wiatry
Liczba pozycji: 5
Dzieje Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach (1973-2019) – ebook
Jan Malicki
Domknęły się więc dzieje Wydziału Filologicznego największego w całym Uniwersytecie Śląskim. Silnego liczbą profesorów i doktorów habilitowanych, również doktorów wyznaczonych do pełnienia funkcji administracyjnych w nowo powstałym uniwersyteckim organizmie. Odszedł świat akademickości analogowej, z symboliczną KSIĘGĄ w tle. A z nią tradycyjny model uniwersyteckości jako specyficznie rozumianej, swoiście...Data dostępności:
Data publikacji:
Seria z Poczwarką Cześć, wilki! – ebook
Dorota Kassjanowicz
Pełna subtelnego ciepła i humoru opowieść o chłopcu, który przekonuje się, że wyobraźnia ma wielką moc. Nowe wydanie Książki Roku Polskiej Sekcji IBBY 2014. Monitor zalała biel. Czysta i przerażająca. Bo skrywała coś nieznanego. Bardzo, bardzo nieznanego. Czuł, że gdzieś pod nią są ukryte gotowe słowa, zdania. Że ta biel to tylko taki śnieg, który je przysypał. I dlatego ich nie widać. Miał ochotę...Data dostępności:
Data publikacji:
8000 m n.p.m. Dach świata. Historia zdobywania najwyższych szczytów – ebook
Sławomir Adamczak
8000 m n.p.m. Dach świata opowiada o najwyższych górach naszej planety i dziejach ich zdobywania, które obfitowały w wydarzenia zarówno wzniosłe, zakończone spektakularnym sukcesem, jak i tragiczne. Nie jest to szczegółowa encyklopedia – raczej opowieść o kilkudziesięciu najciekawszych, najważniejszych czy najtragiczniejszych wyprawach na wszystkie Ośmiotysięczniki. Każdemu z nich poświęcony jest...Data dostępności:
Data publikacji:
Meteorologia i klimatologia dla studentów leśnictwa – ebook
Krzysztof M. Kożuchowski
Autor podręcznika meteorologii i klimatologii dla leśników omawia atmosferę Ziemi (c iśnienie, gęstość i temperaturę powietrza; strukturę atmosfery; warstwę graniczną; składniki atmosfery: azot, tlen, dwutlenek węgla, parę wodną; zanieczyszczenia powietrza i stan sanitarny lasów); promieniowanie w atmosferze ( prawa promieniowania; promieniowanie słoneczne w atmosferze; promieniowanie długofalowe Ziemi...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak smakuje rok Wiosna. Lato. Jesień. Zima – ebook
Marcin Molik
Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób wyczarować smaczne dania z tego, co natura ma akurat teraz do zaoferowania. Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food - trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące...Data dostępności:
Data publikacji: