lublinie
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 85
- Powierzchnia uprawy owsa w Polsce wynosi ok. 500 tys. ha, co stanowi 6,7% ogólnych zasiewów zbóż w naszym kraju i 10% produkcji światowej. Plon ziarna tego zboża z jednego hektara wzrósł od 2000 do 2016 roku z 18,9 dt do 28,5 dt [www.instytutrolny.pl]. Hodowla przyczynia się do podniesienia plonu owsa poprzez podwyższenie genetycznego potencjału produktywności odmian i zmniejszenie wpływu cech utrudniających...
Data dostępności:
- Konkurencyjność jest zagadnieniem o skomplikowanym charakterze, a jego złożoność uwidacznia się jeszcze mocniej wobec współczesnych wyzwań związanych z procesami globalizacji światowej gospodarki. Niejednoznaczność definiowania oraz pomiaru konkurencyjności dotyczy także rolnictwa. Lukę poznawczą można zidentyfikować zwłaszcza w odniesieniu do badań regionalnej konkurencyjności rolnictwa. Celem pracy...
Data dostępności:
- Hodowla i użytkowanie koni wymagają niezawodnych metod identyfikacji osobników. Prawidłowe ustalenie tożsamości konia jest ważne z wielu powodów. Umożliwia obowiązującą rejestrację zwierząt oraz prowadzenie hodowli, a tym samym pozwala zapobiec nadużyciom przy obrocie końmi, ubezpieczaniu ich, użytkowaniu na wyścigach, zawodach czy różnego rodzaju pokazach i wystawach. Konieczne jest również w związku...
Data dostępności:
- At the beginning of the third decade of the 21st century, it is possible to investigate the beneficial effects, therapeutic application, and safety of many bioactive compounds contained in herbal blends and food. To highlight this potential, we recapitulate the results of modern studies on the importance and use of phytocompounds in medicine. The contemporary findings confirm the achievements of ancient...
Data dostępności:
- Na przestrzeni wieków rolnictwo odgrywało dominującą rolę w rozwoju gospodarki oraz w rozwoju obszarów wiejskich. W ostatnich kilkunastu latach w efekcie oddziaływania różnorodnych czynników, zwłaszcza na skutek proce-sów transformacji systemowej, integracji ze Wspólnotą Europejską oraz proce-sów globalizacji, rola rolnictwa zmienia się. Chociaż sektor ten pozostaje nadal ważną działalnością gospodarczą...
Data dostępności:
- Kawitacja, polegająca na wytwarzaniu i gwałtownym zanikaniu pęcherzyków gazowo-parowych w cieczach, towarzyszy procesom hydrodynamicznym i jest wywoływana przez drgania mechaniczne. Zjawisko to w złożony sposób oddziałuje na ciecze oraz ciała stałe i powoduje zmiany ich właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych. Mimo że kawitacja jest wykorzystywana w medycynie, technice, przemyśle chemicznym,...
Data dostępności:
- W monografii zaprezentowano prace związane z naukami o zwierzętach i biogospodarką. Przedstawiono tematy dotyczące hodowli zwierząt, m.in. koni, małych przeżuwaczy, drobiu czy bydła, a także opieki nad psami. Znajdziemy tu również informacje na temat ptaków w aspekcie utrzymania ich w ośrodku rehabilitacyjnym czy niekorzystnego wpływu mikrocząsteczek plastiku na środowisko wodne. Rozdziały opatrzone...
Data dostępności:
- Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelementów. Wspomagają odkwaszanie i odtruwanie organizmu, dzięki czemu zapobiegają wielu chorobom. Podstawowe owoce ziarnkowe i pestkowe dostępne w Polsce to: jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie i wiśnie, brzoskwinie i...
Data dostępności:
- „Zbiór testów z biochemii” został opracowany przez studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UP w Lublinie i zgłoszony na konkurs na idealne materiały dydaktyczne ogłoszony przez Katedrę Biochemii w 2016 roku. Studenci i członkowie jury ocenili ten projekt najwyżej, decydując o jego opublikowaniu. Zbiór z założenia służy powtórzeniu wiadomości z biochemii oraz uatrakcyjnieniu nauki podczas przygotowywania...
Data dostępności:
- Zrównoważona produkcja zwierzęca uwzględniająca stałe doskonalenie żywienia zwierząt to kompleksowe wyzwanie, którego rozwiązanie opiera się na współpracy sektora rolniczego, innowacyjnych technologiach w zakresie produkcji pasz i karm dla zwierząt oraz szeroko pojętej edukacji ekologicznej. Redukcja emisji gazów czy pierwiastków do środowiska, efektywne zarządzanie zasobami oraz działania w zakresie...
Data dostępności:
- Cornelian cherry is still not a popular fruit, although many people have heard about it as perfect material for home-made liquors. Its natural range of occurrence does not cover Poland, although it grows well and bears fruit in our conditions, reaching old age. It is a perfect tree for large commercial plantations due to annual yields that are increasingly abundant with age, and high immunity to diseases...
Data dostępności:
- Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu – ebookSurowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczyniowego i wspomagania pracy innych narządów wewnętrznych. Ograniczona trwałość surowców roślinnych warunkuje konieczność ich przetwarzania i zagospodarowania. Jedną z głównych...
Data dostępności:
- Oznaczanie w ślinie frakcji wolnego kortyzolu, której wartość jest wprost proporcjonalna do jego stężenia we krwi, umożliwia nieinwazyjną analizę stresu towarzyszącego koniom podczas startów w zawodach i próbach dzielności. Celem pracy było: 1) określenie stężenia kortyzolu w ślinie koni w zależności od sposobu użytkowania oraz wpływu wybranych czynników, 2) wskazanie grup koni charakteryzujących się...
Data dostępności:
- Niniejsza praca stanowi próbę kompleksowego podejścia do nawożenia siarką. W pracy wykazano związek między efektywnością nawożenia tym składnikiem a relacjami pozostałych składników nawozowych, w tym stosunkiem azotu do fosforu, potasu i magnezu. Prezentowane badania zarówno wazonowe, jak i polowe potwierdziły znaczący wpływ nawożenia siarką na ilość i jakość plonu nie tylko rzepaku, ale również gatunków...
Data dostępności:
- Różnorodność gatunkowa mięty, a także stosunkowo łatwa zdolność krzyżowania w obrębie gatunku, przyczyniły się do powstania wielu jej odmian botanicznych, regionalnych i uprawnych. W Polsce i w wielu regionach świata najbardziej popularna w uprawie jest mięta pieprzowa oraz jej odmiany. W większości krajów mięta pieprzowa stała się składnikiem lokalnej kuchni, wypierając częściowo rodzime gatunki. Zmienność...
Data dostępności:
- Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 2010]. Światowy sektor żywnościowy funkcjonuje w środowisku, w którym ciągle są opracowywane lub aktualizowane polityki, standardy, przepisy, wskazówki, kształcenie i porady dotyczące żywności i żywienia, w tym związane...
Data dostępności:
- Tymianek i cząber należą do roślin zielarskich, których plonowanie i jakość surowca zależą od nawożenia mineralnego, przede wszystkim azotem i potasem. Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu zróżnicowanego nawożenia azotem i potasem na plon, wartość biologiczną oraz skład chemiczny tymianku i cząbru. Doświadczenia empiryczne założone zostały w schemacie dwuczynnikowym, w których czynnikami...
Data dostępności:
- Redakcja Merytoryczna Marek Babicz Michał Możejko Justyna Bochnak-Niedźwiecka Magdalena Cieplak Joanna Gmitrowicz-Iwan Kinga Kropiwiec-Domańska Małgorzata Manastyrska Sybilla Nazarewicz Ilona WoźniakLiście mięty kędzierzawej są bogatym źródłem substancji o wysokim indeksie antyoksydacyjnym (olejek eteryczny, polifenole). Ich zawartość w surowcu zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych oraz warunków procesów technologicznych. Zatem optymalizacja warunków ekstrakcji substancji biologicznie czynnych z matrycy roślinnej jest istotnym zagadnieniem warunkującym jakość uzyskanego produktu. Celem...
Data dostępności:
- Rozbieżności między wykonywaną różnymi metodami oceną wielkości ciała hodowlanych lisów pospolitych a rozmiarem uzyskanej skóry, a także między barwą zwierzęcia i skóry, skłoniły autora do podjęcia próby znalezienia metody określenia wielkości i ubarwienia ciała na podstawie pomiarów przyżyciowych opartych na cyfrowej analizie obrazu. Badania te miały na celu określenie współzależności oraz stopnia...
Data dostępności:
- Celem niniejszej monografii było dokonanie inwentaryzacji bieżącego stanu i form funkcjonowania wiosek tematycznych w trzech województwach Polski Wschodniej (podlaskim, lubelskim i podkarpackim). Skupiono się na przedstawieniu regionalnej kultury i tradycji, ruchu turystycznego, oferowanych produktów turystycznych, sposobów zarządzania wioskami, prowadzonych działaniach marketingowych, sposobach promocji,...
Data dostępności:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie




















