tradycje
Liczba pozycji: 29
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy – ebook
Jolanta Mikołajczyk
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia Polska. Świętokrzyskie – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce pierwszą książkę kucharską, która w całości poświęcona została kulinarnym zwyczajom regionu świętokrzyskiego. W tej absolutnie unikalnej pozycji zebraliśmy przepisy, które naszym zdaniem najbardziej przybliżają tradycje świętokrzyskiej kuchni. Kuchnia świętokrzyska to nie tylko potrawy gotowane w wiejskich domach według starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie....Data dostępności:
Data publikacji:
Smoczy pakt 2 – ebook
Iwona Surmik
Kontynuacja historii rozpoczętej w „Talizmanie złotego smoka". Albana wędruje z mężem Calminem de Fen do Wyspy Mgieł, w podróży towarzyszy im grupa przyjaciół. Mają zamiar dowiedzieć się czegoś więcej o wojnie smoków, celem Albany jest także odkrycie tajemnicy swego pochodzenia. Wkrótce Calmin staje przed możliwością przyłączenia się do walki przeciw Zebonowi, najwyższemu kapłanowi Boga O Wielu Obliczach,...Data dostępności:
Data publikacji:
Domowy wyrób win – ebook
Tadeusz Woźniak
Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cydrami, od francuskiego cidre ). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „domowi...Data dostępności:
Data publikacji:
świnia jest najlepszym pływakiem – ebook
Miroljub Todorović
Pierwsza w Polsce książka Todorovicia – najważniejszego serbskiego poety awangardowego. Autor łączy w swej twórczości konceptualizm, poezję konkretną, komputerową, permutacyjną, przedmiotową i gestualną, odnawia też tradycje dadaizmu i surrealizmu. W skład tomu wchodzą przetłumaczone przez Kingę Siewior i Jakuba Kornhausera wiersze tworzone z gotowych, przechwyconych z różnych stron materiałów, wiersze-hybrydy...Data dostępności:
Data publikacji:
Daleka droga – ebook
Sergiusz Urbanowicz
Dwóch rycerzy i doskonałych mistrzów walki — husar i samuraj, twardych jak skała albo stal dzierżonego oręża. Zrodziły ich różne światy, historia i tradycje, aż wreszcie zostali wyniesieni na szczyty sławy bitewnej swoich czasów. Czy to możliwe, żeby się kiedykolwiek spotkali?… W nowej powieści autora — „Daleka droga”, wszystko będzie możliwe! Śledząc ich przygody, Drogi Czytelniku, przekonasz się,...Data dostępności:
Data publikacji:
Akropolis – ebook
STANISŁAW WYSPIAŃSKI
„Akropolis” to dramat Stanisława Wyspiańskiego. Wydarzenia dramatu rozpoczynają się o północy, po zakończeniu nabożeństwa rezurekcyjnego w katedrze wawelskiej, i trwają do świtu pierwszego dnia Wielkanocy. Dramat „Akropolis” był efektem fascynacji Wyspiańskiego Wawelem jako miejscem symbolicznym, skupiającym w sobie nie tylko istotę polskiej historii i kultury, ale też cywilizacji europejskiej,...Data dostępności:
Data publikacji:
Na węgierskim stole. Pysznie i domowo – ebook
Klara Molnar
Bogato ilustrowana książka o tym, jak gotować po madziarsku wykorzystując tradycyjne receptury rodzinne, napisana przez rodowitą Węgierkę Klárę Molnár wraz z dziennikarzem i hungarystą Tadeuszem Olszańskim. Na polskim rynku brakowało publikacji opisującej i uprzystępniającej węgierską sztukę kulinarną z całym jej bogactwem zapachów i smaków, ponieważ od dłuższego czasu nikt nie pokusił się o jej wydanie....Data dostępności:
Data publikacji:
Dlaczego medytujemy – ebook
Daniel Goleman Tsoknyi Rinpoche
Praktyczny, inspirujący poradnik medytacji - doskonałe antidotum na codzienny stres. Wszyscy doświadczamy czasem negatywnych emocji, ale w dzisiejszym świecie bywa ich zbyt wiele. Zaburzają one zdrowe więzi z własnym umysłem, uczuciami, ciałem oraz z innymi ludźmi. Dlaczego medytujemy jak żadna inna książka pozwala poznać i zrozumieć, czym jest medytacja. Łącząc tradycję Wschodu z zachodnimi odkryciami...Data dostępności:
Data publikacji: