jedzeniem
- Jedzenie pączków jest niezdrowe? Tak – jeśli to jedyne, co jesz. Koniec diety! to książka dla każdego, kto czuje się zagubiony w świecie różnych sposobów odżywiania, myślenia o swoim zdrowiu i ciele oraz często opresyjnych wzorców wyglądu. Paulina Małek, specjalistka od żywienia, rozprawia się z kulturą diety i wyrzutami sumienia, kończy też wojnę, jaką wypowiedzieliśmy jedzeniu. • Uczy, jak jeść...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak odróżnić głód emocjonalny od fizjologicznego? Co sprzyja zajadaniu sytuacji stresowych? Jak poradzić sobie z potrzebą rozładowania napięcia jedzeniem? Zajadanie emocji. Jak nie ulegać pokusom odpowiada na wiele pytań: • czym są emocjonalne zachcianki i jak powstają? • po czym poznać, że jedzenie to już nie tylko dostarczanie składników odżywczych? • dlaczego tak trudno zmienić własne myślenie? Książka...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego popularne diety nie przynoszą trwałych efektów? Czy masz dość liczenia kalorii i wykluczania ulubionych produktów? Ta książka jest odpowiedzią na twoje pytania i kluczem do idealnej wagi bez wyrzeczeń. Odkryjesz, dlaczego dotychczasowe diety nie działały i co sprawiało, że szybko traciłeś motywację. Nauczysz się jeść to, co lubisz, dbając o zdrowie fizyczne...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Autorka książki „Zdrowe słodkości - motywacja i porady na zdrowe życie” oraz bloga www.aktywnezywienie.pl prezentuje blisko 150 przepisów na zdrowe słodkie posiłki, desery, przekąski, napoje i wypieki pozbawione przetworzonych produktów, takich jak margaryna, mąka pszenna czy rafinowany cukier. Jednocześnie kieruje uwagę czytelników na to, co jest źródłem szczęśliwego życia, a odnalezienie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czy zdarza ci się zmuszać dziecko do jedzenia? Niepokoisz się, jeśli nie je mięsa lub warzyw? Często zwracasz mu uwagę przy stole? Czy kuchnia jest źródłem pozytywnej energii w twoim domu? Jak dbasz o dobrą atmosferę podczas posiłków? Rodzice odpowiadają za właściwe odżywianie swoich dzieci. Często skupiają na tym całą swą miłość i troskę, zapominając, że zdrowe posiłki to jeszcze nie wszystko. Równie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- O sztuce pozytywnego jedzenia: bez głodzenia się i przekarmiania Rano mam żołądek zawiązany na supeł. Wszystko przez stres. Po posiłku czuję się ciężka i senna. Czy coś mi dolega? Obiecałam dzieciom, że w nagrodę za dobre oceny zabiorę je na lody. Chciałabym zeszczupleć i wyglądać jak moja trenerka fitness. Praca, dom, szkoła, zakupy... Jak mam znaleźć czas na spokojny posiłek? ...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Co jest przyczyną błędnego koła objadania się, nadużywania alkoholu i rozpamiętywania, w które wpada tak wiele kobiet? Dlaczego próbują zagłuszyć negatywne uczucia jedzeniem lub alkoholem? Uznana psycholożka i ekspertka w dziedzinie psychiki kobiet i depresji Susan Nolen-Hoeksema analizuje, w jaki sposób te trzy problemy, które nazywa „toksycznym trójkątem” mogą wspólnie stanowić poważne...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zaburzenia odżywiania dzieci i młodzieży to ogromny, bardzo skomplikowany problem. Czym właściwie są? Jak im przeciwdziałać? I co robić, żeby wypracować u dziecka dobre wzorce postrzegania jedzenia oraz ciała? A co, jeśli dziecko zachorowało? Ta książka to skarbnica wiedzy nie tylko o chorobach, takich jak pica, ARFID, zespół przeżuwania oraz anoreksja, bulimia czy zaburzenie z napadami objadania...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Je makaron bez sosu, ale tylko z białego talerza, jabłko wyłącznie pokrojone w ósemki (ale bez skórki!), a może wzdryga się, kiedy sos dotknie ziemniaków albo ostatni raz spróbowało czegoś nowego pół roku temu i zdaje się żywić powietrzem. Jeśli któryś z tych opisów przypomina ci twoje dziecko, to książka właśnie dla ciebie! Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyczka, popularyzatorka...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Anoreksja Bulimia Kompulsywne objadanie się Zaburzenia odżywiania coraz częściej stają się problemem dzieci i nastolatków. Przyczyny mogą być różne, ale podstawą ich leczenia, oprócz psychoterapii, jest przede wszystkim wsparcie rodzica. Ta książka pomoże zobaczyć Waszą sytuację z innej perspektywy, bo daje nadzieję na rozwiązanie problemu. Jagoda Różycka , ceniona psycholożka i psychodietetyczka,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ, NA TEMAT ROZSZERZANIA DIETY I ŻYWIENIA DZIECKA W PIERWSZYCH LATACH ŻYCIA Rozszerzanie diety dziecka jest naturalnym etapem jego rozwoju. Jest też etapem stresującym i pełnym wątpliwości. Kiedy zacząć? Karmić łyżeczką czy wybrać BLW? I co, jeśli dziecko nie chce jeść? Michalina Klukowska przeprowadzi Cię przez rozszerzanie diety bezstresowo i bezboleśnie. A kiedy już...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przygotowujesz mu skomplikowane i zdrowe potrawy, zabawiasz przy posiłkach, całe wasze życie kręci się wokół pytań „co zjadło?”, „ile zjadło?”, „kiedy wreszcie będzie jeść normalnie?”. Jeżeli w tym opisie rozpoznajesz swoją rodzinę, to jest to książka właśnie dla ciebie. Carlos González, ceniony specjalista od rozwoju dzieci, rozwiewa obawy rodziców. Wyjaśnia, dlaczego dzieci czasem odmawiają jedzenia,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dziecko doprowadza cię do szału? Nie słucha poleceń? Rzuca jedzeniem? Krzyczy i kopie, żeby postawić na swoim? Pamela Druckerman przeżywała to samo! I postanowiła temu zaradzić. Z zazdrością śledziła wzrokiem grzeczne dzieci swoich francuskich sąsiadów, aż w końcu zaczęła podglądać samych sąsiadów, żeby poznać ich sekrety wychowawcze. W tej książce dzieli się pozyskaną wiedzą ze...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dowiedz się, jak działa twój organizm i jak stabilizować poziom cukru we krwi dzięki prostym, codziennym nawykom! Ta oparta na naukowych badaniach i pełna praktycznych wskazówek książka pokazuje, jak niewielkie zmiany mogą przynieść ogromne korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Czy glukoza i insulina w naszym organizmie istnieją tylko po to, by nam szkodzić? Czy to naprawdę węglowodany są winne...
Data dostępności:
Data publikacji:
- TO NIE JEST KOLEJNY PORADNIK DIETETYCZNY. TO POPARTY BADANIAMI I DOŚWIADCZENIEM PROGRAM, KTÓRY POMOŻE CI UZDROWIĆ SWOJĄ RELACJĘ Z CIAŁEM I JEDZENIEM Smutek, niepokój, nuda czy inne nieprzyjemne uczucia przeradzają się u Ciebie w chęć sięgnięcia po coś słodkiego? Kiedy się zdenerwujesz, odruchowo otwierasz lodówkę? Nie potrafisz oprzeć się pokusie zjedzenia całej paczki ciastek naraz, chociaż wiesz,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dieta bez słodkości wydaje Ci się niemożliwa? Oto ebook, w którym znajdziesz przepisy, które pozwolą cieszyć się deserami bez wyrzutów sumienia! Zgromadziłam tutaj 13 moich przepisów, dzięki którym ja sama pokonałam problem poddawania się na diecie! Teraz i Ty możesz osiągnąć wymarzoną sylwetkę bez poczucia braku słodkości w Twojej diecie :) Pożegnaj kilogramy bez wyrzeczeń i efektu jojo! Co znajdziesz...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Bez bodyshamingu, bez nierealistycznych porad, ze szczyptą czułej dyscypliny. Prawdopodobnie znasz wiele historii osób, które zrzuciły wagę. Może więc pomyślisz: Po co mam czytać kolejną historię o odchudzaniu? To nie jest książka o dietach cud ani szybkich sposobach na schudnięcie. To książka o emocjonalnej przemianie i głębokiej pracy wewnętrznej nad zmianą myślenia o sobie i relacji z jedzeniem. ...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni , czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom,...
Data dostępności:
Data publikacji: