higiena
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 37
- Czyje teksty znajdę w środku? W środku znajdują się teksty uznanych w środowisku autorów, m.in. Katarzyny Ostrowskiej, Natalii Szeląg czy Doroty Grzyśki. Czego dowiem się z publikacji? Higiena jamy ustnej niemowląt i dzieci; Jak skutecznie zachęcić dziecko do utrzymywania higieny jamy ustnej? Instruktaż dla dzieci i rodziców; Higiena ruchomych uzupełnień protetycznych; Wybarwianie płytki nazębnej jako...
Data dostępności:
- Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej to książka przeznaczona zarówno dla kobiet oczekujących dziecka, jak i tych, które planują posiadanie potomstwa. Przystępnie przedstawia zasady nie tylko prawidłowego odżywiania się, ale także zdrowego stylu życia, higieny i kosmetyki ciała. Poradnik podpowiada czytelniczkom, jak komponować swój jadłospis, aby dostarczyć sobie i rozwijającemu się dziecku...
Data dostępności:
- Książka omawia aktualne standardy z zachowaniem medycznych procedur higieny i sterylności w miejscu pracy. Została opracowana według najnowszych zaleceń, a także dostosowana do dynamicznie rozwijającego się rynku kosmetologicznego. Zebrano w niej wiedzę i doświadczenie nie tylko kosmetologów, fizjoterapeutów, nauczycieli kosmetyki, ale także inspektorów BHP oraz inspektorów terenowych powiatowych stacji...
Data dostępności:
- Czyje teksty znajdę w środku? W środku znajdują się teksty uznanych w środowisku autorów, m.in. Katarzyny Ostrowskiej, Magdaleny Michałowskiej, Katarzyny Mocnej-Pachoński. Czego dowiem się z publikacji? ⇒ Piaskowanie zębów – wskazania, postępowanie, przeciwwskazania; ⇒ Profesjonalne usuwania kamienia nazębnego; ⇒ Zastosowanie preparatów fluorkowych; ⇒ Lakierowanie zębów; ⇒ Higienizacja dzieci; i wiele...
Data dostępności:
- Wśród czynników odgrywających dużą rolę w zaburzeniach organizmu należy wymienić substancje i mieszaniny chemiczne niebezpieczne stosowane w procesach obróbki galwanicznej, chemicznej czy mechanicznej. W opracowaniu zamieszczono najważniejsze wiadomości z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w galwanizerniach. Podano w sposób praktyczny zagrożenia przy pracach galwanotechnicznych i sposoby ochrony...
Data dostępności:
- W malarniach, lakierniach pracownicy narażeni są na stały kontakt z substancjami i mieszaninami chemicznymi niebezpiecznymi (farby, lakiery, emalie, rozpuszczalniki organiczne), jak również na niebezpieczeństwo urazu, porażenia prądem elektrycznym, nadmierny hałas, wibrację, promieniowanie cieplne itp. Dodatkowo obecność par rozpuszczalników organicznych stwarza niebezpieczeństwo pożaru i wybuchu....
Data dostępności:
- W opracowaniu podano podstawowe wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy wynikające z przepisów ogólnych prawa pracy oraz rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 27 kwietnia 2000 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w pralniach i farbiarniach (Dz.U. Nr 40, poz.469): wymagania bhp dotyczące budynku, pomieszczeń, stanowisk pracy, pomieszczeń higieniczno-sanitarnych, zasady bezpiecznej pracy, przykłady...
Data dostępności:
- Przetwórstwo tworzyw sztucznych to obszar gospodarki, w którym można zaobserwować dużą wypadkowość. Źródłem wielu zagrożeń jest ich niewłaściwa identyfikacja, a także zaniedbania w sferze działań organizacyjno-technicznych, brak ocen ryzyka zawodowego czy też nieuświadamianie pracownikom ryzyka zawodowego. Biorąc pod uwagę skalę wypadkowości, należy zwrócić szczególną uwagę na zagadnienia z zakresu...
Data dostępności:
- Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWN W książce przedstawiono w sposób nowoczesny, z uwzględnieniem norm Unii Europejskiej, zagadnienia dotyczące technologii, higieny produkcji produktów z mięsa drobiowego oraz jakości mięsa drobiowego i przetworów drobiowych. Szczególną uwagę zwrócono na bezpieczeństwo zdrowotne produktów drobiowych oraz zasady sanitarne i weterynaryjne w produkcji...
Data dostępności:
- Opracowanie skupia się przede wszystkim na omówieniu polskiego orzecznictwa sądowego w sprawach dotyczących środków ochrony indywidualnej. Książka została podzielona na trzy części. Część pierwsza, ogólna, wprowadza w problematykę środków ochrony indywidualnej, wskazując na prawo człowieka do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Drugą i zarazem najważniejszą część publikacji stanowi zagadnienie...
Data dostępności:
- Charakter pracy w laboratorium chemicznym jest specyficzny, praca z chemikaliami niebezpiecznymi jest związana z potencjalnymi zagrożeniami mogącymi spowodować niebezpieczeństwo wypadku przy pracy, czy też choroby zawodowej. Posiadanie podstawowej, specjalistycznej wiedzy w dziedzinie bhp dotyczącej stosowania niebezpiecznych chemikaliów pozwala na wyeliminowanie lub ograniczenie zagrożeń, na jakie...
Data dostępności:
- W trakcie udzielania świadczeń zdrowotnych przebiegających z naruszeniem ciągłości tkanek pacjenta przy użyciu ostrych narzędzi (igły, skalpele) istnieje niebezpieczeństwo zranienia się pracowników medycznych wykonujących taki zabieg. Jednocześnie zranienie takie może umożliwić szerzenie się zakażeń biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi u pracownika medycznego, w szczególności istnieje ryzyko występowania...
Data dostępności:
- Zdrowe nawyki żywieniowe są bardzo istotną częścią ludzkiego życia. Nabywamy je już od najmłodszych lat. Pomocnym wsparciem w nauce poprawnych nawyków żywieniowych jest przeznaczona dla nauczycieli monografia z założeniami programu edukacji żywieniowej dla uczniów szkół podstawowych. W opracowaniu znajdują się zarówno zagadnienia stricte żywieniowe (a więc związane m.in. z fizjologią żywienia, zasadami...
Data dostępności:
- Poradnik zawiera program nauczania wychowania fizycznego, napisany w oparciu o nowa podstawę programową (01.09.2009 r.) wraz z propozycjami zajęć fakultatywnych. W poradniku znajdują się także gotowe propozycje podstawowej dokumentacji pracy nauczyciela - rozkład materiału oraz standardy wymagań wraz z zasadami oceniania. Podstawa programowa określa siedem głównych działów kształcenia: diagnoza sprawności...
Data dostępności:
- Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od...
Data dostępności:
- Publikacja stanowi podręcznik akademicki dotyczący psychospołecznych i prawnych aspektów zarządzania współczesnymi organizacjami. Złożoność, zmienność, niepewność i nieprzewidywalność otoczenia organizacji powoduje, że zarządzanie nimi wymaga od osób, które nimi kierują, znajomości uwarunkowań społecznych, psychologicznych i prawnych. Ich zrozumienie jest potrzebne również studentom wielu kierunków...
Data dostępności:
- Współczesna organizacja funkcjonuje w szybko zmieniającej się rzeczywistości obejmującej wiele sfer i dziedzin życia, m.in. polityczną, prawną, społeczną, rynkową czy technologiczną. Zmianom ulega również otoczenie organizacji. Jego złożoność, zmienność, niepewność i nieprzewidywalność powodują, że współczesne organizacje stają przed poważnymi wyzwaniami, którym muszą sprostać. Zarządzanie organizacją...
Data dostępności:
- Monografia obejmuje ważne kwestie społeczne związane ze zdrowiem i jego uwarunkowaniami, wsparte rysem historycznym i opatrzone bogatą bibliografią. Poza zagadnieniami dobrze znanymi w higienie i epidemiologii na szczególne podkreślenie zasługują treści, które z reguły nie były poruszane w podręcznikach o podobnej tematyce. Publikacja bowiem zawiera m.in. wiele odniesień do psychospołecznej kondycji...
Data dostępności:
- Extractum Spissum czyli wyciąg gęsty Farmakoterapia Przesłanki wykorzystywania probiotykoterapii celowanej w praktyce klinicznej dr hab. n. med. Agnieszka Skowrońska, prof. UWM, dr inż. Anna Majkowska, dr Ewelina Sosnowska-Turek, dr Marcin Dzioba, prof. dr hab. n. med. Dariusz Sitkiewicz, prof. dr hab. n. med. Grażyna Sygitowicz Profilaktyka Zapobieganie i leczenie odparzeń u niemowląt mgr farm. Mateusz...
Data dostępności:
- Komentarz do Kodeksu pracy – ponad 1660 stron wyjaśnień, wskazówek, orzecznictwa sądowego i poglądów nauki. Autorzy w sposób i praktyczny, i teoretyczny dzielą się swoją wiedzą, szczegółowo analizują i omawiają problemy związane ze stosowaniem przepisów ustawy, w tym zagadnienia takie, jak: *zasady prawa pracy, *nawiązanie i ustanie stosunku pracy, *relacje i współpraca pracodawcy ze związkami...
Data dostępności:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie




















