dan
- Jeszcze nikt nie napisał czegoś tak dobrego. „Jedz” Nigela Slatera od razu przechodzi do klasyki gatunku – The Times „Jedz. Mała księga szybkich dań” to niezastąpiony zbiór przepisów, z których możemy korzystać na co dzień. Ten gruby tomik w miękkiej oprawie zawiera 600 pomysłów na codzienne posiłki. Mnóstwo wspaniałych, prostych przepisów w praktycznym wydaniu, do których zawsze można sięgnąć i...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czy chcesz jeść smacznie, zdrowo i bez konieczności spędzania długich godzin na przygotowywaniu posiłków? Znana dietetyczka Magdalena Makarowska znów przychodzi ci z pomocą! Poznaj przepisy na pełnowartościowe dania z air fryera, które przyrządzisz z minimalną ilością tłuszczu i z zachowaniem pełni smaku. W książce znajdziesz 100 przepisów na pyszne śniadania, obiady i kolacje, odpowiednich dla insulinoopornych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Tajemnice Inferno” to unikalny przewodnik, który zabiera czytelnika w podróż do świata stworzonego przez Dana Browna w jego najnowszej książce zatytułowanej „Inferno”. Autorzy starają się wyjaśnić czytelnikom tło głównych wydarzeń fabuły, analizują odniesienia do „Boskiej komedii” Dantego, symbole, wydarzenia historyczne oraz teorie filozoficzne, dzieła sztuki i...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przenieś się do oazy spokoju i podziwiaj piękno zmiennych pór roku. Książka o tym, w jaki sposób piękno ogrodu i praca w nim może uczynić nasze życie pełniejszym. Dan Pearson, ceniony brytyjski architekt pejzażu i zapalony ogrodnik, odkrywa rytmy i przyjemności roku w ogrodzie. Porzuciwszy niewielki przydomowy ogródek w południowym Londynie na rzecz ośmiohektarowego gospodarstwa w hrabstwie Somerset,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dan Baum od dziecka interesował się bronią. Z wiekiem do zachwytu dołączyła refleksja: czy w dobie masakr można jeszcze mówić o „zdrowej fascynacji bronią”? Czy kolejne strzelaniny nie powinny wpłynąć na zaostrzenie prawa? A może przeciwnie – jedynie powszechny dostęp do broni poprawiłby bezpieczeństwo mieszkańców USA? W tym kraju wolności druga poprawka do konstytucji gwarantująca prawo do noszenia...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Na kartkach “Jerozolimy” Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku – Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej. Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Ta opowieść sprawia, że czujesz się, jakbyś walczył za sterami F-16 No bez jaj, kurwa! - to okrzyk bojowy Dzikich Łasic, niszczycieli pocisków rakietowych ziemia-powietrze. To oni są pierwszymi pilotami wysyłanymi do strefy wojny. Z premedytacją ściągają na siebie ogień nieprzyjaciela na ziemi. Potem tropią i niszczą stanowiska wyrzutni rakiet, czyszcząc niebo dla nadlatujących śmigłowców. Ich zadania...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Serdecznie polecamy Państwu tę książkę, ponieważ zawiera ona aż trzydzieści przepisów na doskonałe sałatki. Każda z proponowanych sałatek stanowi pełnowartościowy posiłek zawierający nie tylko warzywa i owoce, ale również węglowodany pod postacią makaronu, kaszy czy ryżu i białka znajdujące się w chudych wędlinach, mięsie, owocach morza i serach. Wszystkie sałatki są wspaniałymi kompozycjami, które...
Data dostępności:
Data publikacji:
- WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o sztuce pieczenia pizzy Od klasycznej Margherity po ekscytujące kompozycje smakowe – znajdziesz tu inspiracje na każdą porę roku i każdą okazję. Wypróbuj ciekawe wariacje na temat znanych klasyków! Pizza wiosenna z karmelizowanymi szparagami. Pizza łącząca bogaty smak orzechów z miodem i mozzarellą. Pizza na zimną pogodę z pieczoną dynią, ricottą i karmelizowaną...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Znany psycholog społeczny, badacz, wykładowca i autor bestsellerowej Potęgi irraconalności powraca z nadzwyczaj aktualną i zajmującą książką – odkrywczą analizą ludzkiej strony współczesnego kryzysu dezinformacji, w której stara się wyjaśnić, co sprawia, że racjonalni ludzie przyjmują całkowicie irracjonalne przekonania. Dezinformacja co dzień wpływa na każdego z nas – od mediów społecznościowych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dlaczego ból głowy nie ustępuje po zażyciu aspiryny o wartości jednego centa, ale znika bez śladu, kiedy weźmiemy aspirynę, która kosztuje pięćdziesiąt centów? Dlaczego przepuszczamy pieniądze na wystawny posiłek, ale wycinamy kupony, aby zaoszczędzić dwadzieścia pięć centów na puszce zupy? Jeśli chodzi o podejmowanie decyzji życiowych, wydaje nam się, że dokonujemy mądrych, racjonalnych wyborów....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Bezmięsny schabowy albo roślinny kurczak? O nie! Ta książka udowodni wam, że smaczna kuchnia wegetariańska może bazować na zdrowych, naturalnych składnikach, które nie próbują udawać czegoś, czym nie są. Od fioletowych ziemniaków z maślanką po ratatouille „z odzysku”, od duszonej rzodkiewki z płatkami drożdżowymi po gofry z awokado i burratą, od rustykalnej tarty z figami i bryndzą po krem z kiszonej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Maja Jaworowska i Karolina Paciorek, tofu-entuzjastki znane internetowemu towarzystwu jako Roślinna Baza, mają zaszczyt zaprezentować Państwu swój książkowy debiut w całości poświęcony TOFU. Być może ktoś powie: O JENY, JAKIE TO TOFU JEST NUDNE. A my na to: WIESZ CO? PIERŚ KURCZAKA TEŻ JEST NUDNA, ALE CHYBA NIE JESZ JEJ NA SUROWO, PRAWDA? Tak samo jest z tofu. Wychodzimy z założenia, że...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Clare ma dość. Ma za sobą trudny rok i marzy tylko o tym, by trochę odetchnąć. Cała rodzina zjeżdża na wakacje do willi we Włoszech, najwyższy czas, by mąż też dla odmiany kiwnął palcem. W końcu jest jej to winien… Dan stracił wprawdzie głowę dla kogoś innego, ale opamiętał się, wrócił i zapewnia, że na dobre. Clare może mu przecież zaufać… Gdy ich syn przybywa do willi, okazuje się,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Droga do łóżka wiedzie przez żołądek. Świat kulinariów jest spleciony z życiem erotycznym w sposób bezsprzeczny – to, co trafia na nasze talerze, potrafi zarówno wzniecić pożądanie, jak i je zgasić. I choć dieta nie jest jedynym czynnikiem decydującym o jakości życia seksualnego, może w znaczący sposób wpłynąć na satysfakcję i poziom doznań. W tym praktycznym przewodniku doświadczony seksuolog udowodni...
Data dostępności:
Data publikacji:
- To proste, nowoczesne pomysły na potrawy z warzyw, owoców, kasz i makaronów. Idealne dla osób, dla których liczy się smak, ale też łatwość przygotowania, i dla tych, którzy chcą jeść mniej mięsa. W drugiej połowie 2020 roku w księgarniach pojawi się "Zielona uczta: jesień, zima". " /> Coś wspaniałego! – Nigella Lawson "Zielona uczta: wiosna, lato" to nowy zbiór apetycznych przepisów w duchu...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zastanawiam się, dlaczego pomimo mnogości książek kulinarnych na rynku wydawniczym zgodziłam się na kolejne wydanie mojej książki opublikowanej po raz pierwszy dwadzieścia pięć lat temu? Myślę, że dlatego, że uwielbiam jeść i ogromnie lubię opowiadać rozmaite historie. W „Mojej kuchni pachnącej bazylią” namiętnie snuję opowieści i wspomnienia dotyczące mojej Toskanii, mojego życia i mojego jedzenia....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Najnowsza książka Andrzeja Polana to opowieść, która toczy się wokół stołu. Znany szef kuchni czerpie inspirację z polskiej tradycji kulinarnej, ale w jej nowym, lekkim wydaniu. To jego znak firmowy. Autor chce nam przypomnieć, że wspólne gotowanie i dzielenie się posiłkami zbliża, umacnia związki, utrwala przyjaźnie, scala rodzinę. Książka nawiązuje do sielskich klimatów, pełnych ziół, naturalnych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Pewnego dnia przebywający na pielgrzymce w Monako papież Rodrigo VI odwiedza dawnego przyjaciela. Jest nim Levi Nathan, szef globalnego syndykatu zbrodni oraz wcielenie szatana na ziemi. Podczas „branżowej” rozgrywki w pokera, papież przegrywa cenny artefakt - Srebrne Lustro. Chcąc dyskretnie naprawić swój błąd i uniknąć skandalu na skalę światową, wynajmuje on zawodowych łowców nagród,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Poradnik kulinarny autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, królowej kucharek polskich. Prawdziwa gratka dla wszystkich, dla których gotowanie stało się pasją. „365 obiadów” to najsłynniejsza polska książka kucharska. Przeznaczona jest zarówno dla wprawnych kucharzy, jak i tych, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki. Zawiera przepisy, z których skorzystają nie tylko miłośnicy tradycyjnej kuchni,...
Data dostępności:
Data publikacji: