substancji
Liczba pozycji: 27
Czosnek - allium sativum właściwości prozdrowotne – ebook
Bożena Muszyńska
W ślad za książką pt. "Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych" (wydaną w 2013 roku i dostępną na portalu www.ibuk.pl), dr hab. n. farm. Bożena Muszyńska oddaje w ręce Czytelników kolejną książkę, tym razem o właściwościach prozdrowotnych czosnku. W opracowaniu tym przedstawiono początki stosowania tego warzywa wśród różnych kultur oraz koleje jego rozpowszechniania...Data dostępności:
Data publikacji:
Choroby układu moczowego – ebook
Jadwiga Górnicka
Nerki to naturalne filtry organizmu. Ich wadliwe działanie powoduje, że nasz organizm źle funkcjonuje i jest podatny na zachorowanie, np. na cukrzycę czy choroby reumatyczne. Z kolei drogi moczowe pozwalają na bezpieczne wydalenie szkodliwych substancji z ustroju. Często lekceważymy przeziębienia i lekkie zapalenia pęcherza czy cewki moczowej, a mogą one prowadzić do ciężkich powikłań, od kamicy...Data dostępności:
Data publikacji:
T jak TESTOSTERON – ebook
Carole Hooven
Fascynująca opowieść o najsłynniejszej substancji chemicznej w naszym organizmie. Już od starożytności ludzkość podejrzewała, że typowo męskie zachowanie połączone jest jakoś z jądrami. Inaczej nie byłoby eunuchów na cesarskim dworze w Chinach ani „eliksirów młodości” w dziewiętnastowiecznej Europie. Współczesna nauka stawia sprawę jasno: testosteron jest potężną siłą kształtującą nasze społeczeństwo...Data dostępności:
Data publikacji:
Smak trucizny – ebook
Neil A. Bradbury
Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, Smak trucizny ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka – na kanwie morderstw, w których ich użyto. Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę,...Data dostępności:
Data publikacji:
Rzepak - chwasty, choroby, szkodniki, niedobory – ebook
praca zbiorowa
Rzepak ozimy to roślina, która najdłużej znajduje się na polu spośród wszystkich upraw rolniczych. Z tego powodu jest narażona na atak ze strony agrofagów już od wczesnej jesieni aż do zbioru. Jest on uszkadzany, porażany i zasiedlany przez około 100 różnych agrofagów, które przy braku właściwej ochrony powodują duże straty ekonomiczne, a nawet całkowitą likwidację plantacji. Dlatego Agro Wydawnictwo...Data dostępności:
Data publikacji:
Szczęśliwe jelita – ebook
Vincent Pedre
Nowe wydanie najweselszego poradnika o zdrowiu jelit! Czy wiesz, że twój drugi mózg znajduje się w... jelitach? To właśnie tam powstaje ponad 90% serotoniny produkowanej przez ludzki organizm. Chore jelita mogą powodować m.in. depresję, przewlekłe zmęczenie, uporczywe wzdęcia, trudną do zrzucenia nadwagę i alergie. Dr Vincent Pedre przychodzi na pomoc wszystkim tym, którzy podobnie jak...Data dostępności:
Data publikacji:
Rak i witamina C w świetle badań naukowych – ebook
Linus Pauling
Noblista p rzez kilka dekad pracował nad wpływem witamin na ludzki organizm i stwierdził, że prawie wszyscy ludzie cierpią na niedobór witaminy C. A to właśnie ona zabezpiecza nasz organizm poprzez wzmacnianie jego naturalnych mechanizmów ochronnych, a w szczególności układu odpornościowego. W tej, opartej na badaniach naukowych, publikacji, prezentuje bezcenne informacje na temat stosowania...Data dostępności:
Data publikacji:
Syberyjskie orzeszki cedrowe. – ebook
Barbara Simonsohn
Antidotum na raka Orzeszki cedrowe to źródło bardzo wartościowej energii, a do tego są bogate w białko oraz błonnik. Zawierają kwas elagowy, który eliminuje wolne rodniki, a tym samym zapobiega namnażaniu się substancji wywołujących raka. Działają także korzystnie na serce, gdyż przyczyniają się do udrożnienia żył i jednocześnie do lepszego przepływu krwi. Odpowiadają za to zawarte w nich kwasy...Data dostępności:
Data publikacji:
Stulecie trucicieli – ebook
Linda Stratmann
"Ogarnięci lękiem przed terroryzmem, nie zdajemy sobie sprawy, że dziewiętnastowieczną opinię publiczną równie silnie przerażali truciciele, którzy, jak wierzono, czaili się wśród zwykłych ludzi. Lęk i potępienie budziły służące dosypujące arszeniku do posiłków swoim gospodarzom czy rodzice trujący swoje dzieci, by wyłudzić pieniądze od firmy ubezpieczeniowej. Wśród ""narzędzi zbrodni"" prym wiodły...Data dostępności:
Data publikacji:
Alkoholizm. I grzech i choroba – ebook
Wiktor Osiatyński
Na początku lat 90. napisałem książkę na temat alkoholizmu, zatytułowaną Grzech czy choroba? Z biegiem lat dochodzę jednak do wniosku, że alkoholizm jest czymś więcej niż chorobą i że o nim można także mówić w kategoriach grzechu. Ale ani pojęcie grzechu, ani koncepcja choroby nie oddają w pełni jego istoty. Doświadczenie uzależnienia i wyzdrowienia sugeruje, by raczej postrzegać alkoholizm w kategoriach...Data dostępności:
Data publikacji: