tez
- Co zrobić by ze zwykłego tortu, ciasta czy tarty wyczarować prawdziwe dzieło sztuki? I jak dekorować, by każdy kawałek słodkości wydawał się jeszcze smaczniejszy? Autorka krok po kroku pokazuje jak dekorować torty, ciasta, tarty i inne wypieki na różne okazje – te najbardziej uroczyste, takie jak ślub czy chrzest, a także na te bardziej codzienne, jak urodziny i imieniny. Nie zabrakło też inspiracji...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Publikacja, jak każda książka kucharska, prezentuje przepisy. Można się więc z niej dowiedzieć, jak przygotować potrawy tradycyjne (pierogi z kapustą i grzybami) oraz egzotyczne (makaron po koreańsku), dania z niecodziennych składników (na przykład ze... stokrotek) czy ciekawe dodatki (pieprz ziołowy). Ponieważ jednak książka powstała ze szczególnej okazji, jaką jest jubileusz UW, zawiera też krótkie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Macie Państwo przed oczami tekst, który można niewątpliwie określić jako „czytadło”. „Kuchnia Warszawska przed laty i dziś” — to nietypowa książka traktująca o kulinariach stolicy Polski. To swego rodzaju zeszyt dokumentacyjny z zebranymi zapiskami z najprzeróżniejszych źródeł, tak tradycyjnych (książki, teksty z pogranicza literatury, materiały prasowe) jak też z nowych środków komunikacji masowej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czarny bez rośnie niemalże na wyciągnięcie ręki - w twoim ogrodzie, w parku, w lesie. Nasze babcie robiły z niego soki i podawały go głównie na przeziębienie. Sok stosowano również w leczeniu grypy, w celu łagodzenia rozmaitych stanów zapalnych i objawów cukrzycy, a także jako lek moczopędny (np. przy wysokim ciśnieniu czy obrzękach). Miał on też działać wzmacniająco, poprawiać odporność i być doskonałym...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Pamiętam myśli i uczucia sprzed 22 lat, kiedy usłyszałam, że mój syn wymaga stosowania ścisłej diety bezglutenowej. Nikt nie wiedział, czym jest taka dieta, nikt też nie potrafił nam pomóc. Jedyne, co mieliśmy, to skąpa ulotka od lekarza. Ale okazało się, że życie z celiakią wcale nie jest takie straszne. Wręcz przeciwnie, dzięki niej jadasz zdrowo i świadomie! To lekcja dla nas wszystkich. Izabela...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Autorka w interesujący sposób opisuje swoje inspirujące podróże. Od jej książek nie sposób się oderwać. Skarlet znana z opowieści o Bałkanach, tym razem zabiera nas w podróż do świata retro i nie zabraknie dreszczyku emocji, dzięki kryminalnej historii opartej na faktach. (Grażyna Wróbel) Jak na wytrawną podróż przystało, nie zabrakło też przepisów na szlacheckie potrawy i przeglądu aktualnych trendów...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Znajdziecie tutaj setkę bogato ilustrowanych przepisów z obu stron Morza Egejskiego; dania, które na co dzień goszczą w tureckich i greckich domach takie, dla zwykłych ludzi. Gotowałam je wspólnie z Turczynkami mieszkając tam ponad 6 lat, a potem z Greczynkami i Cypryjkami, kolejne 6. Są sprawdzone, a każde z podanych w tej książce można przyrządzić w polskich warunkach, przyprawy też znajdziecie w każdym...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Od tysięcy lat stosowany jest jako remedium na wiele dolegliwości. Pomaga w leczeniu przeziębień, infekcji, reumatyzmu, dolegliwości bólowych czy trawiennych. Oto imbir. Współczesne badania naukowe potwierdzają jego cenne właściwości. Z książki dowiesz się, jak działa imbir i jak można wspomóc nim leczenie różnych chorób oraz złagodzić codzienne dolegliwości. Poznasz najnowsze wyniki badań na temat...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Co oznacza E300? Czy amarant jest szkodliwy? Czy syrop glukozowo-fruktozowy to też cukier? Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także - a może przede wszystkim - informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Marzysz o lśniących, gęstych włosach? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? A może masz kłopoty z cerą i zrobisz wszystko, by wreszcie zaczęła być gładka i naturalnie piękna? Nie musisz wydawać majątku na kosmetyki ani „cudownie” działające reklamowane witaminy. W pierwszej kolejności zadbaj o swoją urodę… od wewnątrz, stosując odpowiednią dietę! Niektóre produkty spożywcze mogą...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przyjmujesz leki i chcesz odbudować mikrobiom jelitowy? A może zależy ci na długofalowym wzmocnieniu odporności lub oczyszczeniu jelit? Ta książka to mapa drogowa do wzmocnienia twojego układu odpornościowego. Badania naukowe potwierdzają bowiem związek między zdrowiem mikrobiomu a prawdopodobieństwem zachorowania na choroby wirusowe. Autorka, ekspertka od zdrowia układu trawiennego, przedstawia plan,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jeśli usłyszałeś diagnozę: przewlekła choroba nerek, ta książka jest dla ciebie. Jej celem jest utrzymanie cię w zdrowiu i wzmocnienie odporności. By osiągnąć ten cel, kluczowe jest przestrzeganie odpowiedniej diety i zmiana stylu życia. Znajdziesz tutaj wskazówki, które ułatwią oczyszczanie nerek, także gdy masz kamienie nerkowe, i przyczynią się do podtrzymania ich funkcji jak najdłużej. Autorka...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Otyłość stanowi jeden z największych problemów zdrowotnych na świecie. Nie tylko obniża jakość życia, ale też podnosi ryzyko wielu tzw. chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążenia, cukrzycy czy insulinooporności. Nic dziwnego, że coraz więcej osób szuka sposobu na skuteczne odchudzanie. Zatem, który model żywienia daje najlepsze rezultaty? Dzięki tej książce zyskasz wszechstronną wiedzę, jak...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czy wiesz, że stany zapalne wywołują wiele poważnych chorób? Z tym problemem zmaga się coraz więcej osób. Jeśli czujesz, że ty także do nich należysz, albo chciałbyś po prostu zadbać o swoje zdrowie i wzmocnienie odporności, ta książka jest dla ciebie. To przystępny przewodnik dla osób, które chciałyby korzystać z dobrodziejstw diety przeciwzapalnej. Dzięki tej książce dowiesz się nie tylko co jeść,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko! Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów! Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru. Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. A może uwielbiasz desery na zimno? Spędź letnie,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Coraz częściej pojawiają się na rynku różnego rodzaju nalewki. Czasami wyróżnia je tylko niezwykłej urody butelka. Zwykle są według mnie zbyt słodkie, albo mają niezbyt intensywny smak składników. Jest to oczywiście kwestia gustu. Dla mnie ważne jest, aby moja praca nie poszła na marne, czyli trzeba mieć dobre składniki, bo jak mówiła Lucyna Ćwierczakiewiczowa „ze złych składników nigdy nie powstanie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kiedy zapytasz naukowców, jakie owoce są najzdrowsze na świecie, bez wahania wskażą nie egzotyczne jagody z Ameryki Południowej, tylko właśnie aronię. Te niepozorne i nadal niedoceniane owoce są źródłem ogromnych ilości składników prozdrowotnych, między innymi polifenoli. W jednym z badań wykazano, że w aronii znajduje się około dziesięciu razy więcej polifenoli niż w pozostałych badanych owocach jagodowych....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kiszonki - leczą, odżywiają, smakują. Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe - to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności - naturalny,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jedz pysznie i zdrowo przez cały rok! To właśnie świeże warzywa i owoce z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. W odpowiednim dla nich sezonie są nie tylko najtańsze, lecz przede wszystkim najpyszniejsze i pełne wartości odżywczych. Nie masz pomysłu, co z nich ugotować? Anna Zyśk, autorka popularnego profilu na Instagramie @jedz.pysznie, przedstawia prawie 120 przepisów na dania, które...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Każdy troskliwy rodzic chce, by jego dziecko cieszyło się zdrowiem. Dowiedz się jak dbać o nie w zgodzie z naturą! Najstarszy system medyczny świata - licząca ponad 5 tysięcy lat ajurweda - nie tylko dysponuje wiedzą jak zachować zdrowie w każdym aspekcie naszego życia, ale też krok po kroku uczy jak zapobiegać, aby później nie leczyć. Korzystając z jej wskazówek, możemy dbać nie tylko o nasze zdrowie...
Data dostępności:
Data publikacji: