dania
Liczba pozycji: 52
W mojej tajskiej kuchni – ebook
Daria Ładocha
"W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury....Data dostępności:
Data publikacji:
Olive Edycja Polska – e-wydanie – 3/2016
„Oliwki” rozkoszne smaki! Nazwa „Olive” idealnie przystaje do najbardziej lubianego na świecie czasopisma kulinarnego, określanego jako „Britain’s brightest food magazine”. Wydawany w wielu krajach na licencji brytyjskiej magazyn „Olive”, budzi wśród czytelników kulinarne pasje. Rzecz oczywiście nie tylko w nazwie. Trzeba przyznać, że redakcja robi...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Miesięcznik Znak. Październik 2014 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Temat miesiąca: Jak wiara zmienia Biblię? W jaki sposób wiara lub niewiara tłumacza wpływa na przekład Biblii? Dlaczego translacja miałaby być aktem wiary? Czy możliwy jest przekład ekumeniczny? DEBATY Kultura Głuchych – posiadają swój język, zwyczaje oraz poczucie odrębności. Czy Głusi są mniejszością? IDEE Jak umierać? – debata o eutanazji z udziałem Kaczkowskiego,...Data dostępności:
Data publikacji:
Optymizm w głowie i na talerzu – ebook
Karolina Koczur Ewa Krajewska-Kapuśniak
Czy wiesz, jak: oswoić stres i nauczyć się go wykorzystywać? odkryć w sobie wewnętrzne dziecko i nauczyć się o nie dbać? z kilku małych rzeczy zbudować wielkie szczęście? jeść, by poczuć się lepiej i zdrowiej? wyczarować w swojej kuchni pyszne dania, unikając cukru, laktozy i glutenu? W niestabilnym świecie XXI wieku i idealizowanej rzeczywistości social mediów można łatwo...Data dostępności:
Data publikacji:
Dieta ketogeniczna. Książka kucharska. 140 przepisów – ebook
Leanne Vogel
Książka kucharska z 140 niskowęglowodanowymi, wysokotłuszczowymi przepisami opracowanymi, aby dostosować dietę ketogeniczną do indywidualnych potrzeb każdego człowieka. Leanne Vogel w najnowszej książce uczy jak przygotować smaczne potrawy z produktów, które mamy w kuchni, wprowadzać nowe składniki i pokazuje, jak sprawić, by dieta keto działała w sposób prosty i łatwy!W książce znajdziesz m.in.: ...Data dostępności:
Data publikacji:
Podróż do przeszłości. Reportaże z Krainy Księdza Jana – ebook
Marcin Sawicki
Podróż do przeszłości. Reportaże z Krainy Księdza Jana” - fragment książki opowiadającej o tajemniczej afrykańskiej krainie: „Etiopia jest niewygodna. Jest niewygodna, ponieważ zmusza turystę do namysłu. (…) Małżonka cesarza Etiopii, króla królów, Menelika II, słynąca z niebanalnej urody, nieprzeciętnej odwagi oraz nadzwyczajnej inteligencji pięknooka Taitu Bitul, miała sen. Władcy...Data dostępności:
Data publikacji:
Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu – ebook
Nicola Temple
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające,...Data dostępności:
Data publikacji:
Etyka normatywna. Między konsekwencjalizmem a deontologią – ebook
Krzysztof Saja
Książka stanowi próbę syntezy trzech wielkich nurtów etycznych: konsekwencjalizmu, deontologii oraz etyki cnót. Autor, sprawnie poruszając się we współczesnej etyce anglosaskiej, opisuje ich filozoficzne źródła, wady i zalety, skupiając się zwłaszcza na konsekwencjalizmie i deontologii. Stara się pokazać, że choć ich zwolennicy przyjmują wiele trafnych przekonań, niepotrzebnie podnoszą je do najważniejszej...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia królów – ebook
Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi...Data dostępności:
Data publikacji: