dietetyka
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Dietetyka sportowa – ebook
Justyna Mizera Krzysztof Mizera
Dietetyka sportowa to dziedzina, która szybko się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące węglowodanów, białek, tłuszczów, płynów oraz suplementów. Wszystko to wsparte jest sporą dawką wiadomości o fizjologii sportu, niezbędnych do zrozumienia wielu zjawisk związanych z trawieniem,...Data dostępności:
Data publikacji:
Dietetyk w garach, czyli z miłości do zdrowego jedzenia i pasji do gotowania – ebook
Anna Mazgaj
E-book „Dietetyk w garach” to ebook, który powstał z ogromnej miłości do zdrowego jedzenia połączonej z pasją do gotowania i fotografii kulinarnej. Jeśli lubisz szybkie, proste, ale niebanalne posiłki to ten e-book jest właśnie dla Ciebie! Co znajdziesz w środku? 55 całorocznych przepisów z łatwo dostępnych składników, w tym: 15 śniadań (8 wytrawnych i 7 słodkich) 5 zup 10 obiadów 10 kolacji...Data dostępności:
Data publikacji:
Dietetyka. Kompendium – ebook
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne...Data dostępności:
Dietetyka kliniczna – ebook
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci...Data dostępności:
Dietetyka skóry – ebook
Justyna Zielińska
Książka DIETETYKA SKÓRY jest moją podróżą do świata natury. Stanowi połączenie trzech elementów: harmonii wizerunku (poprzez kolory pokazujące naszą bliskość z przyrodą), sezonowego odżywiania – opartego na wiedzy dietetyki profilaktycznej i leczniczej Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, współczesnej wiedzy żywieniowej oraz domowej kosmetyki naturalnej, która odgrywa niebagatelną rolę w budowaniu witalności...Data dostępności:
Data publikacji:
Dietetyka w chorobach nowotworowych – ebook
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu...Data dostępności:
Dietetyka kobiet i mężczyzn – ebook
„Dietetyka kobiet i mężczyzn” to unikatowa publikacja przedstawiająca zalecenia żywieniowe uwzględniające różnice między płciami, w tym również w występowaniu chorób u obu płci. W książce omówiono – w kontekście żywienia – choroby występujące częściej wśród kobiet, takie jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, osteoporoza i zespół jelita drażliwego, oraz choroby dotykające częściej mężczyzn,...Data dostępności:
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej – ebook
Publikacja stanowi kompleksowy przegląd zagadnień z zakresu chirurgii bariatrycznej: od problematyki otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, poprzez rodzaje operacji bariatrycznych, ich wady i zalety, po dokładny opis postępowania dietetycznego, będącego kluczowym elementem okresu pooperacyjnego. Jest jedyną tego typu pozycją na rynku wydawniczym, podsumowującą aktualne informacje oraz...Data dostępności:
Dietetyka w psychiatrii i neurologii – ebook
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad...Data dostępności:
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka – ebook
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych...Data dostępności:
Dietetyka sportowa – ebook
Barbara Frączek Jarosław Krzywański Hubert Krysztofiak
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne...Data dostępności:
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży – ebook
Agata Dutkiewicz
Zaburzenia odżywiania stają się obecnie coraz częstszym problemem. Dotyczą dzieci w każdym wieku, począwszy od niemowlęctwa (niedojadanie, przejadanie), przez dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (wybiórczość pokarmowa, atypowe zachowania żywieniowe), po nastolatków (jadłowstręt psychiczny, bulimia, nienormatywne zachowania żywieniowe). Współcześnie istotnymi kompetencjami dietetyka i psychodietetyka...Data dostępności:
Farmakoterapia. Kiedy żywność ma znaczenie. Interakcje leków z żywnością w praktyce dietetyka – ebook
Ze Wstępu: "Interakcje leków z żywnością pozostają w kręgu zainteresowań wielu ośrodków badawczych i stanowią istotny problem z punktu widzenia dietetycznego, farmaceutycznego, jak również medycznego. Niedostrzeganie związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy żywnością a farmakoterapią w rozumieniu niskiej świadomości personelu medycznego, jak również samych pacjentów, niejednokrotnie może powodować niepowodzenie...Data dostępności:
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha – ebook
Maciej Kokoszko
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI,...Data dostępności:
Data publikacji:
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) – ebook
Maciej Kokoszko Krzysztof Jagusiak Zofia Rzeźnicka
W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu...Data dostępności:
Data publikacji:
Nowe trendy w dietetyce – ebook
Praca zbiorowa
Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w takich schorzeniach i dolegliwościach jak alergie i nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość) oraz w specyficznych stanach organizmu (ciąża). Powiązana...Data dostępności:
Zdrowe Odchudzanie: Praktyczny Przewodnik – ebook
Elisabeth Coleger
Książka oferuje czytelnikowi wszechstronne podejście do utraty wagi i poprawy kondycji. Przybliża podstawowe zasady zdrowego odżywiania i motywuje do zmiany nawyków żywieniowych. Prezentuje różnorodne formy treningu, dostosowane do różnych preferencji i możliwości. Książka podkreśla również rolę monitorowania postępów oraz profesjonalnej pomocy i wsparcia w procesie odchudzania, zachęcając do skorzystania...Data dostępności:
Data publikacji:
Daj sobie więcej. Część 1 – ebook
Anna Zając
Istnieje wiele czynników mających wpływ na to, jak się czujesz na co dzień, jak reagujesz w różnych sytuacjach, jak znosisz stres, oraz na jakim poziomie masz w sobie motywację i energię do działania. Jeśli pragniesz w swoim życiu czegoś więcej, warto znać te czynniki. Książka zawiera cenne informacje z różnych dziedzin, takich jak: dietetyka, aktywność fizyczna, psychologia, rozwój osobisty, rozwój...Data dostępności:
Data publikacji:
Daj sobie więcej. Część 2 – ebook
Anna Zając
Istnieje wiele czynników mających wpływ na to, jak się czujesz na co dzień, jak reagujesz w różnych sytuacjach, jak znosisz stres, oraz na jakim poziomie masz w sobie motywację i energię do działania. Jeśli pragniesz w swoim życiu czegoś więcej, warto znać te czynniki. Książka zawiera cenne informacje z różnych dziedzin, takich jak: dietetyka, aktywność fizyczna, psychologia, rozwój osobisty, rozwój...Data dostępności:
Data publikacji:
Słownik wyrazów obcych PWN – ebook
Lidia Wiśniakowska
Nowe, zaktualizowane wydanie Słownika wyrazów obcych PWN. Autorka odnotowuje zmiany, które dokonały się w polskiej frazeologii w ciągu ostatniej dekady. Słownik zawiera ok. 10 500 haseł, głównie z dziedzin takich, jak: informatyka, sport, muzyka, motoryzacja, kosmetyka, dietetyka, gender, medycyna, genetyka. Są to w większości anglicyzmy, choć także zapożyczenia z innych języków.Data dostępności: