dania
Dania jednogarnkowe – ebook
O-Press
DANIA JEDNOGARNKOWE. Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania jednogarnkowe...Data dostępności:
Data publikacji:
Dania jarskie – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo przepisy na dania jarskie takie jak zupy,...Data dostępności:
Data publikacji:
Dania mięsne – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania mięsne przygotowane z cielęciny,...Data dostępności:
Data publikacji:
Dania. Tu mieszka spokój – ebook
Sylwia Izabela Schab
Jak żyje się w kraju, którego mieszkańcy chcą być fucking flink - „zajebiście życzliwi”? Dlaczego Kopenhaga nazywana jest miastem przyszłości? Co wspólnego ma Władca Pierścieni z duńskim „bogactwem naturalnym”, czyli zaufaniem? W rankingach poziomu szczęścia Dania od lat nie schodzi z podium, tutaj powstało pierwsze ministerstwo środowiska, a pierwszą ministrą w Europie została...Data dostępności:
Data publikacji:
Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania – ebook
Marc Grossman
100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność. Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora. Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy. ...Data dostępności:
Data publikacji:
Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające twój mikrobiom – ebook
Veronika Szwejk Mikołaj Bator
Truskawkowy ocet, pachnące orientem kimchi, aromatyczna kombucha, chrupiące kiszone rzodkiewki, klasyczny zakwas z buraka z korzennym twistem, aksamitny zakwas owsiano-ryżowy… Kisić można prawie wszystko i przez cały rok! Kiszenie przemienia warzywa i owoce w najlepsze superfoods – poprawiające zdrowie, samopoczucie i wygląd. Wprowadzając kiszonki i zakwasy do codziennej diety, wspierasz swój mikrobiom...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia meksykańska – ebook
O-press
W prezentowanej książce nie znajdą Państwo prastarych przepisów na „frykasy” ciągle jeszcze serwowane w niektórych regionach Meksyku - wymienić tu choćby można chapulines (świerszcze ze stanu Oxaca), escamole (jajeczka mrówek) i huitlacoche (grzyby pasożytujące na kukurydzy). Nawet jeśli takie dania mogłyby być ciekawym doświadczeniem kulinarnym, to już z dostępnością składników - troszkę...Data dostępności:
Data publikacji:
Sex&Cook. Miłość od kuchni – ebook
Michał Toczyłowski Robert Kowalczyk
Droga do łóżka wiedzie przez żołądek. Świat kulinariów jest spleciony z życiem erotycznym w sposób bezsprzeczny – to, co trafia na nasze talerze, potrafi zarówno wzniecić pożądanie, jak i je zgasić. I choć dieta nie jest jedynym czynnikiem decydującym o jakości życia seksualnego, może w znaczący sposób wpłynąć na satysfakcję i poziom doznań. W tym praktycznym przewodniku doświadczony seksuolog udowodni...Data dostępności:
Data publikacji:
Sztuka prostego jedzenia – ebook
Elżbieta Wojnar Emilia Wojnar
Książka adresowana jest do osób, które z powodu dużej ilości obowiązków rezygnują z przygotowania wartościowych posiłków. Opisane w niej proste i smaczne dania na 30 dni są łatwe do przygotowania. Dzięki tym przepisom gotowanie staje się przyjemne. Satysfakcja z gotowania, dobra jakość posiłków, a w efekcie ładna sylwetka pozwolą na wygenerowanie więcej wolnego czasu i zadowolenie z życia.Data dostępności:
Data publikacji:
Fun dining. Prosto i genialnie – ebook
Przemysław Klima
Fun Dining. Prosto i genialnie Fun dining – tak Przemysła Klima, pierwszy i jedyny w Polsce szef kuchni restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, mówi o tym, co robi w kuchni. Fun dining to radość. Radość łączenia składników i tworzenia zupełnie nowych smaków. Radość eksperymentowania. To satysfakcja, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości. Fun dining to kuchnia prosta i genialna jednocześnie....Data dostępności:
Data publikacji:
Gotowanie SMART – ebook
Magdalena Makarowska
Książkowy must have dla wielbicieli smacznego, oszczędnego i prostego gotowania. Sięgnij po nią, jeśli chcesz: • wiedzieć, jak przechowywać różne produkty, by długo pozostały świeże; • gotować kilka różnych dań jednocześnie z tych samych składników; • opierać się psychologicznym sztuczkom sprzedawców, przez które kupujesz więcej, niż potrzebujesz; • praktycznie wykorzystywać nawet obierki po...Data dostępności:
Data publikacji:
Wigilijne opowieści – ebook
Małgorzata Oliwia Sobczak Katarzyna Berenika Miszczuk Jacek Galiński Karolina Głogowska Alek Rogoziński Magdalena Majcher Agnieszka Litorowicz-Siegert Tomasz Betcher Agnieszka Lis Martyna Raduchowska Milena Wójtowicz Jagna Kaczanowska
12 opowiadań i 12 przepisów na popisowe świąteczne dania świetnych polskich autorów. Ktoś zginie otruty barszczem wigilijnym, czyjaś paczka na święta zgubi się w paczkomacie, ktoś upuści karpia na tory tramwajowe, ktoś się nieszczęśliwie zakocha, do kogoś w zastępstwie Mikołaja przyjdzie diabeł, a ktoś inny odkupi swoje winy bohaterskim czynem. To wszystko w niesamowitym zbiorze wigilijnych opowieści...Data dostępności:
Data publikacji:
Zielona uczta: jesień, zima – ebook
Nigel Slater
Nigel to cholerny geniusz! – Jamie Oliver Gdy zaczyna się jesień, mamy chęć na coś, co nas nasyci i doda nam sił do wyjścia na chłód i deszcz. Zielona uczta: jesień, zima to ponad 100 przepisów na łagodne, rozgrzewające dania i mnóstwo sposobów na świętowanie prostego zimowego warzywnego gotowania. Roślinna kontynuacja bestsellerowego Jedz , kolejna po książce Zielona uczta: wiosna, lato to propozycja...Data dostępności:
Data publikacji:
Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch – ebook
Viola Urban
Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych posiłków, także tych zabieranych do pracy czy szkoły. Niezależnie od tego, czy masz możliwość podgrzania dania poza domem, możesz jeść mądrze i zdrowo. Plastikowe pudełka nie są dobrym rozwiązaniem. W takim razie jak zapakować jedzenie, żeby można je było bezpiecznie przenosić z miejsca na miejsce? Co nadaje się do zjedzenia na zimno, a co nie, a także jak...Data dostępności:
Data publikacji:
Co Grek usmażył, a Turek ugotował – ebook
Paulina Maruszewska
Znajdziecie tutaj setkę bogato ilustrowanych przepisów z obu stron Morza Egejskiego; dania, które na co dzień goszczą w tureckich i greckich domach takie, dla zwykłych ludzi. Gotowałam je wspólnie z Turczynkami mieszkając tam ponad 6 lat, a potem z Greczynkami i Cypryjkami, kolejne 6. Są sprawdzone, a każde z podanych w tej książce można przyrządzić w polskich warunkach, przyprawy też znajdziecie w każdym...Data dostępności:
Data publikacji:
Czosnyczka na zmarznięte stópki i inne smakołyki – ebook
Małgorzata Kosińska-Pułka
Wspaniała książka do rodzinnego czytania i… gotowania! Czosnyczka na zmarznięte stópki i inne smakołyki to zbiór dziesięciu opowiadań. W każdym z nim poznajemy wyjątkowych bohaterów oraz historię jednego dania. Jeśli opowiadanie zaostrzy nam apetyt, to na końcu znajdziemy przepis, dzięki któremu wspólnie przygotujemy pyszny posiłek. To książka pełna smaków, ciepła i magii, połączonych z prostymi...Data dostępności:
Data publikacji:
Obiady – ebook
O-press
Książka zawiera 250 przepisów na zupy i drugie dania obiadowe. Różnorodność jest ogromna - od tradycyjnego rosołu czy ogórkowej, po wykwintne zupy z kuchni francuskiej, albo przecierane kremy. Na drugie danie serwujemy zarówno kotlet mielony jak i roladki mięsne z pistacjami - czyli coś i dla tradycjonalistów, i dla poszukujących nowych, zaskakujących zestawień smakowych. Dodatkowo na końcu alfabetyczny...Data dostępności:
Data publikacji:
Narodowe potencjały obronne państw nordyckich – ebook
Krzysztof Kubiak
Prezentowana publikacja składa się z pięciu rozdziałów. Przedstawiono w nich narodowe potencjały obronne: Republiki Finlandii, Królestwa Szwecji, Królestwa Norwegii, Królestwa Danii i Republiki Finlandii. W poszczególnych rozdziałach dokonano charakterystyki położenia, ukształtowania terenu, zasobów i demografii państw nordyckich. Przedstawiono również ich system polityczny, obronność i siły zbrojne. Podsumowując...Data dostępności:
Totalnie tofu – ebook
Konrad Budzyk
Totalnie smacznie. Totalnie prosto. Totalnie TOFU 83 przepisy na kuszące roślinne dania Wszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne – takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepozorne, w rzeczywistości daje nieograniczone możliwości. Zrobisz z nim totalnie wszystko: śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese, kuszące street foody...Data dostępności:
Data publikacji:
I gotowe! – ebook
Max LaManna
Max La Manna, uznany jest za jednego z 30 najlepszych szefów kuchni zmieniających przyszłość żywności według magazynu VegNews. Jego najnowsza książka „I gotowe!” zdobyła nagrodę dla najlepszej wegańskiej książki kucharskiej na świecie 2023 przyznanej przez Gourmand World Cookbook Awards czyli Kulinarne Oskary. W książce znajdziemy przepisy na sałatki, dania jednogarnkowe, podkręcone dania klasyczne,...Data dostępności:
Data publikacji: