w kuchni polskiej
Liczba pozycji: 18
Insulinooporność w polskiej kuchni – ebook
Magdalena Makarowska Dominika Musiałowska
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego...Data dostępności:
Data publikacji:
Faceci do wynajęcia Tom 3: Kucharz. Na ostro. Faceci do wynajęcia. Tom 3 – audiobook
Ada Tulińska
Historia słodka jak miód i pikantna jak chili Amelia zawsze dobrze się czuła w kuchni. Lubiła bawić się przepisami, eksperymentować i wyczarowywać przepyszne dania dla swoich bliskich. Nigdy nie myślała, że mogłaby zajmować się tym zawodowo, jednak kiedy okoliczności zmuszają ją do znalezienia pracy, a w niedawno otwartej restauracji właśnie szukają pracownika, trudno nie uwierzyć w przeznaczenie....Data dostępności:
Data publikacji:
Wcierki rtęciowe i obcęgi – audiobook
Zofia Karaś
Zofia Karaś w porywający i pełen humoru sposób opisuje swoje zmagania z praktyki lekarskiej prowadzonej na początku XX wieku. Przenosi nas do świata pełnego zabobonów, chorób wenerycznych, zabójczych zastrzyków, a także biedy i zbierającej bogate żniwo śmierci. Z książki dowiemy się m.in., czym było oberwanie i jak należało je leczyć, jakie były najczęściej wykorzystywane metody przerywania ciąży,...Data dostępności:
Data publikacji:
Okruchy raju – ebook
Tanya Valko
Pierwszy tom nowego cyklu „Azjatycka saga”. Tym razem Tanya Valko umieściła akcję powieści w Indonezji i innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Dramatyczne dzieje bohaterów możemy śledzić od roku 1965, okresu „komunistycznego upuszczenia krwi” poprzez czystki wśród ludności chińskiej, aż po okrucieństwo czasów współczesnych, pełnych kontrastów pomiędzy bogactwem a życiem na skraju nędzy w dżakarckich...Data dostępności:
Data publikacji:
Azjatycka saga: Okruchy raju – audiobook
Tanya Valko
Pierwszy tom cyklu „Azjatycka saga”. Tym razem Tanya Valko umieściła akcję powieści w Indonezji i innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Dramatyczne dzieje bohaterów możemy śledzić od roku 1965, okresu „komunistycznego upuszczenia krwi” poprzez czystki wśród ludności chińskiej, aż po okrucieństwo czasów współczesnych, pełnych kontrastów pomiędzy bogactwem a życiem na skraju nędzy w dżakarckich...Data dostępności:
Data publikacji:
Arabska krew – ebook
Tanya Valko
Kontynuacja bestsellerowych powieści Tanyi Valko: „Arabska żona” i „Arabska córka”. Historia miłosna w czasach współczesnej wojny. Autorka opisuje dalsze niezwykłe losy matki i jej córki. Przedstawia szarpane rewolucją kraje arabskie oczami Europejki, która próbuje zaaklimatyzować się w muzułmańskich realiach. Książka ukazuje okropieństwa wojny, pasje i uczucia, a przede wszystkim podłoże psychiczne...Data dostępności:
Data publikacji:
KOCIOŁ PEŁEN RYB – ebook
Andrzej Kozioł
Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście – przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał – podobnie jak dorsz – doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla...Data dostępności:
Arabska córka – ebook
Tanya Valko
Kontynuacja bestsellerowej powieści „Arabska żona”. Tanya Valko ponownie wprowadza czytelnika w świat wschodnich tradycji, przyjaźni i miłości. Główna bohaterka, pół Polka, pół Libijka, po przymusowej rozłące z matką, mając zaledwie kilka lat, rozpoczyna tułaczkę po odległych zakątkach świata. Najpierw udaje się z libijską rodziną do Ghany, następnie powraca z babcią do Trypolisu, by po paru...Data dostępności:
Data publikacji:
Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli – ebook
Paweł Bravo
Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników „Tygodnika Powszechnego” felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu. Książka Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli jest esencją tych ponad 400...Data dostępności:
Gorzej urodzona – ebook
Mirosława Kareta
Bękart, darmozjad, posługaczka. Opowieść o wiejskiej dziewczynie, która została służącą do wszystkiego Gdy pochodzenie wydaje się przesądzać o dalszym losie, siła charakteru może zmienić wiele Bycie nieślubnym dzieckiem nie jest łatwe, szczególnie na XIX-wiecznej wsi, gdzie wszyscy wytykają cię palcami. Józia mieszka z surowym ojczymem i matką, która nie potrafi sprzeciwić się mężowi. Ciężka...Data dostępności:
Data publikacji: