smaków
- „W kotle smaków” nie jest typową książką kucharską. To opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały. W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Moja szalona podróż dookoła świata: Hiszpania - Przez słońce, kulturę i smaki” to barwna i wciągająca opowieść o odkrywaniu hiszpańskiego świata pełnego kontrastów i pasji. Zabieram czytelników w podróż poprzez słoneczne wybrzeża, tętniące życiem miasta, historyczne miejsca i kulinarne skarby, które definiują ten niezwykły kraj. W książce można znaleźć opisy wizyt w takich miejscach jak energetyczna...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Smaki natury na wyciągnięcie ręki Fascynujący przewodnik po dzikich roślinach, dzięki któremu odkryjesz bogactwo natury tuż za progiem swojego domu. Autor z pasją i wiedzą wprowadza czytelnika w świat dzikich roślin, prezentując praktyczne porady, ciekawostki oraz przepisy. Tłumaczy, jak rozpoznać te jadalne i odróżnić je od trujących. Zdradza również metody konserwacji roślin, dzięki którym można...
Data dostępności:
Data publikacji:
- ODKRYJCIE SMAKI I AROMATY ŚWIATA ZE ZWYCIĘZCĄ I UCZESTNIKAMI ÓSMEJ EDYCJI PROGRAMU „MASTERCHEF JUNIOR POLSKA”! Dobra zabawa i tworzenie niezapomnianych smaków – to przepis na sukces Ignacego Jabłońskiego, zwycięzcy programu, który podbił podniebienia wymagającego i profesjonalnego jury.Teraz młody szef kuchni dzieli się swoimi przepisami na pyszne dania bezmięsne. Do stworzenia tej książki zaprosił...
Data dostępności:
Data publikacji:
- O świcie w Biebrzańskim Parku Narodowym leśniczy Tomasz szukał wilczych tropów. Zamiast śladów zwierząt znalazł nieprzytomną, nagą kobietę. To zaskakujące spotkanie obudziło w nim niechciane wspomnienia z jednego z najtrudniejszych okresów życia. Nękające go demony utrudniają mu odkrycie tajemnicy nieznajomej. Weronika musi żyć ze skazą, pamiątką po nieudanym rytuale, która na zawsze zmieniła jej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W publikacji "Gra wstępna lepsza niż kiedykolwiek” poznasz ogrom pomysłów na to, aby zaskakiwać swoją drugą połówkę unikatowymi momentami podczas miłosnej uczty. Dam Ci nie tylko gotowe przykłady przeróżnych gier wstępnych, ale podpowiem także jak patrzeć na tą aktywność w inny, oryginalny sposób. Unikatowe spojrzenie na grę wstępną doda zupełnie nowych smaków Waszym erotycznym aktywnościom. Dowiesz...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o swojej drugiej ojczyźnie. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się...
Data dostępności:
Data publikacji:
- 100 przepisów dla niej, dla niego, dla całej rodziny ! Przepisy na koktajle śniadaniowe, przekąski ( idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek), health&beauty, a także dla panów. Nasze codzienne posiłki powinny bazować na warzywach i owocach, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów, jak również wody. Ich zalety można wymieniać bez końca. Koktajle to bomba...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Kuchnia” to ekskluzywny miesięcznik dla miłośników sztuki kulinarnej prezentujący autorskie i sprawdzone przepisy, odkrywający przed Czytelnikami wspaniały świat smaków i aromatów. Na łamach czasopisma zamieszczane są przepisy: sezonowe, na każdą okazję, oryginalne, proste, robione od podstaw, zawsze sprawdzone. Raz tradycyjne, raz nowoczesne, nasze rodzime, z różnych stron świata, opatrzone doskonałymi,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Bestseller „New York Timesa” Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly” WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY! Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Kuchnia” to ekskluzywny miesięcznik dla miłośników sztuki kulinarnej prezentujący autorskie i sprawdzone przepisy, odkrywający przed Czytelnikami wspaniały świat smaków i aromatów. Na łamach czasopisma zamieszczane są przepisy: sezonowe, na każdą okazję, oryginalne, proste, robione od podstaw, zawsze sprawdzone. Raz tradycyjne, raz nowoczesne, nasze rodzime, z różnych stron świata, opatrzone doskonałymi,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Kuchnia” to ekskluzywny miesięcznik dla miłośników sztuki kulinarnej prezentujący autorskie i sprawdzone przepisy, odkrywający przed Czytelnikami wspaniały świat smaków i aromatów. Na łamach czasopisma zamieszczane są przepisy: sezonowe, na każdą okazję, oryginalne, proste, robione od podstaw, zawsze sprawdzone. Raz tradycyjne, raz nowoczesne, nasze rodzime, z różnych stron świata, opatrzone doskonałymi,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Kuchnia” to ekskluzywny miesięcznik dla miłośników sztuki kulinarnej prezentujący autorskie i sprawdzone przepisy, odkrywający przed Czytelnikami wspaniały świat smaków i aromatów. Na łamach czasopisma zamieszczane są przepisy: sezonowe, na każdą okazję, oryginalne, proste, robione od podstaw, zawsze sprawdzone. Raz tradycyjne, raz nowoczesne, nasze rodzime, z różnych stron świata, opatrzone doskonałymi,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni! Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Podróże z Badziczem” to pełna ciepła, humoru i dystansu opowieść o życiu w podróży – zarówno tej dalekiej, międzykontynentalnej, jak i tej codziennej między jednym przystankiem a drugim. To zbiór autentycznych, facebookowych relacji z wypraw, które zamieniły się w książkę pełną zabawnych anegdot, zaskakujących przygód, kulinarnych odkryć i przemyśleń snutych między jednym biletem a drugim talerzem. Do...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Wykorzystaj roślinny potencjał swojego Air Fryera! Szukasz pomysłu na lekki i szybki posiłek w ciągu tygodnia? A może nie chce ci się gotować? Starasz się przygotowywać mniej mięsa, ale często nie przekonują cię wege przepisy? Koszty zamawianego jedzenia drenują twoją kieszeń? Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiadasz twierdząco – to właśnie książka dla ciebie! Przepisy, które spisała w niej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- 100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność. Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora. Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy. ...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Rosja, rok 1931. Przyszli czerwoni marszałkowie oraz dawni hodowcy koni z carskiej Rosji próbują ulepszyć rasę kłusaków Oryol. Państwo również zajmuje się hodowlą na dużą skalę. Nowy człowiek powstaje dzięki zastosowaniu innowacyjnych metod na niespotykaną dotąd skalę: wszechobecnej przemocy i głodu, pokazowym procesom oraz wyłapywaniu wszelkiej maści sabotażystów. Śledczy Zajcew zostaje skierowany...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Szukasz ciekawych pomysłów na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale też odżywczy? Próbujesz ograniczyć ilość mięsa w diecie, ale nie wiesz, jak prawidłowo skomponować sycące posiłki? Potrzebujesz elastycznych przepisów, które można dopasować do swoich potrzeb? Jeśli tak, to mam to, czego szukasz. Trzymasz w ręku książkę, która zawiera 100 pomysłów na pełnowartościowy obiad dla Ciebie i Twojej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Gizela Feredyńska to niebieskooka blondynka z głosem zapłakanej pogodynki i duszą jak burzowe niebo. Ma osobistego kota, kolekcję królików i słabość do brązowych oczu. Pracuje w laboratorium, ale jej życie dalekie jest od wszelkiej sterylności i porządku. Tuż po czterdziestce, po rozwodzie, od dawna nie szuka szczęścia u boku mężczyzny. Jak to jednak z mężczyznami bywa, pojawiają się w najmniej spodziewanym...
Data dostępności:
Data publikacji:



















