Wpisz kod
Wyszukiwarka
Koszyk jest pusty.

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano – ebook

CENA NEXTO

Agnieszka Jeż  

09.09.2016

09.09.2016

polski

184

Wydawnictwo RM

978-83-7773-639-5

  • EPUB
  • MOBI

Opis

"Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy.

Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej.

Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

 

Autorka o sobie:

Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. W kwietniu w wydawnictwie Czarna Owca ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej troje dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry."

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook

26,91 zł 29,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,90 zł

Cena Klubowicza Nexto Premium?

17,94 zł 29,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,90 zł
i
Ładowanie rekomendacji…

Opinie o produkcie

Ocena: 0 (0 oceniających)


Aby dodać opinię o produkcie musisz być zalogowany na swoje konto Klubu Nexto.
Zaloguj się / zarejestruj się za darmo.