sztuka
Liczba pozycji: 8
Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy – ebook
Jolanta Mikołajczyk
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...Data dostępności:
Data publikacji:
Kronos 4/2018. Sztuka pod dyktaturą – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Kolejny numer kwartalnika „Kronos”, poświęcony radzieckiemu i niemieckiemu Shakespeare’owi oraz sztuce w warunkach dyktatury: Gustaw Szpiet o Shakespearze Friedrich Gundolf, Shakespeare i duch niemiecki Walter Benjamin, Uwaga o Gundolfie Wilhelm Hortmann, Shakespeare w Trzeciej Rzeszy Boris Groys, Ciało herosa. Teoria sztuki Adolfa Hitlera Boris Groys, Los sztuki w epoce terroru Boris...Data dostępności:
Data publikacji:
Nalewki i likiery – ebook
Pani Elżbieta
Babki i prababki nasze, rozporządzając liczną służbą i obszernymi piwnicami, miały różne sekrety przyrządzania wybornych domowych wódek, nalewek i likierów. Owe sekrety i przepisy przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie, nieraz zazdrośnie strzeżone i przekazywane dopiero w testamencie jakiejś ukochanej wnuczce, lub siostrzenicy. Wiem, na przykład, o pewnym przepisie krupniku litewskiego, który...Data dostępności:
Data publikacji:
Kronos 2/2020. Ikonologia – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Kolejny numer kwartalnika „Kronos”, poświęcony ikonologii, Platońskiej filozofii sztuki i demonicznej władzy obrazów. W społeczeństwach nowoczesnych sztuka zajmuje miejsce osobliwe. Z jednej strony wydaje się czymś marginalnym. Miłym dodatkiem do życia. Rodzajem zabawy albo rozrywki, której formy układają się w porządek hierarchiczny, zarysowując kształt wertykalny (mówi się o „sztuce wysokiej”,...Data dostępności:
Data publikacji:
Dzikie Życie – e-wydania – 5/2024
Dzikie Życie - jedyne pismo w Polsce, w którym problemy niszczenia przyrody zajmują priorytetowe miejsce. Na łamach „Dzikiego Życia” poruszane są najbardziej kontrowersyjne tematy dotyczące dewastacji naturalnych, nieprzekształconych obszarów przyrodniczych. Nie rezygnujemy z podejmowania „niewygodnych” tematów i kwestii dotyczących niszczenia Przyrody. Pismo niezależne, nie...Data dostępności:
Data publikacji:
Dzikie Życie – e-wydania – 4/2024
Dzikie Życie - jedyne pismo w Polsce, w którym problemy niszczenia przyrody zajmują priorytetowe miejsce. Na łamach „Dzikiego Życia” poruszane są najbardziej kontrowersyjne tematy dotyczące dewastacji naturalnych, nieprzekształconych obszarów przyrodniczych. Nie rezygnujemy z podejmowania „niewygodnych” tematów i kwestii dotyczących niszczenia Przyrody. Pismo niezależne, nie...Data dostępności:
Data publikacji:
Kronos 3/2015. Odbudowa nowoczesności – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Kolejny numer kwartalnika „Kronos”, zatytułowany Odbudowa nowoczesności , a przygotowany we współpracy z Muzeum Sztuki w Łodzi, pokazuje, do jakiego stopnia spór o sztukę nowoczesną stał się ośrodkowym sporem o sens naszych czasów. Czy wypowiadając nerwicę urazową nowoczesnej abstrakcji, sztuka dzisiejsza – idąc śladem mistrzów modernizmu, takich jak Lukács, Adorno i Benjamin (ale też Heidegger,...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak smakuje rok Wiosna. Lato. Jesień. Zima – ebook
Marcin Molik
Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób wyczarować smaczne dania z tego, co natura ma akurat teraz do zaoferowania. Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food - trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące...Data dostępności:
Data publikacji: