smaków
Liczba pozycji: 18
Polana smaków – ebook
Andrzej Polan
Najnowsza książka Andrzeja Polana to opowieść, która toczy się wokół stołu. Znany szef kuchni czerpie inspirację z polskiej tradycji kulinarnej, ale w jej nowym, lekkim wydaniu. To jego znak firmowy. Autor chce nam przypomnieć, że wspólne gotowanie i dzielenie się posiłkami zbliża, umacnia związki, utrwala przyjaźnie, scala rodzinę. Książka nawiązuje do sielskich klimatów, pełnych ziół, naturalnych...Data dostępności:
Data publikacji:
W kotle smaków – ebook
Karolina Głowacka
„W kotle smaków” nie jest typową książką kucharską. To opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały. W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie...Data dostępności:
Data publikacji:
Przebudzenie Lukrecji – ebook
Laura Adori
Poznaj Lukrecję – przebojową singielkę, która w przededniu czterdziestych urodzin wywraca swoje życie do góry nogami, by podążyć za marzeniami. Porzuca słoneczną Italię i przyjeżdża do Polski, którą pamięta jak przez mgłę. W Warszawie – mieście swojego dzieciństwa ma nadzieję odnaleźć nową miłość i nową wersję siebie. Kim jest Lukrecja? To pewna siebie i swojej kobiecości singielka, szczęśliwa...Data dostępności:
Data publikacji:
Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni – ebook
Jola Caputa
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną – córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz)...Data dostępności:
Data publikacji:
Lisica z bagien – ebook
Dora Rosłońska
O świcie w Biebrzańskim Parku Narodowym leśniczy Tomasz szukał wilczych tropów. Zamiast śladów zwierząt znalazł nieprzytomną, nagą kobietę. To zaskakujące spotkanie obudziło w nim niechciane wspomnienia z jednego z najtrudniejszych okresów życia. Nękające go demony utrudniają mu odkrycie tajemnicy nieznajomej. Weronika musi żyć ze skazą, pamiątką po nieudanym rytuale, która na zawsze zmieniła jej...Data dostępności:
Data publikacji:
Kalimera. Grecka kuchnia radości – ebook
Dionisios Sturis
Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o swojej drugiej ojczyźnie. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się...Data dostępności:
Data publikacji:
Zdrowe koktajle – ebook
Ewa Chodakowska Lefteris Kaovukis Marta Kielak
100 przepisów dla niej, dla niego, dla całej rodziny ! Przepisy na koktajle śniadaniowe, przekąski ( idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek), health&beauty, a także dla panów. Nasze codzienne posiłki powinny bazować na warzywach i owocach, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów, jak również wody. Ich zalety można wymieniać bez końca. Koktajle to bomba...Data dostępności:
Data publikacji:
Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy – ebook
Yotam Ottolenghi
Bestseller „New York Timesa” Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly” WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY! Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie...Data dostępności:
Data publikacji:
Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata – ebook
Piotr Ibrahim Kalwas
Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni! Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków...Data dostępności:
Data publikacji:
Trylogia leningradzka tom 2: Czerwony jeździec – ebook
Julija Jakowlewa
Rosja, rok 1931. Przyszli czerwoni marszałkowie oraz dawni hodowcy koni z carskiej Rosji próbują ulepszyć rasę kłusaków Oryol. Państwo również zajmuje się hodowlą na dużą skalę. Nowy człowiek powstaje dzięki zastosowaniu innowacyjnych metod na niespotykaną dotąd skalę: wszechobecnej przemocy i głodu, pokazowym procesom oraz wyłapywaniu wszelkiej maści sabotażystów. Śledczy Zajcew zostaje skierowany...Data dostępności:
Data publikacji: