historia
Liczba pozycji: 12
Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy – ebook
Jolanta Mikołajczyk
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...Data dostępności:
Data publikacji:
21.WIEK HISTORY – e-wydanie – 4/2018
Założeniem czasopisma jest nie tylko rozrywka i edukacja, ale również popularyzacja niezwykle atrakcyjnej nauki, jaką jest historia i dziedziny pokrewne. Uważamy, że bogactwem historii są nie tylko daty i suche fakty, lecz przede wszystkim człowiek - jego życie codzienne oraz namiętności, które niejednokrotnie wpływały na bieg wydarzeń, losy jednostek, narodów, a nawet całego świata. Utrzymane w konwencji...Data dostępności:
Data publikacji:
Chleb. Domowa piekarnia – ebook
Piotr Kucharski
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. "Chleb. Domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Tom Yum. Moja podróż. Mój smak. Tajlandia – ebook
Izabella Wit-Kossowska
Jaka jest tradycyjna kuchnia tajska oprócz tego, że uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest również pojęciem, które przez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, że – podobnie jak inne kuchnie narodowe – jest tak naprawdę wielokulturowa. Opiera się jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza niepowtarzalny...Data dostępności:
Data publikacji:
ULTRA - dalej niż maraton 02/2022 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Zdjęcia na okładce „To jest historia, której chcieliśmy być częścią od jakiegoś już czasu. Pamiętam, gdy pierwszy raz wymieniliśmy się informacjami o Moonvalley ‒ iskry w oczach i pełne zrozumienie dla tematu. Później były pierwsze wpisy Emelie i Kiliana o ich ucieczce na wieś. Pojawiły się spekulacje, że kończą karierę. Oni jednak zdecydowali, że warto iść pod prąd. My przerabialiśmy to samo, podejmując...Data dostępności:
Data publikacji:
ULTRA - dalej niż maraton 03/2022 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Zdjęcia na okładce „To jest historia, której chcieliśmy być częścią od jakiegoś już czasu. Pamiętam, gdy pierwszy raz wymieniliśmy się informacjami o Moonvalley ‒ iskry w oczach i pełne zrozumienie dla tematu. Później były pierwsze wpisy Emelie i Kiliana o ich ucieczce na wieś. Pojawiły się spekulacje, że kończą karierę. Oni jednak zdecydowali, że warto iść pod prąd. My przerabialiśmy to samo, podejmując...Data dostępności:
Data publikacji:
Medium 2 – audiobook
Szymon Jakubowski
Stanisław Rey powraca w kolejnej części słuchowiska MEDIUM. To historia z pogranicza czarnego kryminału i paranormalnego thrillera. Bohaterem jest jasnowidz, parapsycholog, medium. Na co dzień zajmuje się światem duchów, metafizyką i wszystkim tym, czego nie da się racjonalnie wytłumaczyć. Jednak jego zdolności są dla niego zarówno darem jak i przekleństwem. W końcu żyjemy w czasach, gdy aspekt...Data dostępności:
Data publikacji:
Medium – audiobook
Szymon Jakubowski
MEDIUM to historia z pogranicza czarnego kryminału i paranormalnego thrillera. Bohaterem jest Stanisław Rey - jasnowidz, parapsycholog, medium. Na co dzień zajmuje się światem duchów, opętaniami i wszystkim czego nie da się racjonalnie wytłumaczyć. Jednak jego zdolności są dla niego zarówno darem jak i przekleństwem. W końcu żyjemy w czasach, gdy aspekt duchowy niszczony jest przez świat technologii...Data dostępności:
Data publikacji:
Jestem tu tylko na deser – ebook
Caroline Khoo
Caroline Khoo z Nectar and Stone Deser opowiada historię. Nawet filigranowy makaronik może zabrać jedzącą go osobę w zmysłową podróż już od pierwszego spojrzenia do ostatniego gryza. Dla Caroline Khoo ta historia zaczęła się, gdy w jej głowie zakiełkował pomysł na formowanie i dekorowanie deserów. Ta książka zawiera przepisy, sprytne sposoby i wskazówki, jak nadać niepowtarzalny wygląd najpopularniejszym...Data dostępności:
Data publikacji: