gotowanie
- Książkowy must have dla wielbicieli smacznego, oszczędnego i prostego gotowania. Sięgnij po nią, jeśli chcesz: • wiedzieć, jak przechowywać różne produkty, by długo pozostały świeże; • gotować kilka różnych dań jednocześnie z tych samych składników; • opierać się psychologicznym sztuczkom sprzedawców, przez które kupujesz więcej, niż potrzebujesz; • praktycznie wykorzystywać nawet obierki po...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Orgia smak ów, kt óra pobudza zmysły i poprawia nastr ój – nie tylko dla wielbicieli marihuany Marihuanę wykorzystywano w kuchni od zarania dziejów. Jednak dopiero teraz podbija ona kulinarny świat. Jedzenie terapeutyczne działa dwustopniowo: po pierwsze wspomaga walkę z chorobami dzięki substancjom leczniczym, a po drugie poprawia humor i łagodzi stres. Korzyści zdrowotne spożywania marihuany...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dzikie zioła, chwasty, leśne pokarmy uzależniają! Na pikniku siedzi się na ziemi, je rękami, brudzi usta zwęglonym ziemniakiem. Pobudza się wszystkie zmysły. Żywy ogień to magia, trudno oderwać od niego wzrok, a przygotowane w ten sposób potrawy są niepowtarzalne. Skosztuj jak nieziemsko smakują chimichurri z gwiazdnicą pospolitą grillowana sałata z kwiatami lipy szarpane boczniaki...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kolejna bestsellerowa książka autorki „Odżywiania według Pięciu Przemian” Wywodząca się z medycyny chińskiej tradycja odżywiania według Pięciu Przemian to metoda, dzięki której każdy posiłek jest sycący, dostarcza organizmowi potrzebnych składników i utrzymuje go w doskonałej harmonii. Po zapoznaniu się z jej podstawowymi założeniami metoda ta okazuje się też prosta i intuicyjna. Gotując zgodnie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Świat Basi tworzą słowa - jedne wszystkim znane, inne specyficzne dla Basinego świata. To one nazywają zachodzące w nim zjawiska i emocje, nadają mu niepowtarzalny charakter. Kim dla Basi jest „babcia”, co oznacza to słowo w jej świecie? Jakie wzbudza skojarzenia i uczucia? A „przyjaciel”, „gotowanie”, „katar” i „kluseczki”? Bo czym są „błotne...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Najnowsza książka Andrzeja Polana to opowieść, która toczy się wokół stołu. Znany szef kuchni czerpie inspirację z polskiej tradycji kulinarnej, ale w jej nowym, lekkim wydaniu. To jego znak firmowy. Autor chce nam przypomnieć, że wspólne gotowanie i dzielenie się posiłkami zbliża, umacnia związki, utrwala przyjaźnie, scala rodzinę. Książka nawiązuje do sielskich klimatów, pełnych ziół, naturalnych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Poradnik kulinarny autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, królowej kucharek polskich. Prawdziwa gratka dla wszystkich, dla których gotowanie stało się pasją. „365 obiadów” to najsłynniejsza polska książka kucharska. Przeznaczona jest zarówno dla wprawnych kucharzy, jak i tych, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki. Zawiera przepisy, z których skorzystają nie tylko miłośnicy tradycyjnej kuchni,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przewodnik kulinarno-podróżniczy, w którym znajdziesz ponad 150 przepisów z całego świata – od aromatycznej arabskiej kawy przez sycące angielskie śniadanie i domowy turecki kebab aż po wykwintny tort szwarcwaldzki. Układ książki opiera się na alfabecie – każdej literze przypisany jest inny kraj lub region. Dzięki temu z każdym kolejnym rozdziałem przeniesiesz się w zupełnie inne miejsce na świecie. ...
Data dostępności:
Data publikacji:
- NAUCZ SIĘ SMAKOWAĆ ŻYCIE JAK WŁOSI! Ciao Bella Gente! To ja, wasz ulubiony włoski kucharz. Jestem tu po to, żeby nauczyć was gotować i żyć jak Włosi. Bo jeść lubimy przecież tak samo! Przeniosę z ziemi włoskiej na polskie stoły smaki i zapachy słonecznej Italii. Rozsmakujecie się w tradycyjnych potrawach mojej Nonny oraz pokochacie nowoczesne przepisy kuchni włoskiej . Pokażę Wam, że gotowanie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Drewniana łyżka może mieć taką moc jak czarodziejska różdżka! A planowanie, przygotowywanie i spożywanie posiłków stanowić niezwykle istotną część doświadczania cudownego działania magii w naszym codziennym życiu. Wystarczy poznać i wdrożyć odpowiednie reguły kulinarne, które pozwolą ukierunkować energię na pielęgnowanie, uzdrawianie i manifestowanie marzeń i celów. „Magia kuchenna”, napisana przez...
Data dostępności:
Data publikacji:
- PIERWSZA POMOC DIETETYCZNA DLA INSULINOOPORNYCH Jadłospisy na 3 miesiące Ponad 200 przepisów, także w wersjach wegańskich i wegetariańskich 5 podstawowych produktów w każdym przepisie Czas przygotowania: do 20 minut Ten poradnik ma pomóc wszystkim zapracowanym, zmęczonym czy zwyczajnie nielubiącym gotować osobom błyskawicznie przyrządzać potrawy zgodne z zasadami żywienia insulinoopornych....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Poruszająca opowieść o tym, jak wziąć los w swoje ręce, zmierzyć się z sekretami przeszłości i… odpowiednio doprawić krem cytrynowy Anglia, rok 1835. Do Londynu docierają rzadkie przysmaki, egzotyczne przyprawy i nieznane owoce. Nikt jednak nie wie, jak ich używać. Kiedy wydawca proponuje Elizie Acton napisanie książki kucharskiej zamiast kolejnego tomiku poezji, dziewczyna odmawia. Bankructwo...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Odważ się mówić w języku obcym! Odkryj siłę slow learning, nauki w twoim rytmie! Poznaj sposoby, dzięki którym wykorzystasz swoją wiedzę w codziennych rozmowach! To koło ratunkowe dla tych, którzy od wielu lat próbują się nauczyć języka obcego. Trzymasz w ręku poradnik o tym, jak pozbyć się wstydu przed mówieniem i popełnianiem błędów. Dzięki tej książce poznasz doświadczenia innych ludzi w przełamywaniu...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Iwona Zasuwa – z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym wokalistek sesyjnych i chórzystek. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie, któremu przyświeca motto oparte o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) – jak żyć (czyli: co jeść),...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Starzeję się – i wciąż się uczę” − powiedział Solon, jeden z siedmiu mędrców antycznych. Książka Im starszy, tym lepszy to 10 zasad oraz 10 wywiadów ze specjalistami i lekarzami, które na zawsze zmienią Twoje myślenie o własnym mózgu! Czy wiesz, że: · Zasada neuroplastyczności mózgu mówi, że każdy człowiek w dowolnym wieku może skutecznie się uczyć i robić postępy? · Aktywne muzykowanie i...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych posiłków, także tych zabieranych do pracy czy szkoły. Niezależnie od tego, czy masz możliwość podgrzania dania poza domem, możesz jeść mądrze i zdrowo. Plastikowe pudełka nie są dobrym rozwiązaniem. W takim razie jak zapakować jedzenie, żeby można je było bezpiecznie przenosić z miejsca na miejsce? Co nadaje się do zjedzenia na zimno, a co nie, a także jak...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka oparta na solidnych badaniach, zawierająca czytelne dane, rzetelne statystyki oraz pouczające wykresy, a przy tym napisana przystępnie i z dużą dawką humoru. Autor nie mówi ludziom, co mają robić, jak żyć, ale podnosi świadomość, zachęca do dyskusji i pomaga wyrobić sobie własne zdanie. Emisja gazów cieplarnianych drastycznie wzrasta, toniemy w śmieciach, wycinamy płuca Ziemi, a tuż za rogiem...
Data dostępności:
Data publikacji: