warszawie
Liczba pozycji: 85
Sektor spożywczy - od kompetencji pracowników do jakości żywności – ebook
Pod Redakcją Krystyny Gutkowskiej
Publikacja porusza zagadnienia związane z problematyką kompetencji pracowników w sektorze spożywczym w kontekście zmieniających się potrzeb i preferencji konsumentów, uwarunkowań społeczno-gospodarczych oraz jakości żywności. Stanowi cenne źródło informacji dla przedstawicieli przedsiębiorstw branży żywnościowej oraz badaczy rynku żywności. Uwzględniono w niej wpływ pandemii COVID-19 na branże przetwórstwa...Data dostępności:
Junior-Edu-Żywienie - wybrane zagadnienia edukacji żywieniowej – ebook
Opracowanie zbiorowe
Zdrowe nawyki żywieniowe są bardzo istotną częścią ludzkiego życia. Nabywamy je już od najmłodszych lat. Pomocnym wsparciem w nauce poprawnych nawyków żywieniowych jest przeznaczona dla nauczycieli monografia z założeniami programu edukacji żywieniowej dla uczniów szkół podstawowych. W opracowaniu znajdują się zarówno zagadnienia stricte żywieniowe (a więc związane m.in. z fizjologią żywienia, zasadami...Data dostępności:
Straty i marnotrawstwo żywności, Fakty, polityka, etyka. – ebook
Praca zbiorowa
Publikacja stanowi wartościową pracę syntetyzującą obecną wiedzę na temat strat i marnowania żywności. Zawiera ciekawe ujęcie problematyki z punktu widzenia trzech obszarów, tj. faktów, polityki i etyki. W pierwszym z nich przedstawiono kwestie dotyczące definicji najważniejszych pojęć, przyczyny powstawania strat i marnowania żywności oraz działania podejmowane w celu ich ograniczania. W drugim zaprezentowano...Data dostępności:
Analiza i ocena jakości żywności – ebook
Praca Zbiorowa Pod Red. Nauk. Małgorzaty Piecyk I Wołosiaka
Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z tego powodu znajomość metod oznaczania podstawowych składników żywności, dodatków do żywności czy zanieczyszczeń jest specjalistom zajmującym się produkcją i kontrolą jakości...Data dostępności:
Rodzina Martenów – audiobook
Irena Krzywicka
Powieść, której akcja dzieje się w Warszawie w 1885 roku, przedstawia losy rodziny Martenów, rodziców i czworga dzieci. Pan Marten jest właścicielem niedużej drukarni, zgorzkniała, pełna chłodu żona obwinia go o niezadowalający ją poziom życia rodziny. Najstarszy syn, Gucio, rozpoczyna właśnie życie zawodowe, jego młodszy brat Kamil kończy gimnazjum. Córki Martenów, potulna Hesia i nadwrażliwa Ania,...Data dostępności:
Data publikacji:
Siew przyszłości – audiobook
Irena Krzywicka
Akcja powieści rozgrywa się w Warszawie, wiosną 1890 roku. Trwają przygotowania do obchodu święta 1. Maja. Autorka prezentuje na kartach powieści przedstawicieli różnych warstw społecznych ówczesnej Warszawy: burżuazję, drobnomieszczaństwo, inteligencję, młodzież o poglądach radykalnych lub radykalizujących, a wreszcie warszawski proletariat.Data dostępności:
Data publikacji:
Bracia Dalcz i S-ka – audiobook
Tadeusz Dołęga-Mostowicz
Największy światowy przekręt urodził się w Warszawie!! Dwaj bracia walczą o spadek - zakłady przemysłowe “Dalcz”. Krzysztof, wykształcony za granicą inżynier, wychowywany, by pokierować fabryką. Paweł - czarna owca rodziny, wybitny samouk-ekonomista o dalekosiężnych planach, wykorzystuje zamieszanie po śmierci ojca. Wielka szansa na prawdziwe pieniądze bo wielkimi krokami zbliża się kryzys...Data dostępności:
Data publikacji:
Poradnik Żywienowy - przepisy na wiosnę dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywienowy - przepisy na zimę dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywieniowy - przepisy na lato dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności: