kuchnia
- Kuchnia grecka nazywana jest przez specjalistów od kulinariów kuchnią zdrową i prostą, zapewne ze względu na ilość jarzyn, owoców i ryb, które często surowe, goszczą na greckich stołach. Prosty sposób przyrządzania daje nam gwarancję, że potrawa uda się znakomicie, a jej smak nie będzie różnił się od tego poznanego w czasie wakacyjnych wypraw, a dla tych, którzy nie odwiedzili jeszcze kraju bogów i...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Turcja leży na styku dwóch wielkich kręgów kulturowych: europejskiego i arabskiego, taka też jest jej tradycyjna kuchnia, w której dominują dwa główne nurty - specyfika kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Półwyspu Arabskiego. Jaka jest więc ta kuchnia pogranicza? Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu można wyróżnić w niej kilka trendów. Po pierwsze, Turcja jest krajem górzystym, w jej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kuchnia indyjska lubuje się w bogactwie swych przypraw. Są one zazwyczaj ostre i tworzą kolorowe mieszanki, nieraz zabarwiając inne składniki. Spośród najpopularniejszych wymienić można choćby imbir, cynamon, kardamon, kolendrę, chili oraz mieszankę zwaną garam masala. Kuchnia indyjska to w dużej mierze bogactwo potraw wegetariańskich. Hindusi z biedniejszych regionów przez wieki musieli sobie radzić...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne - od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Sięgająca czasów biblijnych kuchnia żydowska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Jest ona tajemnicza, obwarowana surowym prawem religijnym, przygotowywana według znanych od stuleci przepisów i zwyczajów bogatych w symbole. Sprawia wrażenie kuchni dla wtajemniczonych, dostępnej tylko nielicznym i wybranym. Mamy nadzieję, że książka ta będzie niezapomnianą podróżą w głąb tradycji i niezwykłej historii...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dla większości z nas kuchnia rosyjska może kojarzyć się przede wszystkim z daniami takimi, jak bliny, pielmieni czy ruskie pierogi. Jednakże w tak rozległym kraju jak Rosja bogactwo wszelkich potraw jest znacznie większe niż krążące o tej kuchni schematy. Główną rolę na rosyjskim stole odgrywają dwie potrawy, o których mówi słynne przysłowie:„szczi i kasza - żywicielki nasze". Pierwsza z nich...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kuchnia tego kraju bazuje na specjalnościach regionalnych. Wiele z nich jednak na trwałe zagościło na stołach w całym kraju. Tak stało się w XX wieku, kiedy to wraz z rozwojem transportu, ludzie masowo przemieszczali się, a wraz z nimi wiedza o regionalnych specjałach. Do dziś jednak w Hiszpanii można znaleźć wiele potraw, które są charakterystyczne właśnie dla regionów, w których się je podaje. Na...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W prezentowanej książce nie znajdą Państwo prastarych przepisów na „frykasy” ciągle jeszcze serwowane w niektórych regionach Meksyku - wymienić tu choćby można chapulines (świerszcze ze stanu Oxaca), escamole (jajeczka mrówek) i huitlacoche (grzyby pasożytujące na kukurydzy). Nawet jeśli takie dania mogłyby być ciekawym doświadczeniem kulinarnym, to już z dostępnością składników - troszkę...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii i południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego, w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób wpłynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów i to - jak wykazały badania naukowe - z dobrym dla ich zdrowia skutkiem. Średnia długość życia jest w tych okolicach najdłuższa w Europie. Co najdziwniejsze - dieta śródziemnomorska nie jest wcale...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Znajdziecie tutaj setkę bogato ilustrowanych przepisów z obu stron Morza Egejskiego; dania, które na co dzień goszczą w tureckich i greckich domach takie, dla zwykłych ludzi. Gotowałam je wspólnie z Turczynkami mieszkając tam ponad 6 lat, a potem z Greczynkami i Cypryjkami, kolejne 6. Są sprawdzone, a każde z podanych w tej książce można przyrządzić w polskich warunkach, przyprawy też znajdziecie w każdym...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Ilekroć świętujemy z przyjaciółmi i rodziną, nie ma lepszego prezentu, niż piękny tort stworzony specjalnie na tę okazję. Naucz się modelowania od utalentowanego artysty-cukiernika, Carlosa Lischetti’ego i podziwiaj, jak twoje własne torty budzą się do życia. • 14 projektów pięknych tortów świątecznych dla całej rodziny z ilustrowanymi instrukcjami krok po kroku • Szybkie i proste miniaturowe smakołyki...
Data dostępności:
- Dowiedz się, jak kreatywnie dobierać kolory w projektach dekoracji ciast poprzez 10 zachwycających wzorów tortów stworzonych przez Lindy Smith, autorkę międzynarodowego bestsellera The Contemporary Cake Decorating Bible. Poznaj sposoby dostosowywania projektów tortów do własnych koncepcji kolorystycznych, jak czerpać inspiracje kolorystyczne ze swego otoczenia w celu stworzenia własnych, unikatowych...
Data dostępności:
- Starożytne zabytki, dzieła największych mistrzów renesansu, rozsławiona przez kino atmosfera dolce vita oraz wyśmienita kuchnia – włoska stolica od wieków przyciąga turystów z całego świata. Odkryj Rzym i Watykan z nową, wyjątkową serią explore! guide light. To prawdziwy niezbędnik w podróży. Konkretne i zajmujące opisy zarówno głównych atrakcji, jak i mniej znanych, ale wartych uwagi miejsc, układają...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Śniadanie - w pośpiechu lub wcale. Obiad - ech, taki domowy, smaczny to od święta (jak zaprosi mama, babcia lub dobra teściowa...), a na co dzień coś na szybko, od frytek i tostów do chińszczyzny w styropianie. Natomiast kolacja - to jest to! Zwykle mamy wieczorem już czas, zwykle dość już późnym wieczorem; jemy dużo, ale też niekoniecznie zdrowo! No i raczej też ciągle to samo, niestety... Książka...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Wyspy greckie to bajeczne plaże o miękkim i złotym piasku, krystalicznej i błękitnej wodzie, białe domy i kościoły o niebieskich kopułach, w których odbijają się promienie zachodzącego słońca. To również wąskie uliczki ze zwisającymi różowymi bugenwillami i tawernami, z których unosi się zapach grillowanej świeżej ryby. Ale to także zabytki starożytności i średniowieczne twierdze, będące śladem fascynującej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Chorwacji jako celu wakacyjnych wojaży nie trzeba nikomu reklamować – mało który spośród ciepłych krajów cieszy się taką popularnością wśród polskich turystów. Miłość do tego pięknego skrawka Europy trwa od wielu lat, a jego atuty to niemal gwarantowana pogoda w sezonie, wielowiekowa kultura, świetna kuchnia oraz – przede wszystkim – niezwykle rozbudowana linia brzegowa, ze wspaniałymi krajobrazami...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Włochy to miłość Renaty Pawłowskiej i dom od prawie trzydziestu lat. Jej pierwsza książka kucharska zawiera smakowitą mieszankę opowieści, przygód podróżniczych i kulinarnych. Gotowanie to dla niej gest miłości, a nie zbiór technik kulinarnych. Autorka otwiera przed nami drzwi swojej kuchni i swoje serce, abyśmy mogli odkryć kuchnię włoską, której ona sama doświadczyła. Każdy, kto weźmie do ręki...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Wyjątkowy przewodnik "Euro Know How - Przewodnik na Euro i nie tylko" już w sprzedaży! Sprawdźcie, co możemy odkryć podczas rozgrywek Euro. Jesteśmy dumni, że potrafimy", "Jesteśmy dumni z tego, co tworzymy", "Bo są tacy, których warto podziwiać" - pod takimi hasłami powstał przewodnik Euro Know How lifestylowy album o czterech polskich miastach, w których będą rozgrywane mecze podczas Euro, tj.:...
Data dostępności:
Data publikacji:




















