polskiej
Liczba pozycji: 97
Pióra albo sekretna historia literatury polskiej – ebook
Zbigniew Wojnarowski
Dlaczegóż by historia polskiej literatury nie miała wyglądać właśnie tak? Wędrowny poeta w poszukiwaniu weny przyłącza się do trupy teatralnej, by w końcu sklecić słynne frazy "Bogurodzica, Dziewica, Bogiem sławiena Maryja!". Rosyjski rotmistrz, odurzony mdlącym zapachem krwi, działa za kulisami powstania styczniowego. Młodopolski poeta wdaje się w fatalny romans z rudowłosą Ewą, która staje się jego...Data dostępności:
Data publikacji:
Insulinooporność w polskiej kuchni – ebook
Magdalena Makarowska Dominika Musiałowska
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego...Data dostępności:
Data publikacji:
Diabeł Boruta w dawnej kulturze polskiej – ebook
Maria Wichowa
Tom oddawany do rąk czytelników powstał w wyniku współpracy Łódzkiego Towarzystwa Naukowego, Uniwersytetu Łódzkiego, Muzeum w Łęczycy, Towarzystwa Naukowego Płockiego i Towarzystwa Miłośników Ziemi Łęczyckiej. Należy żywić nadzieję, że wzbogaci on w sposób znaczący wiedzę o diable Borucie w dawnej kulturze polskiej, rozpatrywanej w różnych aspektach, przede wszystkim zaś w twórczości literackiej autorów...Data dostępności:
Data publikacji:
Pyszne potrawy nie tylko od święta, z kuchni polskiej i węgierskiej – ebook
Maria Oleksy-Kaszanits
Coś dla smakoszy i nie tylko! Książka zawiera najlepsze przepisy na dania z polskiej i węgierskiej kuchni, które królują w domu autorki na co dzień. Znajdziesz tu autorskie recepty m.in na chleb, bułki i ciasta oraz tradycyjne potrawy obu narodów, częściowo zmodyfikowane przez autorkę. Kuchnia, którą proponuje jest wykwintna, bardzo smaczna i profesjonalna. Każdy znajdzie w niej coś wybornego dla ...Data dostępności:
Data publikacji:
Przetwory. Kuchnia polska – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na przetwory z owoców, warzyw i...Data dostępności:
Data publikacji:
Newsweek Wydanie specjalne – eprasa – 1/2024
Wydanie specjalne Newsweek Polska , polskiej edycji amerykańskiego tygodnika, który od dziesięcioleci wyznacza światowe standardy dziennikarstwa.Data dostępności:
Data publikacji:
Potrawy z grilla. Kuchnia polska – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo przepisy na coraz bardziej modne w Polsce...Data dostępności:
Data publikacji:
National Geographic Numer Specjalny – e-wydanie – 2/2024
Magazyn National Geographic Polska Numer Specjalny to tematyczna wersja polskiej edycja popularnonaukowego miesięcznika, wydawanego przez National Geographic Society. Każdy numer szeroko traktuje o m.in. najnowszych odkryciach archeologicznych i paleontologicznych, niezwykłych kulturach, przyrodzie, historii, medycynie. Porusza także tematy społeczne i polityczne, opisuje konflikty, problemy ekologiczne...Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 17,09 zł
Opinie o produkcie17,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,09 zł- Dostęp online PDF
Mięsne Opowieści – ebook
Barnaba Cue Damian Kowalski
„Mięsne Opowieści” — kusząca podróży przez skwierczący świat grilla! Ta książka kucharska, zawierająca 60 przepysznych przepisów na mięsa, 10 dla wegetarian i 70 przepisów na sosy, łączy smaki kuchni afrykańskiej, polskiej i amerykańskiej. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym, czy doświadczonym profesjonalistą, rozpal grilla i delektuj się pełnymi smaku „Mięsnymi opowieściami”. Książka powstała...Data dostępności:
Data publikacji:
Przygoda ostatniej blondynki – ebook
Andrzej Zimniak
Barbara, sfrustrowana żona i zmęczona matka, co noc we śnie odbywa szalone podróże w towarzystwie Fabiana, swojego lekarza. Medyk przeprowadził na jawie modyfikację genową hipokampu pacjentki i w ramach cyklicznych wizyt monitoruje efekty eksperymentalnej terapii. Zbiór opowiadań Andrzeja Zimniaka obfituje w podobne, brawurowe pomysły fabularne. Pozycja godna polecenia miłośnikom polskiej fantastyki...Data dostępności:
Data publikacji: