grzybow
- Poradnik kulinarny „Potrawy i konserwy z grzybów” autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem „Pani Elżbieta”) to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 80 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z grzybów prawdziwych, kozaków, pieczarek, rydzów, maślaków, smardzów, trufli, surojadek, chrząszczy, opieniek,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W atlasie znalazły się opisy 233 gatunków grzybów zakwalifikowanych jako jadalne, niejadalne bądź trujące. Przystępny opis z pewnością ułatwi identyfikację okazu.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Prawdziwki, pieczarki, boczniaki, kurki, podgrzybki – to najpopularniejsze gatunki grzybów, które królują na naszych stołach. Jak z pomysłem je wykorzystać i wydobyć z nich leśne smaki, podpowiedzą przepisy zgromadzone w prezentowanej książce.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Doktor Nauk Farmaceutyczych, wieloletni pracownik Katedry Botaniki Farmaceutycznej UJ Collegium Medicum. Autorka kilkunastu prac naukowych publikowanych w międzynarodowych czasopismach, dotyczących badań nad właściwościami grzybów. W niniejszym opracowaniu, będącym w pewnym sensie podsumowaniem jej doświadczeń, oprócz dużej dawki mało powszechnie dostępnej wiedzy o grzybach, obala przede wszystkim...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Każdego dnia próbujemy odpowiedzieć sobie na pytanie: czy Kraina Grzybów jest tylko i wyłącznie tworem obecnym w naszych umysłach, czy ma także swój fizyczny, namacalny odpowiednik? A jeśli tak, to jak do niej dotrzeć? Co zrobić, by stać się integralną częścią tej potężnej machiny napędzającej romantyczne serca grzybów, z którymi się utożsamiamy? Próbując odpowiedzieć na to nurtujące pytanie udałam się...
Data dostępności:
Data publikacji:
- 378 przepisów – kuchni regionalnej i nie tylko na: zupy, coś na drugie, sosy, potrawy z ryb, potrawy z grzybów, surówki, sałatki, marynaty, solanki, wędliny, ciasta, ciastka, ciasteczka, potrawy słodkie i desery, przyprawy, nalewki, likiery, piwa, miody, napoje
Data dostępności:
- Tak, grzyby mogą leczyć i odmładzać! Grzyby to wyjątkowe organizmy, które mogą nam pomóc w drodze do zdrowia i długowieczności. Poznaj ich niezwykłe właściwości dzięki przewodnikowi Tero Isokauppila – światowego autorytetu w dziedzinie grzybów leczniczych. Kultura azjatycka od lat docenia moc grzybów adaptogennych i korzysta z ich bogactwa. Zawierają naturalne substancje, które wpływają pozytywnie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Tom drugi serii Kocham Zioła został poświęcony kluczowym zagadnieniom, których odpowiednie omówienie i zrozumienie jest niezbędne dla utrzymania i poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Poruszono tematy m.in. substancji, roślin i grzybów o działaniu przeciwwirusowym oraz przeciwnowotworowym, roli kawy w diecie, wpływu srebra na ludzkie zdrowia oraz wyrobie octu na cele lecznicze i gospodarcze.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Poradnik kulinarny „100 postnych i jarskich dań” autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem „Pani Elżbieta”) to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 100 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy jarskie zupy, pasztety, dania gorące, zimne dania jarskie, potrawy z jarzyn, potrawy z jaj, potrawy mączne, potrawy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Poradnik kulinarny „100 postnych i jarskich dań” autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem „Pani Elżbieta”) to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 100 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy jarskie zupy, pasztety, dania gorące, zimne dania jarskie, potrawy z jarzyn, potrawy z jaj, potrawy mączne, potrawy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Drzewa mienią się najpiękniejszymi kolorami. Jarzębina ugina się pod czerwonymi koralami, a w lesie unosi się zapach grzybów. Trwa najbarwniejszy czas w przyrodzie. To polska złota jesień! I tylko ptaki szykują się do odlotu w cieplejsze krainy. Czwarta książka edukacyjnej serii „Razem ze słonkiem" pokazuje dzieciom, jak przyroda zmienia się wraz z nadejściem złotej jesieni. Uczy młodych czytelników,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Biotechnologia, w tym biotechnologia drobnoustrojów, jest nowoczesnym i dynamicznie rozwijającym się obszarem wiedzy, integrującym osiągnięcia wielu dyscyplin naukowych z ich zastosowaniem w praktyce, w różnych obszarach działalności człowieka. Prezentowana publikacja odzwierciedla te relacje. Impulsem do przygotowana tej pozycji wydawniczej były przede wszystkim dwie książki opracowane uprzednio pod...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zauroczenie i inne… 13 opowiadań ze Wschodu i Zachodu to zbiór niezależnych od siebie historii, będących zapisem doświadczeń autora, jak i przeżyć osób znanych mu osobiście lub tylko z kart historii. To trzynaście wyzwań, przygód, epizodów i tyleż samo głównych bohaterów. Rosyjski pieśniarz, kompozytor i aktor Aleksander Wertyński wraca pociągiem do Moskwy z miesięcznego tournée , Ben – mieszkaniec...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Rebeka Wolff, Polska kuchnia koszerna, żydowskie gospodarstwo domowe, potrawy, przetwory, przepisy kulinarne. W książce: O urządzeniu koszernego gospodarstwa. O urządzeniach i przygotowaniach na sobotę i na święta. O urządzeniach i przygotowaniach na święta wielkanocne (Pessach). O koszerowaniu mięsa i drobiu. O obchodzeniu się z wszelkim mięsem, drobiem przed gotowaniem, smażeniem i pieczeniem. O...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Co takiego może wydarzyć się w lesie? Jakie przygody czekają tam na Basię? Mała sprytna Basia jedzie z rodzicami do lasu zbierać grzyby. Jednak to nie taka prosta sprawa z tym szukaniem. Trzeba na siebie uważać, bo co, jeśli za drzewami czyhają wilki i niedźwiedzie? Niby cel jest prosty, wszyscy mają szukać grzybów w brązowych kapeluszach. I Basi jako pierwszej udaje się coś znaleźć, wpada na czyjś...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Bestseller „New York Timesa” Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly” WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY! Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W ślad za książką pt. "Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych" (wydaną w 2013 roku i dostępną na portalu www.ibuk.pl), dr hab. n. farm. Bożena Muszyńska oddaje w ręce Czytelników kolejną książkę, tym razem o właściwościach prozdrowotnych czosnku. W opracowaniu tym przedstawiono początki stosowania tego warzywa wśród różnych kultur oraz koleje jego rozpowszechniania...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Im więcej dowiadujemy się o grzybach, tym bardziej dociera do nas, że nie ma bez nich życia. Nie są ani roślinami, ani zwierzętami, ale występują dosłownie wszędzie, także w powietrzu i w naszych ciałach. Mogą być mikroskopijne, ale należą również do największych poznanych organizmów. Dzięki nim na lądzie powstało życie. Mogą przetrwać bez dodatkowej ochrony w kosmosie i rozwijać się w obecności...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Nieoficjalny poradnik do gry Assassin’s Creed: Liberation HD , został stworzony, aby umożliwić każdemu graczowi ukończenie gry w 100% w sposób bezproblemowy. Poradnik zawiera szczegółowy opis wszystkich sekwencji wątku głównego , zadań pobocznych , oraz informacje dotyczące walki , handlu , czy możliwych do zdobycia osiągnięć . W tekście opisane zostały m.in. zadania z serii ObywatelE, Przeciwnicy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak bezpiecznie zachować się w lesie, a przy okazji nazbierać grzybów na pyszną kolację i zrobić zapasy na całą zimę? Tajemnicą skutecznego grzybobrania jest dobre przygotowanie. Trzeba wstać skoro świt, żeby wyprzedzić innych amatorów prawdziwków, włożyć ubrania, które ochronią przed niechcianymi ukąszeniami i zadrapaniami, a co najważniejsze – spakować pyszne kanapki! Z takim ekwipunkiem Lila z...
Data dostępności:
Data publikacji: