ZNAK
- Imponująca, pełna zwrotów akcji biografia jednego z najbardziej fascynujących miast świata Daj zabrać się w wyjątkową podróż przez 6000 lat, trzy wcielenia Stambułu i dwie wielkie religie. Przejdź przez bramę między Europą i Azją. Zakosztuj stolicy imperium bizantyjskiego, rzymskiego i osmańskiego. Uznana reporterka Bettany Hughes pracowała nad książką o Stambule ponad dekadę. Obserwowała na placu...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Król w kuchni jest tylko jeden. Pomidor! Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale – najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Pierwszy taki przewodnik po polskich górach To książka dla wszystkich, który marzą o wypadzie w góry, ale nie mają czasu się przygotować. Gniewomir Knapski – alpinista, zdobywca dwóch szczytów Korony Ziemi, górski pasjonat, autor bloga Śladami Góromira – pomoże nam wybrać najciekawsze szlaki we wszystkich grupach pasm górskich w Polsce i podpowie, na co zwrócić uwagę przed wejściem na szlak...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zwyciężczyni Center for Fiction Prize dla najlepszego debiutu oraz Rosenthal Family Foundation Award Nominowana do PEN Hemingway Award i Andrew Carnegie Medal for Excellence Jedna z powieści roku 2022 w zestawieniach NPR, Publishers Weekly, Library Journal, Booklist, Goodreads i Kirkus Reviews W miasteczku Las Penas trwa Wielki Tydzień, kiedy szesnastoletnia Angel ucieka z domu matki do ukochanej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- O wyższości kartofla nad ziemniakiem , o tym, kim są milenialsi ze Zbawixa , i jak to w końcu jest z tymi psycholożkami . O kryzysie wołacza , odwrocie celownika i innych językowych rozkminach . Przede wszystkim zaś o stanie współczesnej polszczyzny i o tym, jak Profesor to wszystko ogarnia . Epicki zbiór felietonów oparty na wieloletnim researchu… Profesor Jan Miodek, ulubiony językoznawca...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Na czym polegał fenomen Mirosława Dzielskiego, kultowej postaci opozycji antykomunistycznej? Jak wyglądałaby dziś Polska, gdyby przedwczesna śmierć nie odebrała mu możliwości jej współkształtowania? O jakich lekcjach z jego myśli i działalności nie można zapomnieć? Liberał, działacz polityczny i opozycjonista, w którym, jak podaje anegdota, widziano przyszłego „premiera z Krakowa”. Filozof i nauczyciel,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak uzdrowić polską politykę? Czego nam potrzeba, by przezwyciężyć niszczący państwo konflikt światopoglądowy? Jaka siła polityczna byłaby zdolna przywrócić poczucie, że pomimo różnic stanowimy narodową wspólnotę? Kto powinien naprawić nasze instytucje oraz na nowo określić rolę Polaków w Europie? Aleksander Hall nie tylko klarownie diagnozuje naszą rzeczywistość polityczną: działania rządu i opozycji,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Planeta Śląsk Śląsk wymyka się łatwemu szufladkowaniu. Choć dziś znajduje się na mapie Polski, przez wieki wiązał się z innymi państwowościami. Narracja o „ukrytej opcji niemieckiej” rywalizuje z tą o „odwiecznej polskości”, a zarówno pierwsza, jak i druga z opowieści, nie oddają prawdy. Z perspektywy Krakowa, Warszawy czy Poznania Śląsk nadal stanowi temat obcy i peryferyjny, a przecież, jeśli...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Filozoficzna refleksja pozwala nam uważniej żyć – ta książka jest o nas i o naszym działaniu, o tym, jak zrozumieć własne działanie i czym uwarunkowane są nasze decyzje. prof. dr hab. Barbara Chyrowicz Dlaczego w swoim życiu podejmujemy określone decyzje? Co ma na nie większy wpływ? Ogólnie przyjęte normy moralne czy może nasze indywidualne poglądy i potrzeby? Kiedy jesteśmy odpowiedzialni za nieszczęście...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Poznaj chwasty, które mijasz w parku, lesie i na łące. Przekonaj się, jak wiele mogą wnieść do twojej kuchni. Nawłoć, koniczyna, chaber to z pozoru pospolite chwasty. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co by się stało, gdyby trafiły do twojej sałatki, lunchu i kolacji? Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo! Przekonaj się, że chwasty smakują wspaniale i nawet w prostych potrawach wyglądają bosko....
Data dostępności:
Data publikacji:
- ODKRYJ BOGACTWO DIETY ELIMINACYJNEJ Alergie i nietolerancje pokarmowe często brzmią jak wyrok. Koniec ze spontaniczną pizzą na mieście, ze słodkimi guilty pleasures czy z ukochanymi smakami dzieciństwa. Na szczęście dieta eliminacyjna kryje też w sobie zaskakującą obfitość połączeń, przepisów i produktów. Wiem, bo sama ją odkryłam – a teraz chętnie dzielę się swoimi kulinarnymi doświadczeniami. ...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Orgia smak ów, kt óra pobudza zmysły i poprawia nastr ój – nie tylko dla wielbicieli marihuany Marihuanę wykorzystywano w kuchni od zarania dziejów. Jednak dopiero teraz podbija ona kulinarny świat. Jedzenie terapeutyczne działa dwustopniowo: po pierwsze wspomaga walkę z chorobami dzięki substancjom leczniczym, a po drugie poprawia humor i łagodzi stres. Korzyści zdrowotne spożywania marihuany...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Fascynuje mnie Polska Od lat robiłam mnóstwo notatek na temat różnych ciekawych miejsc w Polsce, które chciałabym odwiedzić i które pokazywałam na swoim blogu i Instagramie. To zarówno parki rozrywki, znane zamki i wielkie aglomeracje, jak i jaskinie, lochy, piękne formacje skalne czy małe miasteczka. Chciałabym zarazić Was podróżowaniem po Polsce i poznawaniem jej zakątków – równie pięknych,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają do przyrządzania swoich wybitnych potraw. Teraz możesz do nich dołączyć z kompleksowym przewodnikiem po sezonowej kuchni. Jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych roślin, żeby mieć najlepsze zbiory? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości?...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak walczyć z przebodźcowaniem Obcięcie powiek było jedną z bardziej wyrafinowanych i okrutnych starożytnych tortur. Skazaniec z otwartymi oczami był narażony na nieprzerwany odbiór sygnałów ze świata. W konsekwencji szybko zaczynał chorować i umierał. Wielu naukowców właśnie w tej figurze widzi metaforę współczesnego człowieka. Według badaczy z uniwersytetu w San Diego za pośrednictwem usług...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czas na nową umowę Polek i Polaków! Jak nigdy wcześniej Polska potrzebuje nowej umowy społecznej – jasnych ustrojowych reguł gry, na które zgodzą się obywatelki i obywatele reprezentujący główne nurty polityczne. Grupa 28 ekspertów i ekspertek będących wyrazicielami poglądów od lewicy i liberałów po konserwatywną prawicę przedstawia propozycję demokratycznych zasad funkcjonowania państwa, sformułowanych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni , czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak pisze Zygmunt Bauman, w przednowoczesnym społeczeństwie nie istniało pojęcie odpadu, wszystko starano się powtórnie wykorzystać lub przetworzyć. Tymczasem dzisiaj, choć popularne stają się idee minimalizmu czy zero waste, to statystyki dotyczące marnowania nie napawają optymizmem. Statystyczny Polak wyrzuca co roku ok. 235 kg żywności, co sprawia, że rokrocznie w naszym kraju marnuje się 9 mln...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Mimo iż coraz lepiej go poznajemy, ludzki mózg nadal więcej przed nami kryje niż odsłania. Teksty zebrane w niniejszym minibooku starają się odkryć niektóre z jego tajemnic. Anna Grabowska | Zbigniew Sołtys | Włodzisław Duch Przychody ze sprzedaży nieposiadających ambicji komercyjnych minibooków zostaną przeznaczone na kontynuowanie działalności miesięcznika „Znak”.
Data dostępności:
Data publikacji: