dietetyka
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 4
- Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Tytuł książki nawiązuje do słów Jezusa, które wypowiedział podczas czterdziestodniowego postu. Był fizycznie wyczerpany, a mimo to bardziej niż na chlebie — zależało mu na relacji ze swoim Ojcem. Połączenie teologii z dietetyką sprawia, że książka jest bardzo praktyczna. Dzięki niej dowiesz się czym był post w Biblii, oraz jak pościć we współczesnych realiach. Dodatkowo na końcu książki znajdują się...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Evidence-based medicine/practice i systematyczne przeglądy literatury: praktyczny podręcznik – ebookKsiążka poświęcona jest zagadnieniu systematycznych przeglądów literatury (SPL), będących podstawowym narzędziem analitycznym w zakresie medycyny opartej na dowodach naukowych ( evidence-based medicine/practice ). Autor zachowuje równowagę między szerokim zakresem problematyki SPL a wysokim poziomem dyskusji. Podręcznik ten będzie użytecznym źródłem wiedzy dla badaczy z różnych dyscyplin, takich jak...
Data dostępności:
Data publikacji:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie