substancji
Liczba pozycji: 31
Reakcja wybranych agrofitocenoz na zróżnicowane dawki substancji biologicznie czynnych herbicydów – ebook
Małgorzata Haliniarz
Chwasty towarzyszą roślinom uprawnym od zawsze. W opinii rolników ich obecność w łanie jest wysoce niepożądana, ponieważ mogą być żywicielami chorób i szkodników oraz są konkurentami roślin uprawnych w walce o wodę, światło, składniki pokarmowe i przestrzeń życiową. Układ roślina uprawna – chwast jest dynamiczny i zmienny, a oba te komponenty agrofitocenozy oddziałują na siebie. Warunki siedliskowe...Data dostępności:
Ciecz – ebook
Mark Miodownik
Co sprawia, że jedne ciecze zastygają, a inne nie? Jak to możliwe, że niektóre owady umieją chodzić po wodzie? Czy smak wina jest skorelowany z jego barwą? Jak tworzą się zwykłe fale, a jak tsunami? Kiedy wynaleziono pierwszy klej? Mark Miodownik, materiałoznawca i niezrównany popularyzator nauki, zabiera nas w podróż po świecie cudownych substancji. Wsiada do samolotu i opowiada o wszystkich cieczach...Data dostępności:
Data publikacji:
Kraków 1655-1657 – ebook
Ryszard Dzieszyński
Kraków był pierwszym miastem Rzeczypospolitej, które w czasie II wojny północnej na pewien czas oparło się szwedzkim najeźdźcom. Wojska walczące pod dowództwem Stefana Czarnieckiego zadały Szwedom spore straty, blokując armię szwedzką i wstrzymując jej pochód na wschód Rzeczypospolitej. Kraków odpokutował to zniszczeniem jego substancji i obrabowaniem jego mieszkańców. Odzyskanie miasta w 1657 roku...Data dostępności:
Data publikacji:
Ciekawość – ebook
Paulina Hirudo
Na nieodległej planecie prowadzony jest ewolucyjny eksperyment, nadzorowany przez surowego profesora Rau. Po jego zaskakującej śmierci stanowisko obejmuje młody i ambitny doktor Arte - twórca przełomowej substancji Pe.eS.17 wykorzystywanej w badaniach. Jak się okazuje profesor skrywał pewien sekret… Arte nie rozumie jednak, że nie należy wnikać w szczegóły i że istnieją informacje, zależności...Data dostępności:
Data publikacji:
Przegląd badań prowadzonych przez doktorantów Środowisko - Roślina - Zwierzę - Produkt – ebook
Redakcja Merytoryczna Marek Babicz Michał Możejko Justyna Bochnak-Niedźwiecka Magdalena Cieplak Joanna Gmitrowicz-Iwan Kinga Kropiwiec-Domańska Małgorzata Manastyrska Sybilla Nazarewicz Ilona Woźniak
Liście mięty kędzierzawej są bogatym źródłem substancji o wysokim indeksie antyoksydacyjnym (olejek eteryczny, polifenole). Ich zawartość w surowcu zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych oraz warunków procesów technologicznych. Zatem optymalizacja warunków ekstrakcji substancji biologicznie czynnych z matrycy roślinnej jest istotnym zagadnieniem warunkującym jakość uzyskanego produktu. Celem...Data dostępności:
Osady ściekowe - wymagania i możliwości zagospodarowania – ebook
Tomasz Kaler
Osad ściekowy jest pozostałością po procesie oczyszczania ścieków. Komunalne osady ściekowe zawierają wiele wartościowych substancji odżywczych (m.in. związki azotu i fosforu jak w nawozach), mają wysoką kaloryczność (można z nich produkować energię elektryczną i ciepło w procesach) oraz zawierają związki organiczne umożliwiające ich fermentację w celu produkcji biogazu, a następnie energii elektrycznej...Data dostępności:
Data publikacji:
Efekt Rosie – ebook
Graeme Simsion
Don Tillman powraca! Niesztampowy bohater „Projektu Rosie”, genetyk ze zdiagnozowanym zespołem Aspergera, podejmuje wysiłek, by przyswoić sobie protokół norm i zachowań dotyczących ojcostwa. Inicjuje więc projekt „Dziecko”: ustala nowy system posiłków, by dostarczyć swojej żonie Rosie odpowiednią ilość substancji odżywczych, projektuje najbezpieczniejszy wózek świata (w komplecie z kaskiem dla niemowląt)...Data dostępności:
Data publikacji:
Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu – ebook
Stanisław Rudy
Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczyniowego i wspomagania pracy innych narządów wewnętrznych. Ograniczona trwałość surowców roślinnych warunkuje konieczność ich przetwarzania i zagospodarowania. Jedną z głównych...Data dostępności:
Technologia przetwórstwa mięsa – ebook
Adam Olszewski
Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWN Oto książka, w której przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in. metody uboju zwierząt rzeźnych, sposoby rozbioru tusz, produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw oraz metody utrwalania mięsa i jego przetworów. Opisano także najnowsze procesy technologiczne i zastosowanie w nich nowoczesnych...Data dostępności:
Produkty uboczne przetwórstwa owoców w projektowaniu żywności – ebook
Bogdan Pachołek
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie...Data dostępności: