roslin
Liczba pozycji: 64
Prosto z roślin – ebook
Alicja Radej
Odkryj zieloną stronę mocy! Kilka lat temu autorka wraz ze swoją rodziną przeszła na dietę całkowicie roślinną. Zadecydowały o tym względy etyczne, a zmiana szybko zaowocowała poprawą jakości życia, lepszym zdrowiem i przypływem witalności. Alicja Radej podpowie ci, jak: - tworzyć proste potrawy z nieprzetworzonych, sezonowych produktów - sycić ciało i cieszyć podniebienie, nie krzywdząc...Data dostępności:
Data publikacji:
Historia roślin jadalnych – ebook
Jarosław Molenda
Rośliny odgrywały ważną rolę w dziejach ludzkości, ale istnieją gatunki, które wywarły fundamentalny wpływ na rozwój kultur, narodów czy religii. Te rośliny zmieniły świat, wpływając na bieg historii. Henri Fabre swego czasu powiedział, że "[…] historia opiewa pola bitwy, gdzie śmierć zbiera żniwo, ale nie opowiada nam o polach z łanami zboża, które nas żywi; wylicza imiona królewskich bękartów, ale...Data dostępności:
Data publikacji:
Atlas roślin ogrodowych – ebook
Agnieszka Gawłowska
Książka zawiera opisy 200 najczęściej spotykanych gatunków roślin jednorocznych i dwuletnich oraz bylin. Fachowe porady dotyczące pielęgnacji roślin oraz fotografie pomogą dobrać rośliny i stworzyć zachwycające rabaty w ogrodzie.Data dostępności:
Data publikacji:
Atlas roślin leczniczych – ebook
Małgorzata Mederska
Atlas obejmuje opisy 230 gatunków roślin leczniczych. W większości są to rośliny dziko rosnące na terenie Polski. Pozostałe są uprawiane lub też sprowadzane w postaci gotowego surowca. W książce umieszczono tylko te gatunki, które w Polsce nie są objęte ochroną gatunkową.Data dostępności:
Data publikacji:
Atlas roślin doniczkowych – ebook
Małgorzata Mederska
W atlasie zebrano opisy 200 najpiękniejszych i najbardziej popularnych roślin ozdobnych przeznaczonych do uprawy w domu. Wyjątkowe zdjęcia oraz szczegółowe porady pielęgnacyjne z pewnością pomogą dobrać najodpowiedniejszą roślinę i zapewnić jej właściwe warunki.Data dostępności:
Data publikacji:
Atlas dzikich roślin jadalnych – ebook
Monika Fijołek
Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania...Data dostępności:
Data publikacji:
Cudowna moc roślin. Zielone uzdrowicielki ciała i duszy – ebook
Fran Bailey
Dbaj o swoje rośliny, a one zadbają o Twoje ciało i duszę! Z roślinami łączy nas pierwotna więź. Pomagają nam zaspokajać podstawowe potrzeby, od powietrza, którym oddychamy, przez schronienie, ciepło, leki, po pokarm, który spożywamy. Pielęgnowanie roślin łagodzi fizyczne i psychiczne objawy stresu. Samo patrzenie na nie i dotykanie ich poprawia nastrój. W czasie choroby przebywanie wśród zieleni...Data dostępności:
Data publikacji:
Od chili do wanilii. Historia roślin apetycznych – ebook
Jarosław Molenda
Dzieje migracji roślin są o wiele ciekawsze niż ludzi i o wiele bardziej zagadkowe, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skoro zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki? Nie wiem, czy starego powiedzenia, że „człowiek cywilizowany nie może się obejść bez kucharzy”, nie należałoby zmienić na „cywilizacja nie może...Data dostępności:
Data publikacji:
Smoothie z jadalnych roślin dziko rosnących – ebook
Ewelyne Laye
Co Ty wiesz o koktajlach? Dzięki różnorodnym składnikom leczniczym, koktajle z dzikich ziół są pierwszorzędnym środkiem profilaktycznym. Organizm jest chroniony, witalizowany i odżywiony wszystkim, czego potrzebują komórki. Korzyści odnosi nie tylko ciało. Koktajle mają harmonizujące działanie na wszystkich poziomach i wspierają również duchowe i umysłowe samopoczucie. Bomba energetyczna...Data dostępności:
Data publikacji:
Atlas ziół. Kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących – ebook
Aleksandra Halarewicz
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy...Data dostępności:
Data publikacji: