substancji
Żyj bez toksyn. Jak pozbyć się szkodliwych substancji ze swojej codzienności – ebook
Aleksandra Olsson Aleksandra Rutkowska
Czy wiesz, że chemia, której używasz podczas ścierania kurzu, drażni twoją skórę i układ oddechowy? Pojemniki, w których zamawiasz jedzenie, i te, w których je przechowujesz, wydzielają szkodliwe substancje, przenikające do twojego organizmu? A kosmetyki, płyny do płukania tkanin i odświeżacze powietrza wpływają na twoje samopoczucie i jakość snu? Dr nauk medycznych, biotechnolog Aleksandra Rutkowska...Data dostępności:
Data publikacji:
Reakcja wybranych agrofitocenoz na zróżnicowane dawki substancji biologicznie czynnych herbicydów – ebook
Małgorzata Haliniarz
Chwasty towarzyszą roślinom uprawnym od zawsze. W opinii rolników ich obecność w łanie jest wysoce niepożądana, ponieważ mogą być żywicielami chorób i szkodników oraz są konkurentami roślin uprawnych w walce o wodę, światło, składniki pokarmowe i przestrzeń życiową. Układ roślina uprawna – chwast jest dynamiczny i zmienny, a oba te komponenty agrofitocenozy oddziałują na siebie. Warunki siedliskowe...Data dostępności:
Ciecz – ebook
Mark Miodownik
Co sprawia, że jedne ciecze zastygają, a inne nie? Jak to możliwe, że niektóre owady umieją chodzić po wodzie? Czy smak wina jest skorelowany z jego barwą? Jak tworzą się zwykłe fale, a jak tsunami? Kiedy wynaleziono pierwszy klej? Mark Miodownik, materiałoznawca i niezrównany popularyzator nauki, zabiera nas w podróż po świecie cudownych substancji. Wsiada do samolotu i opowiada o wszystkich cieczach...Data dostępności:
Data publikacji:
Kocham Zioła 2/2020 – ebook
Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Tom drugi serii Kocham Zioła został poświęcony kluczowym zagadnieniom, których odpowiednie omówienie i zrozumienie jest niezbędne dla utrzymania i poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Poruszono tematy m.in. substancji, roślin i grzybów o działaniu przeciwwirusowym oraz przeciwnowotworowym, roli kawy w diecie, wpływu srebra na ludzkie zdrowia oraz wyrobie octu na cele lecznicze i gospodarcze.Data dostępności:
Data publikacji:
Atlas wędzonek i wyrobów domowych – ebook
Marta Szydłowska
Przygotowywanie domowych wyrobów to piękna polska tradycja kulinarna. Produkty te są naturalne, świeże i zdrowe, nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak barwniki, konserwanty i ulepszacze. Książka zawiera wiele ciekawych i sprawdzonych pomysłów na własnoręcznie wytwarzane przysmaki. Wśród nich znajdują się zarówno tradycyjne przepisy, jak i nowatorskie pomysły wzbogacone o nowe...Data dostępności:
Data publikacji:
Kraków 1655-1657 – ebook
Ryszard Dzieszyński
Kraków był pierwszym miastem Rzeczypospolitej, które w czasie II wojny północnej na pewien czas oparło się szwedzkim najeźdźcom. Wojska walczące pod dowództwem Stefana Czarnieckiego zadały Szwedom spore straty, blokując armię szwedzką i wstrzymując jej pochód na wschód Rzeczypospolitej. Kraków odpokutował to zniszczeniem jego substancji i obrabowaniem jego mieszkańców. Odzyskanie miasta w 1657 roku...Data dostępności:
Data publikacji:
Ciekawość – ebook
Paulina Hirudo
Na nieodległej planecie prowadzony jest ewolucyjny eksperyment, nadzorowany przez surowego profesora Rau. Po jego zaskakującej śmierci stanowisko obejmuje młody i ambitny doktor Arte - twórca przełomowej substancji Pe.eS.17 wykorzystywanej w badaniach. Jak się okazuje profesor skrywał pewien sekret… Arte nie rozumie jednak, że nie należy wnikać w szczegóły i że istnieją informacje, zależności...Data dostępności:
Data publikacji:
Regeneracja architektury. Tom 4 – ebook
W publikacji przeanalizowano możliwości regeneracji architektury i zaprezentowano badania skoncentrowane wokół trzech grup zagadnień: (1) technologii ekonomii w procesie projektowa-nia, (2) adaptacji, modernizacji i projektowania struktur funkcjonalno-przestrzennych architektury współczesnej oraz (3) regeneracji budynków zabytkowych. Zaprezentowane w niniejszej publi-kacji zagadnienia ilustrują zaledwie...Data dostępności:
Przegląd badań prowadzonych przez doktorantów Środowisko - Roślina - Zwierzę - Produkt – ebook
Redakcja Merytoryczna Marek Babicz Michał Możejko Justyna Bochnak-Niedźwiecka Magdalena Cieplak Joanna Gmitrowicz-Iwan Kinga Kropiwiec-Domańska Małgorzata Manastyrska Sybilla Nazarewicz Ilona Woźniak
Liście mięty kędzierzawej są bogatym źródłem substancji o wysokim indeksie antyoksydacyjnym (olejek eteryczny, polifenole). Ich zawartość w surowcu zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych oraz warunków procesów technologicznych. Zatem optymalizacja warunków ekstrakcji substancji biologicznie czynnych z matrycy roślinnej jest istotnym zagadnieniem warunkującym jakość uzyskanego produktu. Celem...Data dostępności:
Osady ściekowe - wymagania i możliwości zagospodarowania – ebook
Tomasz Kaler
Osad ściekowy jest pozostałością po procesie oczyszczania ścieków. Komunalne osady ściekowe zawierają wiele wartościowych substancji odżywczych (m.in. związki azotu i fosforu jak w nawozach), mają wysoką kaloryczność (można z nich produkować energię elektryczną i ciepło w procesach) oraz zawierają związki organiczne umożliwiające ich fermentację w celu produkcji biogazu, a następnie energii elektrycznej...Data dostępności:
Data publikacji:
Szyszynka - siedziba duszy i wiecznej młodości – ebook
Birgitt Täuber-Rusch Stefan Limmer
Dzięki publikacji zastosujesz skuteczne techniki zapobiegające zwapnieniu szyszynki i uwolnisz ją od blokad. Poznasz sposoby na jej pobudzenie i odtruwanie z toksycznych substancji. Zrezygnujesz z używek zaburzających Twoje pozazmysłowe postrzeganie i zrozumiesz niekorzystne działanie elektrosmogu. Ograniczysz niebieskie światło z urządzeń elektromagnetycznych, a tym samym przywrócisz naturalny rytm...Data dostępności:
Data publikacji:
Efekt Rosie – ebook
Graeme Simsion
Don Tillman powraca! Niesztampowy bohater „Projektu Rosie”, genetyk ze zdiagnozowanym zespołem Aspergera, podejmuje wysiłek, by przyswoić sobie protokół norm i zachowań dotyczących ojcostwa. Inicjuje więc projekt „Dziecko”: ustala nowy system posiłków, by dostarczyć swojej żonie Rosie odpowiednią ilość substancji odżywczych, projektuje najbezpieczniejszy wózek świata (w komplecie z kaskiem dla niemowląt)...Data dostępności:
Data publikacji:
Nanostruktura i mikrotekstura antracytów – ebook
Stanisław Duber
W prezentowanej monografii obiektem badań była grupa węgli silnie zmetamorfizowanych – od semiantracytów do metaantracytów. Abstrahując od lokalnych warunków geologicznych, przedstawiono opis nanostruktury antracytów od skali atomowej (wielkości rzędu nanometrów) do wielkości strukturalnych rzędu dziesiątek mikrometrów (mikrotekstura) pochodzących z różnych kontynentów. Badania nanostruktury i mikrotekstury...Data dostępności:
Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu – ebook
Stanisław Rudy
Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczyniowego i wspomagania pracy innych narządów wewnętrznych. Ograniczona trwałość surowców roślinnych warunkuje konieczność ich przetwarzania i zagospodarowania. Jedną z głównych...Data dostępności:
Technologia przetwórstwa mięsa – ebook
Adam Olszewski
Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWN Oto książka, w której przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in. metody uboju zwierząt rzeźnych, sposoby rozbioru tusz, produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw oraz metody utrwalania mięsa i jego przetworów. Opisano także najnowsze procesy technologiczne i zastosowanie w nich nowoczesnych...Data dostępności:
Produkty uboczne przetwórstwa owoców w projektowaniu żywności – ebook
Bogdan Pachołek
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie...Data dostępności:
Oddziaływanie ekstraktów roślinnych na drobnoustroje – ebook
Anna Krzepiłko Monika Kordowska-Wiater Bożena Sosnowska Monika Pytka
Od zarania dziejów człowiek wykorzystywał rośliny do leczenia chorób infekcyjnych. Niektóre z tych preparatów są nadal stosowane w tradycyjnej medycynie. Odkrycie i zastosowanie antybiotyków oraz innych leków przeciwdrobnoustrojowych umożliwiło skuteczne leczenie infekcji. Jednak wraz z rozpowszechnieniem się tych chemioterapeutyków drobnoustroje wykształciły mechanizmy oporności i zmniejszyła się...Data dostępności:
Szkodliwe substancje w żywności: Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne – ebook
Agata Witczak Zdzisław E. Sikorski
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania,...Data dostępności:
Wpływ kawitacji na właściwości składników żywności – ebook
Dariusz M. Stasiak
Kawitacja, polegająca na wytwarzaniu i gwałtownym zanikaniu pęcherzyków gazowo-parowych w cieczach, towarzyszy procesom hydrodynamicznym i jest wywoływana przez drgania mechaniczne. Zjawisko to w złożony sposób oddziałuje na ciecze oraz ciała stałe i powoduje zmiany ich właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych. Mimo że kawitacja jest wykorzystywana w medycynie, technice, przemyśle chemicznym,...Data dostępności:
Świat diet 1 – ebook
Dorota Sawicka
Świat Diet to obszerna mini encyklopedia, która zawiera w sobie bogate informacje na temat różnych rodzajów diet stosowanych na całym świecie. Pierwsza część książki poświęcona jest wprowadzeniu do tematu diety, omawiając jej znaczenie dla zdrowia oraz wpływ na organizm człowieka. Możesz się dowiedzieć się, dlaczego dieta jest ważna i jakie korzyści może przynieść zmiana nawyków żywieniowych. ...Data dostępności:
Data publikacji: