kuchni
- Poznaj chwasty, które mijasz w parku, lesie i na łące. Przekonaj się, jak wiele mogą wnieść do twojej kuchni. Nawłoć, koniczyna, chaber to z pozoru pospolite chwasty. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co by się stało, gdyby trafiły do twojej sałatki, lunchu i kolacji? Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo! Przekonaj się, że chwasty smakują wspaniale i nawet w prostych potrawach wyglądają bosko....
Data dostępności:
Data publikacji:
- To, co możesz zjeść jutro, zjedz dzisiaj! Pani Bukowa zna się na jedzeniu jak mało kto. Kto nie wierzy, niech na nią spojrzy. Sama odkryła, że zrównoważona dieta polega na tym, że w jednym ręku masz ciasteczko, a w drugim czekoladę . Samego gotowania unika nawet bardziej niż joggingu, budzika i ważenia się. Zdarzają się jednak w życiu takie chwile, kiedy naprawdę musi coś ugotować. Zwłaszcza...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dzikie zioła, chwasty, leśne pokarmy uzależniają! Na pikniku siedzi się na ziemi, je rękami, brudzi usta zwęglonym ziemniakiem. Pobudza się wszystkie zmysły. Żywy ogień to magia, trudno oderwać od niego wzrok, a przygotowane w ten sposób potrawy są niepowtarzalne. Skosztuj jak nieziemsko smakują chimichurri z gwiazdnicą pospolitą grillowana sałata z kwiatami lipy szarpane boczniaki...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka to smakowita podróż po daniach Dalekiego Wschodu. Znajdziesz tu klasyczne przepisy na sushi, ramen, tempura, smażony ryż i wiele innych potraw, które z łatwością przygotujesz w domu. Książka łączy tradycję z prostotą wykonania — idealna dla miłośników orientalnych smaków kuchni Chińskiej i Japońskiej!
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak urządzić kuchnię marzeń? Praktyczny Poradnik E-book o projektowaniu kuchni. Dowiesz się jak zaprojektować wygodną kuchnię, niezależnie od jej rozmiarów. Poznasz materiały, z których można zaprojektować kuchnię i poznasz wady oraz zalety konkretnych rozwiązań. Zdecydujesz jak rozplanujesz instalację elektryczną, gdzie umieścisz gniazda prądowe, jakie sprzęty uwzględnisz. Zobaczysz na co zwrócić...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Baletnica gotuje! Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów? Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie, dzieli się sekretami swojej kuchni! W tej książce udowadnia, że pasja do sportu i miłość do jedzenia mogą iść w parze. Nie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji...
Data dostępności:
Data publikacji:
- 378 przepisów – kuchni regionalnej i nie tylko na: zupy, coś na drugie, sosy, potrawy z ryb, potrawy z grzybów, surówki, sałatki, marynaty, solanki, wędliny, ciasta, ciastka, ciasteczka, potrawy słodkie i desery, przyprawy, nalewki, likiery, piwa, miody, napoje
Data dostępności:
- Moja szalona podróż dookoła świata: Hiszpania - Przez słońce, kulturę i smaki” to barwna i wciągająca opowieść o odkrywaniu hiszpańskiego świata pełnego kontrastów i pasji. Zabieram czytelników w podróż poprzez słoneczne wybrzeża, tętniące życiem miasta, historyczne miejsca i kulinarne skarby, które definiują ten niezwykły kraj. W książce można znaleźć opisy wizyt w takich miejscach jak energetyczna...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Plan podróży po Gibraltarze przedstawia szczegółowy, praktyczny przewodnik po tym unikalnym terytorium. Zawiera propozycje atrakcji zarówno znanych, jak i mniej popularnych, wskazówki dotyczące noclegów, poruszania się po mieście oraz informacje o lokalnej kuchni i bezpieczeństwie. Dzięki planowi łatwiej zaplanować efektywny i satysfakcjonujący city break, łączący historię, przyrodę i kulturę Gibraltaru,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Fun Dining. Prosto i genialnie Fun dining – tak Przemysła Klima, pierwszy i jedyny w Polsce szef kuchni restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, mówi o tym, co robi w kuchni. Fun dining to radość. Radość łączenia składników i tworzenia zupełnie nowych smaków. Radość eksperymentowania. To satysfakcja, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości. Fun dining to kuchnia prosta i genialna jednocześnie....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zbiór nowel Marii Konopnickiej, w których autorka porusza aktualne problemy społeczne, takie jak ubóstwo, sytuacja kobiet w patriarchalnej kulturze, konfrontacja ideałów z prozą życia, przykre konsekwencje mieszczańskiej moralności. Wraz z bohaterami opowiadań zaglądamy . do bogatej zabytkowej kamienicy, wiejskiej kuchni, na zaplecze teatru czy do kaplicy cmentarnej. Konopnicka odmalowuje życie zwykłych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Greckie Smaki przeniosą do greckiej kuchni, pachnącej tymiankiem, miętą i oregano. To zapis stu potraw z różnych zakątków Grecji, z naciskiem na lokalną kuchnię rodyjską. To prawdziwa kuchnia grecka, spisana przez Polkę w Grecji, poparta jej wieloletnim doświadczeniem kulinarnym oraz zaczerpnięta od miejscowych mieszkańców. Dla wszystkich, którzy lubią kuchnię grecką, interesują się autentycznymi recepturami...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Atlas drzew i krzewów prezentuje 140 gatunków roślin zdrewniałych, które mogą znaleźć zastosowanie w kuchni i domowym lecznictwie. Omówione w książce gatunki to w większości pospolite drzewa, krzewy i krzewinki dziko rosnące na terenie Polski, ale także rośliny obce, które przystosowały się do warunków klimatu umiarkowanego i z powodzeniem można je uprawiać w naszych ogrodach.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Atlas turystyczny Pragi to doskonała pomoc w planowaniu udanych wakacji! Książka zawiera najważniejsze informacje na temat tego czeskiego miasta: jego historii, zwyczajów, kuchni i kultury. Jej niebywałym atutem są propozycje gotowych tras zwiedzania poszczególnych dzielnic, a także mostów praskich i najważniejszych zabytków. Barwne zdjęcia i staranne opisy pomogą zorganizować dopasowany do oczekiwań...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czarodziejskie menu Przystawka Francuska zupa cebulowa Stworka – popisowy specjał skrzata domowego Danie główne Klopsiki Molly – obiad z kuchni Weasley’ów Deser Tarta melasowa – ulubiony deser Harry’ego Paszteciki z dyni – przysmak z pociągu do Hogwartu Przepisy prosto ze świata Harry’ego Pottera Ta książka kucharska zawiera niemal 200 łatwych do wykonania przepisów na potrawy, które...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego, kto chce poznać rodzimą kulturę kulinarną autorki, jeść zdrowo i smacznie. Ta książka to więcej niż klasyka kuchni z Tokio. To kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajdziesz w niej: ponad 100 unikatowych przepisów nie tylko na sushi, miso czy ramen, ale także na słone placki senbei,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dla wszystkich, którzy rozsmakowali się w powieści Małe kobietki Wyborny pieczony dorsz w sosie tatarskim, rozpływające się w ustach bonbons with mottoes … Zarówno wykwintne potrawy o egzotycznych nazwach, jak i proste, ale przepyszne dania odgrywają niebagatelną rolę w świecie Małych kobietek . W końcu czym byłaby ta kultowa powieść bez słynnej kuchni Hanny? A gdyby tak wyczarować powieściowe...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Król w kuchni jest tylko jeden. Pomidor! Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale – najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem...
Data dostępności:
Data publikacji: