jedzenie
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Depresja. Jedzenie, które leczy – ebook
Karolina Szaciłło Maciej Szaciłło
Jak wspomóc ciało i umysł, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i szczęściem? Depresja jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie. Według statystyk WHO w 2017 r. cierpiało na nią około 350 mln osób. Polskie statystyki mówią o 1,5 mln osób. Jak w naturalny sposób możemy zapobiegać depresji? Jak wspomagać organizm w czasie choroby? Na te pytania odpowiadają Karolina i Maciej...Data dostępności:
Data publikacji:
Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem – audiobook
Joanna Derda Marta Pawłowska
O jedzeniu emocjonalnym. Jedzenie to konieczność ― bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne ― usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe,...Data dostępności:
Data publikacji:
Zamień leczenie na jedzenie – ebook
Andreas Michalsen
Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby skóry, reumatyzm… Choroby przewlekłe w siedemdziesięciu procentach spowodowane są niewłaściwym odżywianiem. Jedząc to, co dla nas dobre, i mądrze poszcząc, możemy uwolnić się od wielu dolegliwości, wzmocnić...Data dostępności:
Data publikacji:
Go vegan! 17 powodów, dla których porzucisz jedzenie mięsa. Książka dla wszystkożerców, wegetarian i... wegan też – audiobook
Orestes Kowalski
Dlaczego lepiej być weganinem. Paul McCartney stwierdził kiedyś, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem. Może. Może powiedział to Paul, a może jego żona Linda. Może gdyby ubojnie zwierząt były ze szkła, wielu z nas porzuciłoby jedzenie ich ciał. A może ludzie machnęliby ręką i nadal konsumowaliby mięso i produkty odzwierzęce, nawet jeśli nie mogliby dłużej usprawiedliwiać...Data dostępności:
Data publikacji:
Zakłamane jedzenie – ebook
Hanna Stolińska
Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych? Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że...Data dostępności:
Data publikacji:
Jedzenie performatywne – ebook
Monika Fudała Karolina Stachura
Książka zawiera 30+ wegańskich przepisów kulinarnych. Receptury stworzone z pasją w czasie działalności kolektywu cateringowego Umami Jedzenie Performatywne z Krakowa — dziś wychodzą na światło dzienne!Data dostępności:
Data publikacji:
Leczenie przez jedzenie – ebook
Neal D. Barnard
Czy wiesz, że jedząc produkty pochodzenia zwierzęcego, zwiększasz ryzyko między innymi bezpłodności, cukrzycy, a nawet nowotworu piersi czy raka jajnika? Z tej książki dowiesz się, jak hormony znajdujące się w żywności wpływają na stan twojego zdrowia i w jaki sposób zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu, wywołując wiele dolegliwości i chorób. Neal D. Barnard, jeden z czołowych amerykańskich...Data dostępności:
Data publikacji:
Emocje a jedzenie – ebook
Agata Szulc
Emocje a jedzenie to ważna i wypełniająca lukę na rynku wydawniczym książka pod redakcją prof. Agaty Szulc, prezes elekt Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i kierownik Kliniki Psychiatrycznej Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Monografia bardzo przystępnie omawia mechanizmy i struktury organizmu biorące udział w regulowaniu emocji i apetytu, a także...Data dostępności:
Data publikacji:
Emocje a jedzenie – ebook
Agata Szulc
Emocje a jedzenie to ważna i wypełniająca lukę na rynku wydawniczym książka pod redakcją prof. Agaty Szulc, prezes elekt Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i kierownik Kliniki Psychiatrycznej Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Monografia bardzo przystępnie omawia mechanizmy i struktury organizmu biorące udział w regulowaniu emocji i apetytu, a także...Data dostępności:
Jedzenie i inne namiętności – ebook
Sobczak Maia
Sekretny składnik twojej kuchni? Miłość! Jedzenie i życie można smakować wszędzie i wszystkimi zmysłami : jeść łyżką, skubać delikatnie palcami jak foccacię, próbować jak orecchiette z truflami albo wgryzać się w nie niczym w soczystego pomidora. Wystarczą proste, lecz oryginalne pomysły i świeże, domowe, lokalne składniki. Wyczarujesz z nich: · szybką sałatę z arbuza, idealną na leniwe popołudnie,...Data dostępności:
Data publikacji:
Jedzenie intuicyjne – ebook
Evelyn Tribole Elyse Resch
Najnowsze, uaktualnione i uzupełnione wydanie bestsellera żywieniowego. Jak radzić sobie z emocjami i stresem bez zajadania ich? Dietetyczki z ogromnym doświadczeniem w leczeniu i profilaktyce zaburzeń odżywiania przedstawiają rewolucyjny program żywieniowy, który raz na zawsze pomoże ci wyrwać się z zaklętego kręgu diet i odzyskać radość z jedzenia. Dziesięć prostych zasad popartych...Data dostępności:
Data publikacji:
Poznaj jedzenie swojego pupila – ebook
Joanna tech. wet. Posim
Odkryj istotne wskazówki dotyczące żywienia psów — od zrównoważonej diety po wzmacniające zdrowie suplementy. Przewodnik obejmuje wszystko, od potrzebnego białka dla mięśni po rolę tłuszczów w pielęgnacji skóry i sierści. Dowiedz się o niezbędnych witaminach i minerałach dla dobrostanu twojego psa. Dokonuj świadomych wyborów żywieniowych, unikaj pułapek i ciesz się zdrowszą, szczęśliwą podróżą ze swoim...Data dostępności:
Data publikacji:
Miesięcznik Znak nr 776: Jedzenie przyszłości – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Jedzenie przyszłości W obliczu postępującej katastrofy klimatycznej oraz rosnącej liczby ludności temat jedzenia wydaje się jednym z najważniejszych wyzwań współczesności. Z jednej strony marnujemy 1/3 światowej produkcji żywności, a z drugiej – co trzeci człowiek na Ziemi cierpi z powodu głodu bądź niedożywienia. W związku z tym kwestia tego, co pojawia się na naszych talerzach, nie może pozostawać...Data dostępności:
Data publikacji:
SITOPIA Jak jedzenie może ocalić świat – ebook
Carolyn Steel
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja...Data dostępności:
Jedzenie i inne rzeczy: Antropologia zmiany w systemach żywnościowych – ebook
Ewa Kopczyńska
Jedzenie i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie oraz systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność. Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter...Data dostępności:
Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL – ebook
Monika Milewska
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia,...Data dostępności:
Data publikacji:
"Niejadki" i nie tylko. Wybiórczość pokarmowa, neofobia i marudne jedzenie – ebook
Małgorzata Jackowska
Je makaron bez sosu, ale tylko z białego talerza, jabłko wyłącznie pokrojone w ósemki (ale bez skórki!), a może wzdryga się, kiedy sos dotknie ziemniaków albo ostatni raz spróbowało czegoś nowego pół roku temu i zdaje się żywić powietrzem. Jeśli któryś z tych opisów przypomina ci twoje dziecko, to książka właśnie dla ciebie! Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyczka, popularyzatorka...Data dostępności:
Data publikacji:
Miejskie ogrodnictwo, czyli jak uprawiać jedzenie w mieście – ebook
Katarzyna Basiewicz Dominika Krzych
Mieszkasz w mieście, ale marzysz o samodzielnie wyhodowanym pomidorze czy szpinaku? Nic prostszego! Witaj w świecie miejskiego ogrodnictwa! Mnóstwo tutaj doniczek, nasion, pomidorów, truskawek i zarośniętych balkonów. Jest też trochę ziemi pod paznokciami i zalanych parapetów, ale wierzymy, że i tak ci się spodoba. Napisałyśmy tę książkę, żeby zaprosić cię do zielonego świata w mieście. Do magicznej...Data dostępności:
Data publikacji:
Matematyka - jedzenie i grafomotoryka. Poziom A, 3-4 lata – ebook
Katarzyna Trojańska
Pozycja z serii „EDUKACJA DOMOWA”, przygotowana z myślą o kształtowaniu i rozwijaniu kompetencji matematycznych dzieci w wieku 3–4 lat. W tym okresie dziecko z radością i zapałem odkrywa świat, a zabawa jest w dalszym ciągu podstawową formą jego aktywności. Dzięki niej nabywa ono nowych umiejętności. Podczas zabaw z tą książeczką, dotyczących przyrządzania posiłków, dziecko skomponuje naklejkowe potrawy...Data dostępności:
Data publikacji:
Język na uwięzi: Jak niewielka struna pod językiem wpływa na proces karmienia, mowę, jedzenie i wiele innych aspektów naszego życia – ebook
Richard Baxter
Jeszcze nigdy nie spotkałem tak pełnego i gruntownego opracowania tematu. Doktor Baxter omówił absolutnie wszystko! Książka ta jest obowiązkową lekturą dla rodziców, lekarzy, stomatologów, konsultantów laktacyjnych oraz innych specjalistów! (z recenzji Grega Notestine, DDS, AAACD)Data dostępności: