makaron
- Cześć! Miło mi was znowu widzieć! Mimo że w Poziomkowie spadł pierwszy śnieg, dużo się u mnie dzieje. W klasie pojawił się nowy chłopiec o bardzo intrygującym imieniu Leander. Wydawał się zmartwiony, jakby miał jakiś problem, ale nie chciał o nim mówić. Ale wiecie co? Wciągnęliśmy go z Kajtkiem i Maksem do naszej paczki. Oczywiście wynikły z tego niesamowite historie. Poznamy uroczego chochlika leśnego...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Audiobook dla odważnych przedszkolaków. "Z innej bajki, czyli opowieści dla małych i dużych potworków" to barwna seria o wampirze przedszkolaku o imieniu Mordek, choć wszyscy mówią do niego Ekscelencjo Mordencjuszu Pierwszy. W przedszkolu "Słoneczna Dolina" z ulubionej zupy mlecznej zaginął makaron w kształcie dinozaurów. Mordek wraz z nowymi przyjaciółmi wyrusza na misję, by odkryć tę tajemnicę....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przyłącz się do Barbie i jej przyjaciółek, które uczą się wielu różnych zajęć i zawodów – a Ty kim chcesz zostać? Mamy kilka pomysłów: Możesz być dyrektorką generalną – przeczytaj o tym, jak Barbie i jej przyjaciółki postanawiają założyć swoją własną markę produkującą koszulki w ramach szkolnego projektu! Możesz być szefową kuchni – Brooklyn i Malibu postanawiają poeksperymentować w kuchni i stworzyć...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przyłącz się do Barbie i jej przyjaciółek, które uczą się wielu różnych zajęć i zawodów – a Ty kim chcesz zostać? Mamy kilka pomysłów: Możesz być dyrektorką generalną – przeczytaj o tym, jak Barbie i jej przyjaciółki postanawiają założyć swoją własną markę produkującą koszulki w ramach szkolnego projektu! Możesz być szefową kuchni – Brooklyn i Malibu postanawiają poeksperymentować w kuchni i stworzyć...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Najnowsza powieść autorki książek uwielbianych przez polskie czytelniczki! Tatiana ma trzydzieści dziewięć lat. No dobra, prawie czterdzieści, do czego niechętnie się przyznaje. Stara się być najlepszą matką i żoną, ale wiadomo… chcieć, a móc to jednak wielka różnica. Życie – jak to życie – czasami potrafi spuścić łomot i najbardziej cierpliwą osobę wyprowadzić z równowagi. A Tatiana czasem tę cierpliwość...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Tatiana ma trzydzieści dziewięć lat. No dobra, prawie czterdzieści, do czego niechętnie się przyznaje. Stara się być najlepszą matką i żoną, ale wiadomo… chcieć, a móc to jednak wielka różnica. Życie – jak to życie – czasami potrafi spuścić łomot i najbardziej cierpliwą osobę wyprowadzić z równowagi. A Tatiana czasem tę cierpliwość traci. Na szczęście ma przyjaciółkę, która zawsze jej wysłucha....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dzieje migracji roślin są o wiele ciekawsze niż ludzi i o wiele bardziej zagadkowe, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skoro zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki? Nie wiem, czy starego powiedzenia, że „człowiek cywilizowany nie może się obejść bez kucharzy”, nie należałoby zmienić na „cywilizacja nie może...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Publikacja, jak każda książka kucharska, prezentuje przepisy. Można się więc z niej dowiedzieć, jak przygotować potrawy tradycyjne (pierogi z kapustą i grzybami) oraz egzotyczne (makaron po koreańsku), dania z niecodziennych składników (na przykład ze... stokrotek) czy ciekawe dodatki (pieprz ziołowy). Ponieważ jednak książka powstała ze szczególnej okazji, jaką jest jubileusz UW, zawiera też krótkie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne - od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu - to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Gaja Wicherek ma nowych sąsiadów! Do Kawek, wsi sąsiadującej z leśniczówką, wprowadza się nowa, całkiem liczna rodzina – pani Zosia i pan Maks, ich córka pani Julia oraz wnuki: Wiktoria, Patryk i Patrycja. To świetna okazja do zawarcia nowych przyjaźni! Gaja chodzi już do drugiej klasy, więc czeka ją mnóstwo ciekawych rzeczy do odkrycia. Razem z mamą zaczyna nowy projekt przyrodniczy, który polega...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kiedy zdecydowałam się wyruszyć w podróż z moją niezawodną patelnią, miałam tylko jeden cel: odkryć tajemnice kuchni świata i, jeśli mi się uda, nie podpalić przy tym żadnej kuchni. Moja mama, z niezmiennym wyrazem sceptycyzmu na twarzy, zawsze powtarzała, że nawet woda mi się przypala. Cóż, nie mogę zaprzeczyć – przynajmniej raz udało mi się spopielić makaron instant. Ale to tylko dodawało mi determinacji!...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Totalnie smacznie. Totalnie prosto. Totalnie TOFU 83 przepisy na kuszące roślinne dania Wszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne – takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepozorne, w rzeczywistości daje nieograniczone możliwości. Zrobisz z nim totalnie wszystko: śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese, kuszące street foody...
Data dostępności:
Data publikacji:
- NAUCZ SIĘ SMAKOWAĆ ŻYCIE JAK WŁOSI! Ciao Bella Gente! To ja, wasz ulubiony włoski kucharz. Jestem tu po to, żeby nauczyć was gotować i żyć jak Włosi. Bo jeść lubimy przecież tak samo! Przeniosę z ziemi włoskiej na polskie stoły smaki i zapachy słonecznej Italii. Rozsmakujecie się w tradycyjnych potrawach mojej Nonny oraz pokochacie nowoczesne przepisy kuchni włoskiej . Pokażę Wam, że gotowanie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dlaczego ziemniaki rosną pod ziemią? Skąd się wzięły pomidory? Jak zrobić w domu pyszny makaron i biały ser? Co to jest miód? I co ma wspólnego lukier z aniołkami? Dlaczego mleko jest białe? Dlaczego można jeść pokrzywę? Na te i wiele innych pytań dotyczących podstawowych produktów spożywczych małe i duże łasuchy znajdą odpowiedzi w tej książce. Zabawne historyjki wyjaśniają, skąd biorą się produkty...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Cześć! Jestem Zula. Mam dziewięć lat i właśnie teraz odkryłam, że jestem czarodziejką! To prawdziwa moc! Mam tu pewną sprawę detektywistyczną do rozwiązania. Naszej nauczycielce, Arlecie Makaron, ukradziono ukochanego psa Kropka. Nasza superekipa – moi najlepsi kumple Kajtek i Maks, kocur Pazur oraz Filip, mój osobisty kameleon – zrobi wszystko, żeby go odnaleźć! Rezolutna Zula przeprowadza się...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Je makaron bez sosu, ale tylko z białego talerza, jabłko wyłącznie pokrojone w ósemki (ale bez skórki!), a może wzdryga się, kiedy sos dotknie ziemniaków albo ostatni raz spróbowało czegoś nowego pół roku temu i zdaje się żywić powietrzem. Jeśli któryś z tych opisów przypomina ci twoje dziecko, to książka właśnie dla ciebie! Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyczka, popularyzatorka...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Ostatnia wielka powieść o mafii autora słynnego Ojca Chrzestnego . Efektowne nowe wydanie w ramach serii wznowień całego dorobku Maria Puzo, w pięknej szacie graficznej. Czy doczekaliśmy zmierzchu cosa nostry? A może ma się doskonale, tylko zmieniła metody działania? W biały dzień w samym środku Manhattanu ginie od kul don Raymonde Aprile, do niedawna najbardziej wpływowy amerykański mafioso,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Ostatnia wielka powieść o mafii autora słynnego Ojca Chrzestnego . Efektowne nowe wydanie w ramach serii wznowień całego dorobku Maria Puzo, w pięknej szacie graficznej. Czy doczekaliśmy zmierzchu cosa nostry? A może ma się doskonale, tylko zmieniła metody działania? W biały dzień w samym środku Manhattanu ginie od kul don Raymonde Aprile, do niedawna najbardziej wpływowy amerykański mafioso,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Comfort food to jedzenie dla ciała i duszy! Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz. Dzięki tej książce: zawsze będziesz mieć pod ręką przepisy na poprawiające nastrój potrawy: pierogi na słodko...
Data dostępności:
Data publikacji: