zupa z
Liczba pozycji: 15
Zupa z ryby fugu – ebook
Monika Szwaja
Ryba fugu jest bardzo smaczna, ale jeśli będziemy obchodzić się z nią nieostrożnie – możemy otruć siebie i współbiesiadników. Na śmierć. Podobnie z naszym życiem. Jest ono jak potrawa dla inteligentnych. Trzeba zawsze myśleć o tym, co robimy, jakie decyzje podejmujemy – choćby targały nami szekspirowskie zgoła emocje - inaczej może się tak zdarzyć, że ktoś (my sami?) zapłaci wysoką cenę za nasz brak...Data dostępności:
Data publikacji:
Zupa z jeża – ebook
Magdalena Kozłowska
Magia, miłość i zdrada. Piękna, a zarazem okrutna opowieść. Jaelle to 13-letnia cygańska dziewczyna, która ucieka wraz z rodziną z ich płonącego domu. Istnieją podejrzenia, że dom został podpalony przez niechętnych Cyganom sąsiadów. W pożarze ginie babcia Jaelle i rozpoczyna się tradycyjne czuwanie Romów przy zmarłej. Podczas trwającego trzy dni obrzędu, dziewczyna wspomina historię, jaką opowiedziała...Data dostępności:
Data publikacji:
Życzę smacznego – ebook
Dorota Sawicka
Prawidłowe żywienie jest uznawane za jeden z ważniejszych czynników, aby zachować zdrowie, a także być w dobrym stanie psychicznym oraz fizycznym. Pozwala nam prawidłowo funkcjonować w środowisku oraz czerpać radość z życia. Odżywianie powinno polegać na regularnym dostarczaniu naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, w proporcjach oraz ilościach odpowiadających jego potrzebom...Data dostępności:
Data publikacji:
Mieszko i przyjaciele – ebook
Grażyna Górnicka
Mieszko i jego drużyna to bohaterowie sześciu wierszyków, które na wesoło prezentują perypetie dzielnych rycerzy, niezdarnych giermków, a nawet pewnego tchórzliwego konia, który porzuca swego pana, by… Ale o tym z pewnością wolicie dowiedzieć się sami. Niczego więcej nie zdradzę, jednak na wszelki wypadek radzę Wam przygotować się na spotkanie ze smokiem, piękną królewną, bukietem magicznych...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia rosyjska – ebook
O-press
Dla większości z nas kuchnia rosyjska może kojarzyć się przede wszystkim z daniami takimi, jak bliny, pielmieni czy ruskie pierogi. Jednakże w tak rozległym kraju jak Rosja bogactwo wszelkich potraw jest znacznie większe niż krążące o tej kuchni schematy. Główną rolę na rosyjskim stole odgrywają dwie potrawy, o których mówi słynne przysłowie:„szczi i kasza - żywicielki nasze". Pierwsza z nich...Data dostępności:
Data publikacji:
Francuskie przepisy z bistro Charlotte – ebook
Ewa Łuniewska Justyna Kosmala
W tym roku kultowe francuskie bistro z placu Zbawiciela świętuje swoje 10-lecie. Przez ten czas udało im się nie tylko zarazić warszawiaków (ale też krakusów i wrocławian – bo tam mają filie) miłością do croissantów, croque monsieur i kanapek z kozim serem, lecz także przenieść odrobinę francuskiego luzu do zestresowanego kraju nad Wisłą. Książka właścicielek Charlotte to hołd dla francuskiej sztuki...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnie świata w insulinooporności – ebook
Magdalena Makarowska Dominika Musiałowska
Jedz ciekawie z niskim IG. Wielu z nas marzy o egzotycznych podróżach. A co, jeśli okaże się, że możemy je odbyć bez wychodzenia z domu, próbując egzotycznych potraw w ich zdrowych wersjach? Zupa kokosowa, kimchi, falafele, panna cotta, musaka czy paella – wszystko to brzmi intrygująco i… pysznie. Niezależnie od tego, czy mieliśmy okazję spróbować tych potraw w krajach, z których się wywodzą, czy tylko...Data dostępności:
Data publikacji:
Zdrowa kuchnia rodzinna – ebook
Monika Mrozowska
Nie wszyscy rodzice mają ochotę na wspólną kulinarną przygodę z dziećmi. Niektórzy twierdzą, że kuchnia po rodzinnym gotowaniu wygląda jak po przejściu huraganu. Inni obawiają się skaleczeń lub poparzeń u swoich pociech. W efekcie wiele nastolatków nie potrafi przygotować jajecznicy, a po zrobieniu najprostszej kanapki pozostawia w kuchni istne pobojowisko. Każdy z domowników może bowiem wnieść...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia wegetariańska. Smaki świata. – ebook
Arto der Haroutunian
"Nie spodziewam się, że wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, ale jestem pewien, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. (…) Już teraz mamy do dyspozycji wspaniały wachlarz darów Natury ze wszystkich zakątków ziemi, aby zaspokoiły nasze pragnienie kulinarnej przyjemności. W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków,...Data dostępności:
Data publikacji:
Nie całkiem obce – ebook
Mirosław Bańko Diana Svobodová Joanna Rączaszek-Leonardi Marcin Tatjewski
Książka traktuje o wyrazach zapożyczonych, dowodzących istnienia kontaktów kulturowych ponad granicami krajów i języków, czyli takich, które nie zostały odziedziczone przez dany język po jego ewolucyjnym przodku – np. przez język polski po prasłowiańskim – lecz zostały przejęte z innych języków w trakcie jego historycznego rozwoju. Analizuje zatem wyrazy, których obcy rodowód jest jeszcze widoczny...Data dostępności:
Data publikacji: