spozywczych
- W toku postępowania o udzielenie zamówienia zamawiający napotyka liczne problemy, których sposób rozwiązania nie został uregulowany w ustawie Pzp w sposób jasny i przejrzysty. Charakterystycznym zakupem realizowanym przez placówki oświatowe jest zamówienie, którego przedmiotem jest dostawa artykułów spożywczych. Procedura zmierzająca do podpisania umowy nie należy w tym przypadku do klarownych. Problemy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W komentarzu przedstawiono system refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych. W publikacji omówiono m.in.: najważniejsze instytucje systemu refundacyjnego t.j. całkowity budżet na refundację, payback , kategorie dostępności refundacyjnych, wskazania refundacyjne, substytucję apteczną, preskrypcję leków off-label ; relacje pomiędzy uczestnikami...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Monografia opisuje badania prowadzone nad samoregulacją i koregulacją, czyli dobrowolnie przyjmowanymi przez przedsiębiorców zobowiązaniami, występującymi najczęściej w postaci kodeksów dobrych praktyk i kodeksów etycznych. Wywodzą się one jeszcze z czasów starożytnych, kiedy to regulowały działanie poszczególnych gildii zawodowych. Ich funkcjonowanie w obrocie prawnym poddano regulacji dopiero wraz...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Żywienie wpływa w sposób zasadniczy na układ odpornościowy. Z książki dowiesz się, jakie składniki są konieczne dla utrzymania sprawności immunologicznej, w jakich produktach spożywczych je znajdziesz.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka jest kontynuacją publikacji Prawo farmaceutyczne dla aptek. Część I (2017) stanowiącej kompendium wiedzy na temat zakładania i prowadzenia aptek oraz punktów aptecznych, a także funkcjonowania aptek internetowych. W drugiej części szczegółowo przedstawiono m.in.: zasady refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyrobów medycznych, mechanizmy ustawy refundacyjnej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dzień z życia więźniów obozu koncentracyjnego opowiedziany z perspektywy członka tzw. Kanady - uprzywilejowanej grupy więźniów zajmujących się rozładunkiem transportów i selekcją przedmiotów. Wszelkie działania bohatera są skoncentrowane na utrzymaniu się przy życiu i zawłaszczeniu jak największej liczby podstawowych dóbr, głównie odzieży i artykułów spożywczych. W tych dramatycznych okolicznościach...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W prezentowanej publikacji autor udowadnia, że szeroko rozumiane kulinaria mogą być i często są przedmiotem ochrony w prawie własności intelektualnej. Zgodnie z tezą zawartą w książce wytwory człowieka nazywane kulinariami można próbować rozpatrywać jako znaki towarowe, oznaczenia geograficzne, wynalazki, know-how czy wreszcie jako utwory. W opracowaniu autor omawia w szczególności: – oznaczenia...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kontynuacja cyklu „Odżywianie według Pięciu Przemian”. Z tej książki czytelnicy dowiedzą się, jak właściwie przygotować się do poczęcia dziecka – co jeść i jaki tryb życia prowadzić na kilka miesięcy przed poczęciem, aby zarówno dziecko, jak i matka cieszyli się dobrym zdrowiem, jak odżywiać się w okresie ciąży, połogu i karmienia, a także, w jaki sposób karmić dziecko od narodzin do czternastego roku...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czy pożywienie może nie tylko zapewniać nam przetrwanie, ale także wzmacniać nasz system odpornościowy i mieć dobroczynny wpływ na naszą psychikę? Jeśli odżywiamy się według tradycji Pięciu Przemian, to odpowiedź brzmi „tak”. Kuchnia Pięciu Przemian, wywodząca się wprost z tradycyjnej medycyny chińskiej, opiera się na potencjale energetycznym poszczególnych produktów spożywczych i wspiera kluczową...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Miałam wrażenie, jakbym czytała opis tego, co sama zrobiłam, przeżywając to jakbym tam naprawdę była. Anna Perkowska, Wirtualna Polska To powieść przygodowa, której akcja toczy się we współczesnej Polsce, a dokładniej w Krakowie. Kraków, jak wiadomo, to miasto stare i z tradycjami, tętniące wspomnieniami wielu ciekawych ludzi, miejsc i wydarzeń. Pilipiuk wykorzystuje ten obraz miasta do własnych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki. Kompedium zawiera: - wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W komentarzu szczegółowo omówiono zakres i cel rozwiązań prawnych zawartych w ustawie o kosmetykach oraz w aktach wykonawczych. Poszczególne przepisy komentowane są z perspektywy założeń działalności gospodarczej i specyfiki działalności leczniczej, w tym ogólnego bezpieczeństwa produktów, różnic w unormowaniach dotyczących kosmetyków, produktów leczniczych i wyrobów medycznych oraz zagadnień tzw....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Skorpion z wydziału terroru jest kobietą ?– wyjątkowo uzdolnionym oficerem dochodzeniowo śledczym. Pnie się po szczeblach kariery, by objąć kierownictwo najbardziej elitarnego wydziału Komendy Stołecznej Policji. Czytelnik po drodze jest świadkiem ujęcia sprawców zabójstwa Tomka Jaworskiego, rozpracowania gangu żoliborskiego ?i wyłapania tak zwanych terrorystów spożywczych. Uczestniczy w oczyszczaniu...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Miałam wrażenie, jakbym czytała opis tego, co sama zrobiłam, przeżywając to jakbym tam naprawdę była. Anna Perkowska, Wirtualna Polska To powieść przygodowa, której akcja toczy się we współczesnej Polsce, a dokładniej w Krakowie. Kraków, jak wiadomo, to miasto stare i z tradycjami, tętniące wspomnieniami wielu ciekawych ludzi, miejsc i wydarzeń. Pilipiuk wykorzystuje ten obraz miasta do własnych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Olśniewająca i zabójczo niebezpieczna: jak wiele można poświęcić w pogoni za modowym trendem? Zieleń o jadowitym, szmaragdowym odcieniu to jedno z najbardziej niezwykłych odkryć chemicznych przełomu XVIII i XIX wieku. Pożądana przez artystów i miłośników piękna, zyskała formę, której trudno było się oprzeć. Jednak jej niewątpliwy czar krył mroczną tajemnicę – związki arsenu. Zielony pigment w różnych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Olśniewająca i zabójczo niebezpieczna: jak wiele można poświęcić w pogoni za modowym trendem? Zieleń o jadowitym, szmaragdowym odcieniu to jedno z najbardziej niezwykłych odkryć chemicznych przełomu XVIII i XIX wieku. Pożądana przez artystów i miłośników piękna, zyskała formę, której trudno było się oprzeć. Jednak jej niewątpliwy czar krył mroczną tajemnicę – związki arsenu. Zielony pigment w różnych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Bestseller New York Timesa Czy twoja dieta wspiera organizm w walce z chorobami? Zmień sposób myślenia o jedzeniu i odkryj, jak organizm samodzielnie leczy się i regeneruje. Naucz się jeść w sposób, który wzmocni odporność i poprawi zdrowie. Doktor William Li prezentuje naukowe dowody na korzystne działanie dla zdrowia ponad dwustu produktów spożywczych, które aktywują pięć systemów obronnych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Lato 2023. W jednym ze szczecińskich sklepów spożywczych ktoś podkłada żywność dla dzieci zatrutą rtęcią. Tragedii udaje się uniknąć, bo sprawca ostrzega policję zawczasu, nie przedstawiając jednak żadnych żądań. Zamiast tego przesyła do komendy wojewódzkiej zdeformowany pocisk z informacją dla pewnej osoby. Jest nią Heinrich Vogel. Dość szybko staje się jasne, że to Misza, koszmar przeszłości Vogla...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Lato 2023. W jednym ze szczecińskich sklepów spożywczych ktoś podkłada żywność dla dzieci zatrutą rtęcią. Tragedii udaje się uniknąć, bo sprawca ostrzega policję zawczasu, nie przedstawiając jednak żadnych żądań. Zamiast tego przesyła do komendy wojewódzkiej zdeformowany pocisk z informacją dla pewnej osoby. Jest nią Heinrich Vogel. Dość szybko staje się jasne, że to Misza, koszmar przeszłości Vogla...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u. To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj...
Data dostępności:
Data publikacji: