warzywa
- Z tej książki dowiesz się: Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość? Kto przywiózł tofu z Azji? Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata? Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian? Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane? Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś...
Data dostępności:
Data publikacji:
- • Katalog gatunków do polskich ogrodów • Zasady uprawy i komponowania • Sposób na smaczne, zdrowe i tanie warzywa z własnego ogrodu Jak założyć warzywnik w ogrodzie ozdobnym Warzywa można uprawiać nawet w małym ogrodzie w dowolnym miejscu - na rabacie wśród kwiatów, pod oknem, przy schodach, wzdłuż ścieżki. Mogą też być ozdobą ogrodu. Nie wierzysz? Sprawdź! W poradniku znajdziesz...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka zawiera zestawy różnorodnych ćwiczeń z przyrody dla drugo- i trzecioklasistów. Jest podzielona na części: Wiosna, Lato, Jesień, Zima, Piętrowa budowa lasu, Pole, Zwierzęta hodowlane, Ogród i warzywa, Sad i owoce, Ssaki i ptaki, Gady, płazy i ryby, Owady, Rośliny, Woda, Krajobrazy, Zwierzęta domowe.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Warzywa to rośliny zielne, które służą człowiekowi za pokarm w postaci naturalnej, bez konieczności technologicznego przerobu, co też stanowi ich ogromną zaletę. Mogą one być spożywane w całości lub tylko częściowo np. nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie. Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Mogą być używane jako podstawowy produkt domowych przetworów, ważny...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Serdecznie polecamy Państwu tę książkę, ponieważ zawiera ona aż trzydzieści przepisów na doskonałe sałatki. Każda z proponowanych sałatek stanowi pełnowartościowy posiłek zawierający nie tylko warzywa i owoce, ale również węglowodany pod postacią makaronu, kaszy czy ryżu i białka znajdujące się w chudych wędlinach, mięsie, owocach morza i serach. Wszystkie sałatki są wspaniałymi kompozycjami, które...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W ogrodzie lub na działce spędzamy wiele wolnego czasu, nie tylko pracując i pielęgnując uprawy, ale także wypoczywając. Oprócz aspektów typowo użytkowych bardzo istotne znaczenie ma jak najbardziej efektowny jej wygląd, co każdy właściciel ogrodu lub działki stawia sobie za punkt honoru. Jednym ze sposobów na osiągnięcia tego celu jest wprowadzenie ozdobnych drzew oraz krzewów iglastych, tzw. iglaków,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka przedstawia rewolucyjną teorię rzucającą nowe światło na zagrożenia ukryte w produktach roślinnych, które uważamy za zdrowe. Wszyscy dobrze wiedzą, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Wszyscy też słyszeli o glutenie – białku znajdującym się w pszenicy, które jest przyczyną poważnych dolegliwości z celiakią na czele. W Roślinnym kłamstwie doktor Steven Gundry ujawnia, że gluten to zaledwie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jaki jest sekret długowieczności? Wyjawia go Valter Longo, profesor gerontologii i biochemik, światowej sławy ekspert w zakresie badań nad starzeniem, znany jako guru długowieczności. Jego autorski plan żywieniowy oparty jest na kuchni śródziemnomorskiej (niskobiałkowej i niskocukrowej, obfitującej w zdrowe tłuszcze, warzywa i owoce) oraz okresowych postach, które stosuje się zaledwie 3-4 razy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jakie supermoce mają warzywa i owoce? Dlaczego trzeba pamiętać o piciu wody? Czy na pewno warto nie jeść śniadania? Tego wszystkiego dowiecie się razem z Jagódką, bohaterką książki. Ta rezolutna dziewczynka przeżywa wiele przygód. Jest uważną obserwatorką i wyciąga ciekawe wnioski o otaczającym ją świecie. Przygody Jagody to zbiór opowieści o niezwykłej dziewczynce, która poprzez zabawę zachęca...
Data dostępności:
Data publikacji:
- To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki. Kompedium zawiera: - wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Bestseller „New York Timesa” Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly” WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY! Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- DANIA JEDNOGARNKOWE. Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania jednogarnkowe...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czasy, kiedy przygotowanie domowych przetworów było po prostu koniecznością dawno juą minęły. Dziś smażenie konfitur, przyrządzanie soków, wekowanie marynat to modne hobby, a jaka przyjemność smakowania domowych specjałów! Przygotowaniu przetworów domowych poświęcamy się szczególnie w lecie. Mogą to być owoce, warzywa, grzyby czy też inne płody leśne - wszystko w jakiś sposób można zakonserwować. Dzięki...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne - od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Truskawkowy ocet, pachnące orientem kimchi, aromatyczna kombucha, chrupiące kiszone rzodkiewki, klasyczny zakwas z buraka z korzennym twistem, aksamitny zakwas owsiano-ryżowy… Kisić można prawie wszystko i przez cały rok! Kiszenie przemienia warzywa i owoce w najlepsze superfoods – poprawiające zdrowie, samopoczucie i wygląd. Wprowadzając kiszonki i zakwasy do codziennej diety, wspierasz swój mikrobiom...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają do przyrządzania swoich wybitnych potraw. Teraz możesz do nich dołączyć z kompleksowym przewodnikiem po sezonowej kuchni. Jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych roślin, żeby mieć najlepsze zbiory? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości?...
Data dostępności:
Data publikacji:
- - Mamo, mamo!!! Zżera nas coś strasznego. Tato Wojtka mówi, że nic na to nie poradzimy. Zjada nas i koniec! - Lila z okrzykiem bojowym wbiegła do kuchni. - Co nas zjada? Tato Wojtka miał zły sen? A może stres go zżera? - zapytała mama, krojąc warzywa. - Nie mamo. Nie tylko nas, ale i nasze pieniądze! - odparła Lila, podkradając chrupiąca marchewkę. - Inflacja, kochanie! Tacie Wojtka raczej chodziło...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak nazwać kobietę, która wykonuje zawód szewca, stolarza czy kierowcy? Czy na członkinię rządu powinniśmy mówić ministra, ministerka czy pani minister? Jak określić mężczyznę, który opiekuje się dziećmi - niania, niań czy nianiek? A prezentera pogody w telewizji - pogodyn czy pogodynek? Dlaczego Finka, Brukselka i Japonki to nazwy mieszkanek Finlandii, Brukseli i Japonii, ale też - pisane małą literą...
Data dostępności:
Data publikacji: