kuchnie
Liczba pozycji: 26
Kuchnie świata w insulinooporności – ebook
Magdalena Makarowska Dominika Musiałowska
Jedz ciekawie z niskim IG. Wielu z nas marzy o egzotycznych podróżach. A co, jeśli okaże się, że możemy je odbyć bez wychodzenia z domu, próbując egzotycznych potraw w ich zdrowych wersjach? Zupa kokosowa, kimchi, falafele, panna cotta, musaka czy paella – wszystko to brzmi intrygująco i… pysznie. Niezależnie od tego, czy mieliśmy okazję spróbować tych potraw w krajach, z których się wywodzą, czy tylko...Data dostępności:
Data publikacji:
Jerozolima. Książka kucharska – ebook
Yotam Ottolenghi
Na kartkach “Jerozolimy” Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku – Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej. Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej...Data dostępności:
Data publikacji:
Armageddon House – ebook
Michael Griffin
Mark, Jenna, Greyson i Polly mieszkają w nowoczesnym bunkrze. Ten podziemny świat zaspokaja ich niezbędne potrzeby. Posiada dobrze wyposażoną kuchnię, siłownię i basen, a nawet pewnego rodzaju muzeum. Jego zaopatrzenie wystarczyłoby na całe życie. Z dala od świata zewnętrznego bohaterowie starają się zachować zdrowie psychiczne, przestrzegając ustalonych procedur i przyjmując codziennie nieokreślone...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia węgierska – ebook
O-press
Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości...Data dostępności:
Data publikacji:
Iran. Przewodnik po kraju ajatollahów – ebook
Zbigniew Mielczarek
Książka Iran. Przewodnik po kraju ajatollahów powstała z inspiracji wielokrotnymi podróżami po tym egzotycznym i pozornie nieprzyjaznym turystom kraju. Autor próbuje stworzyć kompendium wiedzy o Iranie, rozproszonej w bogatej, lecz trudno dostępnej literaturze w języku polskim. Książka ma zachęcać do podróży, a jednocześnie w miarę obiektywnie objaśniać historię, kulturę i obyczaje tego wielkiego...Data dostępności:
Data publikacji:
Gure – ebook
Katarzyna Mirgos
Baskonia to kraj, który niełatwo znaleźć na mapie. Położona na pograniczu Hiszpanii i Francji, została boleśnie doświadczona przez historię – jednym z jej najdramatyczniejszych momentów było bombardowanie Guerniki. To region zwykle kojarzony z organizacją terrorystyczną ETA i często nieodróżniany od Hiszpanii. Miłość do Baskonii zaczęła się u Katarzyny Mirgos od euskary – języka Basków. Potem objęła...Data dostępności:
Data publikacji:
Smak kwiatów pomarańczy – ebook
Agnieszka Drotkiewicz Tessa Capponi-Borawska
Z ilustracjami Mroux „„Smak kwiatów pomarańczy” to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący...Data dostępności:
Data publikacji:
Mój apetyt na Włochy – ebook
Renata Pawłowska
Włochy to miłość Renaty Pawłowskiej i dom od prawie trzydziestu lat. Jej pierwsza książka kucharska zawiera smakowitą mieszankę opowieści, przygód podróżniczych i kulinarnych. Gotowanie to dla niej gest miłości, a nie zbiór technik kulinarnych. Autorka otwiera przed nami drzwi swojej kuchni i swoje serce, abyśmy mogli odkryć kuchnię włoską, której ona sama doświadczyła. Każdy, kto weźmie do ręki...Data dostępności:
Data publikacji:
Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania – ebook
Marc Grossman
100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność. Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora. Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy. ...Data dostępności:
Data publikacji:
Prawdziwie, do szaleństwa. Dzienniki – ebook
Alan Rickman
Alan Rickman, Prawdziwie, do szaleństwa. Dzienniki Przeł. Maria Jaszczurowska Przedmowa Emma Thompson Alan Rickman - jeden z najpopularniejszych aktorów swojego pokolenia, niestrudzony działacz polityczny, zapalony podróżnik, oddany przyjaciel. Podbił serca milionów widzów na całym świecie rolami w takich filmach jak Szklana pułapka, Rozważna i romantyczna czy Harry Potter. Kunszt Rickmana...Data dostępności:
Data publikacji: