tylko polska
Liczba pozycji: 15
Viva – eprasa – 17/2024
Ten luksusowy dwutygodnik nie tylko na bieżąco śledzi, co dzieje się w świecie polityki, kultury i showbiznesu, lecz zagląda również za kulisy wszystkich wydarzeń. Pisząc o artystach, politykach, ludziach sukcesu, opowiada także o ich życiu prywatnym, namiętnościach, pasjach i życiowych doświadczeniach.Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 8,54 zł
Opinie o produkcie8,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 8,99 zł- Dostęp online PDF
Vogue – e-wydanie – 9/2024
Polska edycja uznanego na całym świecie magazynu o modzie i stylu życia. Na tle swoich zagranicznych odpowiedników wyróżnia się dużą liczbą reportaży, wywiadów oraz rozmaitych form dziennikarskich poświęconych nie tylko modzie, lecz także kulturze czy sztuce. W środku znajdziemy inspirację do modowych eksperymentów, propozycje polskich artystów i projektantów.Data dostępności:
Data publikacji:
Kapitan kuk – ebook
Krzysztof Baranowski
Nigdy nie lubiłem gotować, a w szczególności na jachtach, gdzie kuchnia podskakuje na fali, w ciasnym pomieszczeniu śmierdzi i słona woda kapie na głowę z pokładu. Szybko zorientowałem się, że jedyną osobą na pokładzie, która nie musi gotować, jest zgodnie z polską tradycją KAPITAN. Dla tych oto przyziemnych pobudek zostałem kapitanem kapitan - kuk jachtowym w dość młodym wieku. I jak na ironię losu...Data dostępności:
Wegańska kuchnia polska – ebook
Edyta Stępczyńska
Wegańska Kuchnia Polska to 64 przepisy podzielone na 7 grup: ZUPY – KLUSKI, PIEROGI, NALEŚNIKI – ZAMIENNIKI MIĘSA – GULASZE, KAPUSTY – PASZTETY I PASTY – DODATKI, PRZYSTAWKI, SAŁATKI – DESERY. Spisując te przepisy wierzyłam w to, że dzięki nim obudzisz w sobie chęć do przygotowywania potraw prostych i nieskomplikowanych. Potraw, które gościły i goszczą na Polskich stołach. Z jedną, ale zasadniczą różnicą....Data dostępności:
Miesięcznik Znak. Listopad 2012 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
TEMAT MIESIĄCA: Zło: adresat nieznany Czy zagadka zła jest dla każdego czasu inna? Jeśli tak, jakie jest nasze zło współczesne – zło na miarę XXI w.? I jakie jest XXI-wieczne unde malum? DEBATY Ekonomiści, organizacje chłopskie i aktywiści NGO poszukują wciąż sposobu na zwalczenie plagi głodu. Czy mówią jednym językiem? Czy podobnie określają zagrożenia? Czy żywność musi być towarem na rynku,...Data dostępności:
Data publikacji:
Insulinooporność w polskiej kuchni – ebook
Magdalena Makarowska Dominika Musiałowska
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego...Data dostępności:
Data publikacji:
Olive Edycja Polska – e-wydanie – 3/2016
„Oliwki” rozkoszne smaki! Nazwa „Olive” idealnie przystaje do najbardziej lubianego na świecie czasopisma kulinarnego, określanego jako „Britain’s brightest food magazine”. Wydawany w wielu krajach na licencji brytyjskiej magazyn „Olive”, budzi wśród czytelników kulinarne pasje. Rzecz oczywiście nie tylko w nazwie. Trzeba przyznać, że redakcja robi...Data dostępności:
Data publikacji:
Architektki – ebook
Marta Leśniakowska Rafał Ochęduszko Marta A. Urbańska Łukasz Wojciechowski Barbara Zbroja Szymon Piotr Kubiak
Zamieszczone w książce opowieści poświęcone są sześciu wybitnym architektkom. Teksty o nich próbują uświadomić nam rolę kobiet nie tylko w kształtowaniu modernistycznej wizji architektury i urbanistyki polskiej, ale także mierzą się i spierają z wciąż obecnym stereotypem patriarchalnego świata budowniczych, w którym jedynym „ojcem dzieła” nadal pozostaje mężczyzna-architekt. Eseje o Dianie Reiterównie...Data dostępności:
Miejska gra w zielone. Zieleń 65 miast na prawach powiatu w latach 2005‒2017 – ebook
Barbara Kołodziej
„Cywilizacja jest zwycięstwem miasta”, które obecnie staje się podstawowym siedliskiem życia człowieka (O. Spengler, Zmierzch Zachodu). Wielu ceni zalety miasta, ale równocześnie tęskni za inaczej zorganizowaną przestrzenią. Nasilająca się suburbanizacja nie sprzyja kondycji miasta ani potrzebom środowiska. Możliwe są jednak inne rozwiązania związane z zagospodarowaniem przestrzennym oraz polityką...Data dostępności:
HISTORIA PODLASKICH SMAKÓW – ebook
Andrzej Fiedoruk
Kuchnie narodowe, regionalne, lub tworzone na zapotrzebowanie mediów czyste dziwolągi, typu kuchnia molekularna, czy fushion, zalewają programy telewizyjne, a prowadzący te programy w mgnieniu oka przekraczają bramy celebryckiego raju. Także kuchnie regionalne coraz częściej wpisywane są w programy edukacyjne czy kulturowe poszczególnych województw. Co ciekawsze, prawie każda informacja promująca restauracje,...Data dostępności: