUTYCZNE W NADMIERNEJ RUCHOMOŚCI STAWÓWData dostępności:
Żyj bez toksyn. Jak pozbyć się szkodliwych substancji ze swojej codzienności – ebook
Aleksandra Olsson Aleksandra Rutkowska
Czy wiesz, że chemia, której używasz podczas ścierania kurzu, drażni twoją skórę i układ oddechowy? Pojemniki, w których zamawiasz jedzenie, i te, w których je przechowujesz, wydzielają szkodliwe substancje, przenikające do twojego organizmu? A kosmetyki, płyny do płukania tkanin i odświeżacze powietrza wpływają na twoje samopoczucie i jakość snu? Dr nauk medycznych, biotechnolog Aleksandra Rutkowska...Data dostępności:
Data publikacji:
Zakłamane jedzenie – ebook
Hanna Stolińska
Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych? Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że...Data dostępności:
Data publikacji:
Inżynieria produkcji żywności - zagadnienia wybrane – ebook
Niniejsze materiały dydaktyczne napisane zostały z myślą o studentach kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studiów pierwszego stopnia (studiów inżynierskich, stacjonarnych i niestacjonarnych) Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Materiały zostały dostosowane do programu przedmiotu inżynieria produkcji żywności obejmującego wykład i ćwiczenia laboratoryjne. Zawierają podstawy niezbędne do przeprowadzenia...Data dostępności:
Zmiany w akcyzie. Przedsiębiorcy mają kłopoty z klasyfikacją – ebook
Infor Biznes
"Paliwa, chemia, alkohole - nowe przepisy już obowiązują Drukujemy katalog wyrobów podwyższonego ryzyka Upłynął okres przejściowy wynikający z nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym. Ustawa ta dotyczy wyrobów o różnych klasyfikacjach, a po nowelizacji bardzo wzrosła rola klasyfikacji CN. Spora rzesza firm oferujących produkty chemiczne i produkty pochodzenia naftowego mogła nie płacić akcyzy od niemal...Data dostępności:
Data publikacji:
Wpływ dodatku popiołu lotnego ze spalania osadów ściekowych na wybrane właściwości betonu zwykłego – ebook
Gabriela Rutkowska
Tematyka monografii wpisuje się dominujący trend w dziedzinie kompozytów cementowych – wykorzystanie ubocznych produktów spalania węgla do modyfikacji betonu w celu uzyskania nie tylko materiału o dobrych parametrach fizykochemicznych i mechanicznych, ale też ekonomicznie produkowanego zgodnie z zasadą dążenia do osiągnięcia zeroemisyjności w budownictwie. Racjonalne zagospodarowanie wciąż zwiększającej...Data dostępności:
Wytłoki aronii jako komponent innowacyjnych osłonek jadalnych – ebook
Sylwia Sady
Monografia przynosi nową propozycję przeznaczoną na rynek produktów żywnościowych – przedstawia wyniki autorskich badań nad innowacyjnym wykorzystaniem produktów ubocznych przetwórstwa owoców aronii jako wartościowego surowca wtórnego w kształtowaniu prozdrowotnych właściwości żywności. Projektowanie innowacyjnych produktów ukierunkowane na wprowadzenie i upowszechnianie rozwiązań prozdrowotnych może...Data dostępności:
Badania sensoryczne w ocenie jakości produktów – ebook
Urszula Samotyja Maria Sielicka-Różyńska Inga Klimczak
Atrakcyjność sensoryczna żywności stanowi jeden z najważniejszych czynników wpływających na decyzje zakupowe. Eksponowanie walorów organoleptycznych, odwoływanie się w kampaniach promocyjnych do przyjemnych doświadczeń zmysłowych związanych ze spożywaniem bądź użytkowaniem dóbr konsumpcyjnych ma na celu skłonienie konsumenta do podjęcia decyzji o zakupie. Wszystkie informacje dotyczące właściwości...Data dostępności:
Zarys nanotechnologii żywności i kosmetyków – ebook
Piotr Tomasik
Nanotechnologia jest jedną z najszybciej i burzliwie rozwijających się dziedzin nauki i technologii, w tym nanotechnologii żywności i kosmetyków. W ubiegłym roku, nanotechnologia przyniosła dochód sięgający ponad trylion dolarów amerykańskich. W zyskach przoduje inżynieria materiałowa i przemysł elektroniczny, a dalej przemysł farmaceutyczny, produkcja chemikaliów, zagospodarowanie przestrzeni kosmicznej,...Data dostępności:
Produkty uboczne przetwórstwa owoców w projektowaniu żywności – ebook
Bogdan Pachołek
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie...Data dostępności: