mięso
- Nadchodzi kolejna rewolucja naukowa, a hstoria dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory...
Data dostępności:
Data publikacji:
- "Mięso" to erotyczne opowiadanie o miłosnym związku dwojga ludzi, który ewoluuje od typowej więzi partnerskiej do namiętnej relacji opartej na seksualnej potrzebie dominacji i uległości. Kochankowie powoli poznają nową odsłonę samych siebie i z fascynacją odkrywają swoje nieuświadomione wcześniej pragnienia. Gdy wreszcie bez zahamowań dopuszczają je do głosu, ich życie erotyczne staje się coraz lepsze......
Data dostępności:
Data publikacji:
- Fiodor Gralecki stracił wszystko. Nie widzi sensu życia, ale nie potrafi ze sobą skończyć. Kryje się na polskim końcu świata, w Bieszczadach. Ale zamiast odnaleźć wewnętrzny spokój, daje się podejść swoim demonom. Krajem wstrząsają przerażające zbrodnie – dwóch polityków zostaje zabitych i... zjedzonych. Gralecki jest zmuszony rozwikłać tę zagadkę. Zagmatwane śledztwo łączy ze sobą świat polityki,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Z tej książki dowiesz się: Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość? Kto przywiózł tofu z Azji? Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata? Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian? Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane? Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zbiór nowel Adolfa Dygasińskiego, który w swojej twórczości często poruszał tematykę życia mieszkańców wsi i małych miasteczek, podkreślając wspólnotę losów ludzi i zwierząt. Utwory zawarte w tym tomie to: „Zasady i mięso”, „Rogieluk” ,„Kwiatek”, „Zeus i Eugienes”, „On i Psyche”
Data dostępności:
Data publikacji:
- Ciekawe i szybkie przepisy. Pyszne i bezmięsne dania w 15 minut. Postaraj się jeść zdrowiej, odżyw swój organizm i pozwól mu sprawniej funkcjonować, ograniczając ciężkostrawne mięso pełne toksyn czy antybiotyków. Badania pokazują, że w Polsce używa się do 50% więcej antybiotyków i sterydów w mięsie niż w pozostałych krajach Europy. Wszystko idzie w dzisiejszych czasach ku zmianie na lepsze, zdrowsze...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zależy Ci na dobrym zdrowiu? Chcesz jeść mniej mięsa albo całkowicie przejść na dietę wegetariańską? Dowiedz się, jak produkty roślinne mogą poprawić Twoje samopoczucie wraz z pracą jelit oraz wątroby. Skorzystaj z gotowych jadłospisów ułożonych przez doświadczonych dietetyków. Prawidłowo zbilansuj wartości odżywcze i pozbądź się z organizmu niepotrzebnych tłuszczy. Krok po kroku pokażemy Ci, jak...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Marcin pędzi typowe życie nastolatka w końcówce PRL-u, mieszkając w małej górniczej miejscowości na południu Polski. Myśli, że problemy w szkole, z kolegami, niedoborem żywności, dojrzewaniem oraz nierzadko pijanym ojcem to wszystko, co może go spotkać. Aż pewnego dnia okazuje się, że pokątnie zdobyte mięso na obiad ożywa i okazuje się… demonem! Na szczęście wystarczy go umieścić w balii z wodą, aby...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Opracowana przez lekarza medycyny dr Marka Haymana dieta pegańska bije rekordy popularności. W założeniu ma łączyć najbardziej korzystne dla zdrowia człowieka wybrane elementy diet paleo i wegańskiej. Warzywa i owoce mają być podstawą posiłku, mięso i ryby pozyskiwane z ekologicznych hodowli jedzone jako dodatek, natomiast produkty mleczne i o wysokim indeksie glikemicznym w zasadzie wykluczone. Książka...
Data dostępności:
Data publikacji:
- "Jeść mięso jest źle dlatego, że zawirusowane, nafaszerowane sterydami i antybiotykami, genetycznie modyfikowane szkodzi zdrowiu. Tak jak odchody, które zatruwają powietrze, wody, gleby. Źle, bo praca na fermach i w rzeźniach to często praca sprzeczna z prawami człowieka. Źle, bo mięsne korporacje zwalczają rolników. Źle, bo coraz więcej osób na świecie cierpi głód, gdyż nie stać ich na zboże, którego...
Data dostępności:
Data publikacji:
- CO KRYJE UMYSŁ POTWORA? POWIEŚĆ INSPIROWANA PRAWDZIWĄ HISTORIĄ SERYJNEGO MORDERCY, RZEŹNIKA Z NIEBUSZEWA Rzeźnikowi z Niebuszewa, dzielnicy Szczecina, przypisano potworne zbrodnie. Zwłoki swoich ofiar wywoził do opuszczonego gmachu magazynów późniejszej szkoły rolniczej. Tam przerabiał je na mięso. Po spuszczeniu wody w stawie przy ulicy Słowackiego odnaleziono kilkadziesiąt ludzkich czaszek,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Co jeść na diecie karniwora? Jak dieta mięsna może poprawić działanie układu krążenia, wspomóc leczenie chorób autoimmunologicznych, utrzymać stan ketozy i wyeliminować stany zapalne? Jak pozbyć się zbędnych kilogramów, jedząc tylko mięso i nabiał? Na te i inne pytania z pomocą przychodzi Chris Irvin - Autor książki i wieloletni praktyk diety ketogenicznej opartej na produktach zwierzęcych. Stosując...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Galaktycy rekwirują okręty ziemskiej floty i powołują pod broń legiony. Centurion McGill z Legionu Varus zostaje wciągnięty w konflikt, w którym niezliczeni żołnierze mają służyć Imperium jako mięso armatnie. Wiele osób nie jest zadowolonych z żądań stawianych przez Mogwa. Ziemia przez dziesięciolecia budowała swoją potęgę militarną, a teraz może to wszystko stracić na wojnie, o której nikt nawet...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kuchnia myśliwska to zbiór przepisów na dania z dziczyzny, opracowane m.in. na podstawie dawnych książek kulinarnych, a także nowoczesnych trendów kulinarnych. Wspaniałe polskie puszcze i lasy od wieków zamieszkują sarny, jelenie, łosie, dziki, zające i ptactwo, które w dawnych czasach niezwykle często gościły na stołach bogaczy. Wspólne polowania szlachty oraz królewskie łowy jesienią i zimą były...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Henry pracuje na platformie wiertniczej na Morzu Północnym. Pracuje po 12 godzin dziennie. Po dwóch tygodniach wraca na stały ląd, by odpocząć i spędzać dnie z kumplami. Noce spędza z kobietami - zaspokajając je, uwalnia swoje emocje. Jego zasada jest prosta: nowa noc to nowa kobieta. Tylko raz robi wyjątek. Dla kobiety imieniem Clara. Złota rączka - i 10 innych opowiadań erotycznych wydanych we współpracy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Polskie zombie w natarciu! Karol Szymkowiak miał wszystko. Pieniądze, piękną żonę, wspaniałego synka. Właśnie otworzył nową restaurację w Gdańsku i przypieczętował sukces suto zakrapianą imprezą. Następny ranek przyniósł jednak coś więcej niż tylko potężnego kaca. Polskę opanowała epidemia zombizmu. Żywe trupy, których przysmakiem jest ludzkie mięso, sieją krwawy terror i spustoszenie na ulicach...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przejmujące losy wiejskiego biedaka, któremu na imię Michałko . Okoliczni mówią o nim „durny Michałko”, bo zwraca na siebie uwagę, a do tego nie potrafi poradzić sobie w życiu. Po zakończeniu pracy na budowie nieopodal rodzinnej wsi Michałko nie miał dokąd wracać. Postanowił więc udać się do Warszawy. Bohater ma specyficzne wyobrażenie o wielkim mieście: „Choć go nazywali «durnym», tyle przecie rozumiał,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Turcja leży na styku dwóch wielkich kręgów kulturowych: europejskiego i arabskiego, taka też jest jej tradycyjna kuchnia, w której dominują dwa główne nurty - specyfika kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Półwyspu Arabskiego. Jaka jest więc ta kuchnia pogranicza? Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu można wyróżnić w niej kilka trendów. Po pierwsze, Turcja jest krajem górzystym, w jej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne - od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego,...
Data dostępności:
Data publikacji: