warzyw
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Lecznicze właściwości warzyw oraz 390 prostych przepisów na smaczne potrawy – ebook
Dobrosław Miód
Publikacja zawiera szerokie informacje na temat warzyw uprawnych i dzikich: pochodzenie, wępowanie, surowiec, zawartość, działanie i zastosowanie lecznicze, kulinarne. Wydanie dostępne w nowej wersji formatu MOBI .Data dostępności:
Data publikacji:
Uprawa warzyw – ebook
O-press
Warzywa to rośliny zielne, które służą człowiekowi za pokarm w postaci naturalnej, bez konieczności technologicznego przerobu, co też stanowi ich ogromną zaletę. Mogą one być spożywane w całości lub tylko częściowo np. nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie. Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Mogą być używane jako podstawowy produkt domowych przetworów, ważny...Data dostępności:
Data publikacji:
500 owoców i warzyw – ebook
Agnieszka Gawłowska
Książka "500 owoców i warzyw" to kompendium wiedzy na temat jadalnych roślin, zarówno tych popularnych, powszechnie hodowanych, jak i bardziej egzotycznych. Atlas zawiera charakterystykę 500 gatunków owoców, warzyw oraz roślin użytkowych, które zostały uszeregowane alfabetycznie. Opisy przybliżają ich cechy morfologiczne, występowanie, wymagania, wskazówki pielęgnacyjne oraz propozycje zastosowania...Data dostępności:
Data publikacji:
Z warzyw można zrobić wszystko. Warzywne historie – ebook
Karolina Hyży
Z warzyw można zrobić wszystko – właśnie tak! I mamy na to 100 dowodów w postaci sprawdzonych przepisów na znakomite dania główne, ciasta, desery, przetwory i inne specjały. Zgodnie z najnowszymi trendami dietetycznymi to warzywa powinny zajmować najważniejsze miejsce w naszym menu, gdyż są pełne wartości odżywczych, zapobiegają chorobom i mają niewielką kaloryczność. Wobec tak wielu korzyści zdrowotnych...Data dostępności:
Data publikacji:
Best Seler i zagadka znikających warzyw – ebook
Mikołaj Marcela
Poznaj duchowe życie warzyw. Odwiedź Zwierzogród w wersji vege! Niezwykła powieść grozy i kryminał dla najmłodszych w jednym! Tej nocy niemal całe Jarzynowo przybyło na urodziny Melki Brukselki. Miejscowy bajarz, Hilary Czosnek, do późnego wieczora zabawia młode warzywka swoimi opowieściami grozy o wampiju. Nie wszyscy ich jednak słuchają. Najstarsza siostra Melki, nastoletnia Anielka, wybiera...Data dostępności:
Data publikacji:
Przestrzenna integracja rynków hurtowych owoców i warzyw w Polsce – ebook
Wioleta Sobczak
Produkcja ogrodnicza charakteryzuje się wysokim poziomem sezonowości, dużym rozdrobnieniem produkcji oraz szerokim asortymentem produktów, które są bardzo zróżnicowane pod względem jakości, trwałości oraz tolerancji na transport, co z kolei wpływa na brak stabilności tego rynku oraz na konieczność zastosowania odpowiedniej formy dystrybucji. Z tych powodów istotnym elementem systemu dystrybucji owoców...Data dostępności:
Integracja pozioma na rynku owoców i warzyw na przykładzie województwa kujawsko-pomorskiego – ebook
Anna Matuszczak Maryla Bieniek-Majka
Integracja pozioma na rynku owoców i warzyw polega na łączeniu się producentów odznaczających się podobnym profilem działalności, dzięki czemu mogą oni efektywniej wykorzystywać swoje zasoby uzyskując efekt synergii i korzyści skali. Pierwsza dekada po akcesji Polski do Unii Europejskiej to okres bardzo intensywnego tworzenia i rozwoju grup i organizacji producentów owoców i warzyw. W Polsce do 31...Data dostępności:
Elektrolity. Woda życia. Dlaczego picie soków z kiszonek, z warzyw i owoców oraz szczypta soli, są ważne? – audiobook
Renata Zarzycka
Czym są elektrolity i gdzie w codziennym żywieniu znajdują się? Czym jest roślinny bioenergoterapeuta i ile wspólnego ma z energią i elektrolitami? Gdzie najlepiej ich szukać? Co wspólnego z elektrolitami może mieć woda z zielonego kokosu oraz sok z warzyw i owoców? Dlaczego woda z kiszonek przewodzi pąd i co to oznacza dla naszego organizmu? Na jakiej zasadzie kilka ogórków kiszonych połączonych ze...Data dostępności:
Data publikacji:
Elektrolity - „Woda życia”. Dlaczego picie soków z kiszonek, z warzyw i owoców oraz szczypta soki, są ważne? – audiobook
dr Renata Zarzycka
Czym są elektrolity i gdzie w codziennym żywieniu znajdują się? Czym jest roślinny bioenergoterapeuta i ile wspólnego ma z energią i elektrolitami? Gdzie najlepiej ich szukać? Co wspólnego z elektrolitami może mieć woda z zielonego kokosu oraz sok z warzyw i owoców? Dlaczego woda z kiszonek przewodzi pąd i co to oznacza dla naszego organizmu? Na jakiej zasadzie kilka ogórków kiszonych połączonych ze...Data dostępności:
Warzywa strączkowe w kuchni greckiej – ebook
Izabela Panopulos
„Warzywa strączkowe w kuchni greckiej” to zbiór ponad pięćdziesięciu receptur na sałatki, zupy, dania gotowane oraz zapiekane. Wszystkie z wykorzystaniem warzyw strączkowych.Data dostępności:
Data publikacji:
Niezwykłe zalety zielonych koktajli. Dieta chlorofilowa – ebook
Colette Herve-Pairain Nadege Pairain
Pyszny zielony koktajl nazywany smoothie zrobił zawrotną karierę na świecie. Ta oryginalna kompozycja warzyw liściastych i różnych owoców z pewnością jest idealnym rozwiązaniem, by z przyjemnością skonsumować zalecaną dzienną porcję pięciu owoców i warzyw, gwarantujących doskonałą formę. Niezwykłe walory zdrowotne zielonych koktajli wynikają z zawartości najcenniejszych składników odżywczych, niezbędnych...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia francuska – ebook
O-press
Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...Data dostępności:
Data publikacji:
Warzywa na zimę – ebook
SERIA JEŚĆ TRZEBA
Rady doświadczonej gospodyni na temat tego, jak postępować z warzywami. Dowiemy się z książki wiele na temat przygotowywania rozmaitych przetworów, suszenia i kwaszenia warzyw; o tym, jak przygotować miejsca odpowiednie do tego, by cały proces przebiegał bez komplikacji. Informacje zawarte w książce przydadzą się szczególnie mieszkańcom wsi.Data dostępności:
Data publikacji:
Wierszykowe pomagajki – ebook
Marek Opaska
Wierszykowe pomagajki to seria krótkich, różnorodnych wierszyków dla dzieci w formie jednego opowiadania, które mają pomóc w rozwiązywaniu dziecięcych wyzwań stawianych przez życie. Znajdują się tu wierszyki mówiące o potrzebie jedzenia warzyw i owoców, o skutkach lenistwa, o wyśmiewaniu wśród rówieśników i wiele innych.Data dostępności:
Data publikacji:
Zielona uczta. Wiosna, lato – ebook
Nigel Slater
To proste, nowoczesne pomysły na potrawy z warzyw, owoców, kasz i makaronów. Idealne dla osób, dla których liczy się smak, ale też łatwość przygotowania, i dla tych, którzy chcą jeść mniej mięsa. W drugiej połowie 2020 roku w księgarniach pojawi się "Zielona uczta: jesień, zima". " /> Coś wspaniałego! – Nigella Lawson "Zielona uczta: wiosna, lato" to nowy zbiór apetycznych przepisów w duchu...Data dostępności:
Data publikacji:
Leki z ogrodu – ebook
Jadwiga Górnicka
Dr Jadwiga Górnicka opisuje lecznicze właściwości produktów, które znajdujemy na co dzień w sklepie, spiżarni, lodówce czy we własnym ogródku. Autorka odkrywa przed czytelnikiem niezwykłe tajemnice popularnych warzyw, owoców, przypraw i ziół. Tłumaczy, jak dawkować i podawać preparaty ziołowe oraz podaje przeciwwskazania do ich stosowania. Radzi także, jak zbierać, suszyć i przechowywać zioła....Data dostępności:
Data publikacji:
Nasionoznawstwo roślin warzywnych. Przewodnik do ćwiczeń – ebook
Ewelina Pióro-Jabrucka Jarosław Przybył
Przewodnik do oceny jakości oraz rozpoznawania według cech morfologicznych materiału siewnego najważniejszych odmian i gatunków warzyw uprawianych bądź dostępnych w obrocie towarowym w Polsce. Gwarantuje pełną informację dla osób specjalizujących się w zakresie nasiennictwa i nasionoznawstwa, studentów ogrodnictwa, uczniów szkół średnich o profilu ogrodniczym, a także wszystkich zawodowo lub amatorsko...Data dostępności:
Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie – ebook
Iwona Orzechowska-Zeidler
Pożywne i zdrowe smarowidła można przygotować niemal ze wszystkiego – lista produktów jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia nieograniczone. Podane na samodzielnie upieczonym chlebie lub zaserwowane jako dip do chrupiących przekąsek czy pokrojonych w słupki świeżych warzyw stanowią pełnowartościowy i zdrowy posiłek na każdą porę dnia. Książka zawiera ponad 100 wypróbowanych przepisów na wegańskie...Data dostępności:
Data publikacji:
Kocham Zioła 1/2020 – ebook
Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Tom pierwszy serii Kocham Zioła został poświęcony podstawowym aspektom fitoterapii oraz surowcom zielarskim pozyskiwanym wiosną. Poruszane są tematy m.in.: fitoterapii u osób starszych, leków galenowych wytwarzanych z sosny, hydrolatów, pokarmów szkodzących zwierzętom domowym oraz naturalnym procesom fermentowania warzyw i ziół. Praca zbiorowa.Data dostępności:
Data publikacji:
Domowa spiżarnia – ebook
Opracowanie zbiorowe
Domowe przetwory to doskonały, praktyczny sposób na urozmaicenie codziennej diety. Dzięki nim w środku zimy możemy cieszyć się smakiem słonecznych owoców i pełnych wartości odżywczych warzyw. Własnoręcznie przygotowywane przetwory są wolne od sztucznych dodatków i stanowią nieocenione źródło witamin. Książka zawiera cenne porady i opisy różnorodnych sposobów przygotowywania przetworów, a także ciekawe...Data dostępności:
Data publikacji: