kuchni
- Poznaj chwasty, które mijasz w parku, lesie i na łące. Przekonaj się, jak wiele mogą wnieść do twojej kuchni. Nawłoć, koniczyna, chaber to z pozoru pospolite chwasty. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co by się stało, gdyby trafiły do twojej sałatki, lunchu i kolacji? Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo! Przekonaj się, że chwasty smakują wspaniale i nawet w prostych potrawach wyglądają bosko....
Data dostępności:
Data publikacji:
- To, co możesz zjeść jutro, zjedz dzisiaj! Pani Bukowa zna się na jedzeniu jak mało kto. Kto nie wierzy, niech na nią spojrzy. Sama odkryła, że zrównoważona dieta polega na tym, że w jednym ręku masz ciasteczko, a w drugim czekoladę . Samego gotowania unika nawet bardziej niż joggingu, budzika i ważenia się. Zdarzają się jednak w życiu takie chwile, kiedy naprawdę musi coś ugotować. Zwłaszcza...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dzikie zioła, chwasty, leśne pokarmy uzależniają! Na pikniku siedzi się na ziemi, je rękami, brudzi usta zwęglonym ziemniakiem. Pobudza się wszystkie zmysły. Żywy ogień to magia, trudno oderwać od niego wzrok, a przygotowane w ten sposób potrawy są niepowtarzalne. Skosztuj jak nieziemsko smakują chimichurri z gwiazdnicą pospolitą grillowana sałata z kwiatami lipy szarpane boczniaki...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka to smakowita podróż po daniach Dalekiego Wschodu. Znajdziesz tu klasyczne przepisy na sushi, ramen, tempura, smażony ryż i wiele innych potraw, które z łatwością przygotujesz w domu. Książka łączy tradycję z prostotą wykonania — idealna dla miłośników orientalnych smaków kuchni Chińskiej i Japońskiej!
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak odżywiać się smacznie i zdrowo? Jakie tajemnice kryją w sobie rośliny na co dzień używane w kuchni, a od wieków stosowane w medycynie ludowej? Poradnik zawiera wiele praktycznych wskazówek dotyczących 100 roślin mających zastosowanie w kuchni oraz blisko 1000 przepisów kulinarnych. Autorka - doświadczony technolog żywienia i dietetyk - opisuje rośliny jadalne: owoce, warzywa, zioła lecznicze i...
Data dostępności:
- Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak urządzić kuchnię marzeń? Praktyczny Poradnik E-book o projektowaniu kuchni. Dowiesz się jak zaprojektować wygodną kuchnię, niezależnie od jej rozmiarów. Poznasz materiały, z których można zaprojektować kuchnię i poznasz wady oraz zalety konkretnych rozwiązań. Zdecydujesz jak rozplanujesz instalację elektryczną, gdzie umieścisz gniazda prądowe, jakie sprzęty uwzględnisz. Zobaczysz na co zwrócić...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Baletnica gotuje! Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów? Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie, dzieli się sekretami swojej kuchni! W tej książce udowadnia, że pasja do sportu i miłość do jedzenia mogą iść w parze. Nie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak urządzić kuchnię marzeń? Praktyczny Poradnik E-book o projektowaniu kuchni dla osób urządzających swój dom i architektów wnętrz. Praktyczne porady, które pomogą Ci uniknąć wielu błędów przy aranżacji kuchni marzeń. W e-booku znajdziesz bonus - link do platformy online z dodatkowymi materiałami uzupełniającymi. Znajdują się tam przydatne linki, materiały wideo, karty pracy i dodatkowe wskazówki...
Data dostępności:
- Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji...
Data dostępności:
Data publikacji:
- 378 przepisów – kuchni regionalnej i nie tylko na: zupy, coś na drugie, sosy, potrawy z ryb, potrawy z grzybów, surówki, sałatki, marynaty, solanki, wędliny, ciasta, ciastka, ciasteczka, potrawy słodkie i desery, przyprawy, nalewki, likiery, piwa, miody, napoje
Data dostępności:
- Moja szalona podróż dookoła świata: Hiszpania - Przez słońce, kulturę i smaki” to barwna i wciągająca opowieść o odkrywaniu hiszpańskiego świata pełnego kontrastów i pasji. Zabieram czytelników w podróż poprzez słoneczne wybrzeża, tętniące życiem miasta, historyczne miejsca i kulinarne skarby, które definiują ten niezwykły kraj. W książce można znaleźć opisy wizyt w takich miejscach jak energetyczna...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Plan podróży po Gibraltarze przedstawia szczegółowy, praktyczny przewodnik po tym unikalnym terytorium. Zawiera propozycje atrakcji zarówno znanych, jak i mniej popularnych, wskazówki dotyczące noclegów, poruszania się po mieście oraz informacje o lokalnej kuchni i bezpieczeństwie. Dzięki planowi łatwiej zaplanować efektywny i satysfakcjonujący city break, łączący historię, przyrodę i kulturę Gibraltaru,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Plan podróży po Budapeszcie oferuje budżetowy city break, łącząc popularne atrakcje z mniej znanymi miejscami. Zawiera praktyczne wskazówki dotyczące transportu, noclegów i lokalnej kuchni oraz optymalne trasy zwiedzania. Ten plan podróży pomaga efektywnie wykorzystać czas, pozwalając poznać historię, kulturę i atmosferę stolicy Węgier w przemyślany i zrównoważony sposób. Ta publikacja spełnia wymagania...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Plan podróży po Atenach to kompleksowy przewodnik dla osób chcących poznać zarówno klasyczne atrakcje, jak i mniej znane zakątki miasta. Zawiera praktyczne informacje dotyczące dojazdu, poruszania się po mieście, noclegów oraz lokalnej kuchni. Propozycje atrakcji obejmują zwiedzanie Akropolu, alternatywne dzielnice, muzea i panoramy, a także miejsca z lokalnym klimatem. Plan uwzględnia budżetowe rozwiązania,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Fun Dining. Prosto i genialnie Fun dining – tak Przemysła Klima, pierwszy i jedyny w Polsce szef kuchni restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, mówi o tym, co robi w kuchni. Fun dining to radość. Radość łączenia składników i tworzenia zupełnie nowych smaków. Radość eksperymentowania. To satysfakcja, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości. Fun dining to kuchnia prosta i genialna jednocześnie....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zbiór nowel Marii Konopnickiej, w których autorka porusza aktualne problemy społeczne, takie jak ubóstwo, sytuacja kobiet w patriarchalnej kulturze, konfrontacja ideałów z prozą życia, przykre konsekwencje mieszczańskiej moralności. Wraz z bohaterami opowiadań zaglądamy . do bogatej zabytkowej kamienicy, wiejskiej kuchni, na zaplecze teatru czy do kaplicy cmentarnej. Konopnicka odmalowuje życie zwykłych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Greckie Smaki przeniosą do greckiej kuchni, pachnącej tymiankiem, miętą i oregano. To zapis stu potraw z różnych zakątków Grecji, z naciskiem na lokalną kuchnię rodyjską. To prawdziwa kuchnia grecka, spisana przez Polkę w Grecji, poparta jej wieloletnim doświadczeniem kulinarnym oraz zaczerpnięta od miejscowych mieszkańców. Dla wszystkich, którzy lubią kuchnię grecką, interesują się autentycznymi recepturami...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Atlas turystyczny Pragi to doskonała pomoc w planowaniu udanych wakacji! Książka zawiera najważniejsze informacje na temat tego czeskiego miasta: jego historii, zwyczajów, kuchni i kultury. Jej niebywałym atutem są propozycje gotowych tras zwiedzania poszczególnych dzielnic, a także mostów praskich i najważniejszych zabytków. Barwne zdjęcia i staranne opisy pomogą zorganizować dopasowany do oczekiwań...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Atlas drzew i krzewów prezentuje 140 gatunków roślin zdrewniałych, które mogą znaleźć zastosowanie w kuchni i domowym lecznictwie. Omówione w książce gatunki to w większości pospolite drzewa, krzewy i krzewinki dziko rosnące na terenie Polski, ale także rośliny obce, które przystosowały się do warunków klimatu umiarkowanego i z powodzeniem można je uprawiać w naszych ogrodach.
Data dostępności:
Data publikacji:




















