w kuchni polskiej
Liczba pozycji: 7
Insulinooporność w polskiej kuchni – ebook
Magdalena Makarowska Dominika Musiałowska
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego...Data dostępności:
Data publikacji:
Grzybobranie – ebook
Mirosław Souczek
Drogie Dzieci, Rodzice, Babcie i Dziadkowie. Las, to magiczne miejsce, w którym mieszka cisza i spokój. Miejsce pachnące żywicą drzew, wypełnione smakiem poziomek i jagód. Jednak przez kilka miesięcy w roku, las zmienia się nie do poznania. To okres grzybobrania. Tysiące ludzi wyrusza wtedy z koszami do lasu, bo w tradycji polskiej kuchni grzyby stanowią ważny dodatek. Ale las jest domem wielu roślin...Data dostępności:
Data publikacji:
KOCIOŁ PEŁEN RYB – ebook
Andrzej Kozioł
Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście – przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał – podobnie jak dorsz – doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla...Data dostępności:
Zwierz Alpuhary – ebook
Jan Hartman
Oddajemy w Państwa ręce wybór najlepszych felietonów i tekstów blogowych kontrowersyjnego filozofa z Krakowa. Teksty ukazywały się w tygodniku POLITYKA i na blogu Loose Blues. Jana Hartmana zapiski nieodpowiedzialne w latach 2012-2017. „Kiedy przed kilkoma laty profesor Hartman zaczynał pisać regularnie felietony do POLITYKI, uprzedził, że będzie w swoje teksty wplątywał akademicką wiedzę filozofa...Data dostępności:
Data publikacji:
Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli – ebook
Paweł Bravo
Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników „Tygodnika Powszechnego” felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu. Książka Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli jest esencją tych ponad 400...Data dostępności:
Przygody węglem pisane – ebook
Patrycja Ryndak
W śląskim mieście mieszkał chłopiec, który miał bujną wyobraźnię i wyjątkowy talent do wplątywania się w kłopoty... Ośmioletni Mikołaj mieszka razem z rodzicami i siostrą w jednej ze starych kamienic na Górnym Śląsku. Rozgadany i ciekawy świata, bacznie obserwuje wszystko, co się wokół niego dzieje. A dzieje się bardzo dużo: jego wujek wraz żoną i córkami wyjeżdża do Anglii, bezczelna banda wyrostków...Data dostępności:
Data publikacji:
Polki: Spełnione profesjonalistki, rodzinne panie domu czy obywatelki świata? – ebook
Katarzyna Pawlikowska Dominika Maison
Ile kosmetyków w torebce ma Obywatelka Świata? Ile godzin w kuchni spędza Rodzinna Pani Domu? Co Rozczarowana Życiem myśli o antykoncepcji? Jakie wartości są najważniejsze dla Zachłannej Konsumpcjonistki? Kto jest idealnym mężczyzną dla Spełnionej Profesjonalistki, a kto dla Niespełnionej Siłaczki? Na co oszczędza Osamotniona Konserwatystka? Co Polki sądzą o polityce, rodzinie, dzieciach, seksie, gotowaniu,...Data dostępności: