chemiczne
Liczba pozycji: 9
Kradzież greckiej amfory – ebook
Marek Sikorski
Tym razem Sherlock Holmes rozwiązuje nie tylko zagadki kryminalne, lecz też historyczne, chemiczne, techniczne i obyczajowe.Data dostępności:
Data publikacji:
Lord Lister. Tajemniczy nieznajomy. Tom 14 – ebook
Bohaterem serii jest intrygująca postać o dwóch twarzach: wiktoriański gentelman Lord Edward Lister oraz słynny złodziej Raffles w jednej osobie. Jak w ogóle do tego doszło i co może wyniknąć z takiego niezwykłego połączenia? Jak bohater wykorzystuje niezwykłe zdolności medyczne i chemiczne, aby występować pod obiema postaciami? Komu udało się go rozszyfrować i jak wykorzystano tę wiedzę?Data dostępności:
Data publikacji:
Dziewczęta myślą o wszystkim – ebook
Catherine Timmesh
W kuchniach i salonach, w garażach, laboratoriach i piwnicach, nawet w przerobionych kurnikach kobiety i dziewczęta dokonywały wynalazków. Wymyślały świece, tkaniny, mydło, hełmy, nosidełka dla dzieci, preparaty chemiczne, sterowane głosem wózki inwalidzkie i leki zwalczające raka - dokonywały genialnych innowacji, które sprawiały, że życie stało się łatwiejsze i lepsze. Ich pomysły należą do najbardziej...Data dostępności:
Data publikacji:
RANY JULEK! O tym, jak Julian Tuwim został poetą – ebook
Agnieszka Frączek
Opowieść o Julku – niezłym ziółku. O budowaniu bardzo skomplikowanych, do niczego niesłużących maszyn i urządzeń. O hodowli zaskrońców w pudełku, zaklinaniu kamieni i… nieudanym wysadzeniu w powietrze pewnej łódzkiej kamienicy. To właśnie dzięki wielu swoim pasjom Julek został poetą. I to takim poetą: że choćby przyszło tysiąc pisarzy i każdy tysiąc strof by wysmażył, i każdy nie wiem, jak się...Data dostępności:
Data publikacji:
Zarządzanie talentami w przedsiębiorstwach chemicznych w kontekście Przemysłu 4.0 – ebook
Agata Sudolska Justyna Łapińska Joanna Górka Monika Chodorek Marek Zinecker
Zarządzanie talentami to koncepcja obejmująca działania wpisujące się w obszar polityki personalnej związanej z tworzeniem specjalnych programów rozwojowych dla pracowników o największym potencjale rozwojowym. Przedsiębiorstwa chemiczne, podobnie jak wiele innych, muszą rozwijać swoje kompetencje w zakresie pozyskiwania, rozwijania oraz zatrzymywania utalentowanych pracowników, dzięki którym będą mogły...Data dostępności:
Zmiany w akcyzie. Przedsiębiorcy mają kłopoty z klasyfikacją – ebook
Infor Biznes
"Paliwa, chemia, alkohole - nowe przepisy już obowiązują Drukujemy katalog wyrobów podwyższonego ryzyka Upłynął okres przejściowy wynikający z nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym. Ustawa ta dotyczy wyrobów o różnych klasyfikacjach, a po nowelizacji bardzo wzrosła rola klasyfikacji CN. Spora rzesza firm oferujących produkty chemiczne i produkty pochodzenia naftowego mogła nie płacić akcyzy od niemal...Data dostępności:
Data publikacji:
Surfaktanty. Budowa, właściwości, zastosowania – ebook
Ryszard Zieliński
Surfaktanty są bardzo liczną grupą substancji zarówno pochodzenia naturalnego, jak i otrzymywanych na drodze syntezy chemicznej. Znaczne zainteresowanie tymi związkami wynika z ich dużej aktywności powierzchniowej, którą wykazują nie tylko na granicy faz roztwór surfaktantów – gaz (np. powietrze), ale również na granicach dwóch faz skondensowanych: roztwór surfaktantów – ciecz oraz roztwór surfaktantów...Data dostępności:
Wspaniałe eksperymenty dla dzieci. Chemia – ebook
Adrian Dingle
Witaj w świecie wspaniałych doświadczeń chemicznych dla dzieci! Książka ta dostarczy rozrywki i dużo wiedzy, zawiera bowiem opisy 40 ciekawych doświadczeń do wykonania, wraz z wyjaśnieniami, jak powstają nieoczekiwane wonie, barwy i inne zaskakujące zjawiska. Chemia jest niezwykle ważną częścią wielu innych nauk przyrodniczych. Zaawansowana chemia jest w biologii, geologii, astronomii, fizyce i biochemii,...Data dostępności:
Spektroskopia optyczna w ocenie jakości żywności – ebook
Ewa Sikorska
Celem monografii jest przedstawienie zagadnień związanych z zastosowaniem metod spektroskopii optycznej w połączeniu z chemometrią do oceny różnych aspektów jakości żywności. Ze względu na złożony charakter produktów żywnościowych tradycyjne techniki pomiarowe oraz metody oznaczeń pojedynczych analitów nie pozwalają na szybką pełną ocenę jakości. Rozwijane są nowe metody oparte na wydajnych technikach...Data dostępności: