polsce
Liczba pozycji: 21
Więź 4/2017 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
W Polsce toczą się obecnie coraz gwałtowniejsze spory o polskość i rozumienie patriotyzmu. Odżywają też spory o „obcych” – postrzeganych niestety znów jako zagrożenie i będących w Polsce coraz częściej ofiarami agresji. Jak myśleć o patriotyzmie i „obcych” po chrześcijańsku? Badania pokazują, że na Zachodzie coraz mniej wiernych przystępuje do sakramentu pokuty, jednocześnie przyjmując Eucharystię...Data dostępności:
Data publikacji:
Kwartalnik Karta – e-wydania – 117/2024
Kwartalnik „Karta” - pismo poświęcone XX-wiecznej historii Polski i Europy Środkowo-Wschodniej. Jako jedyne medium w Polsce oddajemy głos świadkom historii, których relacje (wspomnienia, dzienniki etc.) uzupełniamy o naukowe komentarze doświadczonych badaczy.Data dostępności:
Data publikacji:
Aristo – audiobook
Michał Tyszkowski
Czasem potrzeba naprawdę niewiele, by zmienić bieg historii. Miasto uniwersyteckie w Polsce, rok 2019. Na ławce w parku budzi się wybitny komediopisarz grecki, Arystofanes. Nie wie, gdzie się znajduje ani jak tu trafił. Jednak szybko okazuje się, że w swojej nowej ojczyźnie czuje się niemal jak w domu. A to dlatego, że sytuacja polityczna nieznanego mu do tej pory kraju łudząco przypomina tę, która...Data dostępności:
Data publikacji:
CookLux – ebook
Ewa Muzyka
Ciekawe i szybkie przepisy. Pyszne i bezmięsne dania w 15 minut. Postaraj się jeść zdrowiej, odżyw swój organizm i pozwól mu sprawniej funkcjonować, ograniczając ciężkostrawne mięso pełne toksyn czy antybiotyków. Badania pokazują, że w Polsce używa się do 50% więcej antybiotyków i sterydów w mięsie niż w pozostałych krajach Europy. Wszystko idzie w dzisiejszych czasach ku zmianie na lepsze, zdrowsze...Data dostępności:
Data publikacji:
Domowy wyrób win – ebook
Tadeusz Woźniak
Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cydrami, od francuskiego cidre ). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „domowi...Data dostępności:
Data publikacji:
Więź 3/2018 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Więcej mówi się w Polsce o tym, jak pięknie umierać, niż jak pięknie żyć. A przecież mamy wspaniałą historię polskiej wolności! Wybraliśmy z niej kilkoro takich bohaterów, którzy oświetlają drogę w przyszłość. Osoby z niepełnosprawnościami mają być w sercu Kościoła. Jak to wygląda w praktyce? Czy będą przyjęte do zakonu? Są podmiotem czy jedynie przedmiotem troski ze strony innych? Pogłoski o zmierzchu...Data dostępności:
Data publikacji:
Więź 1/2018 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Żyjemy w czasach dobrych dla populistów, świadczą o tym teksty autorów z Austrii, Holandii, Niemiec, Serbii, Włoch i Polski. Jak odpowiedzieć na populistyczne tendencje w polityce? Czy sekularyzacja w Polsce wydarzyła się niejako „na własne życzenie”? Czy Polacy to, jak pisał 60 lat temu o Niemcach ks. Joseph Ratzinger, „wierzący poganie”? Czy zamknięta w swojskości Polska stanie się rezerwatem w...Data dostępności:
Data publikacji:
Budowlanka czyli patologie polskiego budownictwa – audiobook
Tomasz Markun
Pierwsza w Polsce powieść, która opowiada o realiach życia i pracy współczesnych polskich budowlańców oraz kulisach powstawania nieruchomości w Polsce od lat 90. Książka choć napisana jest w sposób humorystyczny, pokazuje jednak istotne problemy i nierówności społeczne związane z branżą, które autor miał okazję obserwować pracując na polskich budowach. Budowlanka, to historia dwóch, młodych chłopaków,...Data dostępności:
Data publikacji:
Kiszonki i fermentacje – ebook
Aleksander Baron
"Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem? Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika! Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem...Data dostępności:
Data publikacji:
Potrawy z grilla. Kuchnia polska – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo przepisy na coraz bardziej modne w Polsce...Data dostępności:
Data publikacji: