polski
Liczba pozycji: 41
Polski chleb i polscy piekarze – ebook
Władysław Krajewski
Publikacja pt. „Polski chleb i polscy piekarze” ma — według zamysłu autora — charakter „czytadła”. Jest zbiorem informacji pochodzących z różnych źródeł o polskim chlebie i jego rodzajach, polskich piekarzach i piekarniach, świętach i targach chleba, fundacjach i muzeach chleba, miejscu chleba w życiu społecznym, naszym języku i literaturze, a także o polskim chlebie za granicą; na końcu znajdują się...Data dostępności:
Data publikacji:
Cykl Materia Prima 1: Adept – audiobook
Adam Przechrzta
Warszawa, demony i carscy oficerowie. Stolica Polski po okupacją rosyjską, początek XX wieku. W środku miasta pojawia się enklawa, otoczona murem nabitym srebrnymi prętami. Nikt nie wie skąd się wzięła, dlaczego zmienia się tam układ ulic i wygląd kamienic. Identyczne strefy goszczą w Moskwie i Petersburgu. Pozornie normalne życie tuż obok emanacji wynaturzonego świata pełnego potworów. ...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia Warszawska – ebook
Władysław Krajewski
Macie Państwo przed oczami tekst, który można niewątpliwie określić jako „czytadło”. „Kuchnia Warszawska przed laty i dziś” — to nietypowa książka traktująca o kulinariach stolicy Polski. To swego rodzaju zeszyt dokumentacyjny z zebranymi zapiskami z najprzeróżniejszych źródeł, tak tradycyjnych (książki, teksty z pogranicza literatury, materiały prasowe) jak też z nowych środków komunikacji masowej...Data dostępności:
Data publikacji:
Bestiariusz słowiański. Część 2. Rzecz o biziach, kadukach i samojadkach – audiobook
Paweł Zych
Druga część znakomitego i niezwykle popularnego „Bestiariusza słowiańskiego” zaprasza tym razem do poznania rzadko przywoływanych w literaturze fantastycznych opowieści i legendarnych stworów, m.in. bizi, kaduków czy samojadków. Znajdziemy w nim historie zarówno rodzimych istot - z terenów przedrozbiorowej Polski, Mazur, Śląska i Pomorza, jak i bohaterów opisywanych w podaniach i legendach...Data dostępności:
Data publikacji:
W zapachu włoskiej kuchni, czyli badante ze Wzgórza Czterech Wiatrów – ebook
Lucyna Kleinert
Lucyna Kleinert większość roku mieszka w Ascoli Piceno w rejonie Marche. Ascoli Piceno bardzo ucierpiało podczas ostatnich trzęsień ziemi, które dotknęło osobiście autorkę. Jednak miłość do tego miasta zatrzymała ją we Włoszech. Lucyna Kleinert znana jest nie tylko ze swoich włoskich wspomnień ale również popularnego bloga „Poza granicami Polski ale nie tylko” w którym przybliża codzienne życie Włochów. „W...Data dostępności:
Data publikacji:
Domowy wyrób win – ebook
Tadeusz Woźniak
Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cydrami, od francuskiego cidre ). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „domowi...Data dostępności:
Data publikacji:
#9 Pięć ciekawych książek popularnonaukowych, które warto znać - Słucham, recenzuję - podcast – audiobook
Rafał Hetman
Nie wszyscy potrafią dobrze opowiadać o nauce. Autorzy tych książek robią to świetnie! W dziewiątym odcinku podcastu „Słucham, recenzuję” Rafał Hetman opowiada o ciekawych książkach popularnonaukowych, które zainteresują zarówno dorosłych, jak i młodzież. Dowiecie się z nich, jak kłamiemy, dlaczego nie lubimy czasem prawdy, gdzie się podziała połowa dziejów Polski i jak rozmawiają ze sobą dr...Data dostępności:
Data publikacji:
Kiedy Bóg zasypia – audiobook
Rafał Dębski
Fascynująca podróż do czasów pierwszych Piastów. Osią fabularną powieści Rafała Dębskiego jest okres walki o władzę w Polsce, która toczyła się pomiędzy panowaniem Mieszka II Lamberta a Kazimierza Odnowiciela. Kraj staje się wtedy polem podwójnej bitwy. Pogaństwo rośnie w siłę, uzyskawszy poparcie chłopstwa. Do Polski wkraczają Czesi. W tym momencie na arenę wkracza ukochany syn Mieszka II - Bolesław....Data dostępności:
Data publikacji:
W kuchni Ogińskich – ebook
Rimvydas Lauzikas Liutauras Ceprackas Jarosław Dumanowski Arvydas Pacevicius
Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego...Data dostępności:
Data publikacji:
Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej i budowa masy mięśniowej – ebook
Wojciech Maziarz Adrian Garus Tomasz Garus
Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej i budowa masy mięśniowej Trenuj z Mistrzem Polski 2015 E-book pełen jest profesjonalnych porad jak w bezpieczny i skuteczny sposób zrzucić zbędne kilogramy. Opisane diety stworzone zostały przez specjalistów w dziedzinie żywienia m.in. Mistrzem Polski kulturystyki i fitness 2015 Wojciechem Maziarzem i cechują się oryginalnym i nowoczesnym podejściem do tematu....Data dostępności:
Data publikacji: