naukowe i akademickie
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 30
- Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W...
Data dostępności:
- Tom drugi serii Kocham Zioła został poświęcony kluczowym zagadnieniom, których odpowiednie omówienie i zrozumienie jest niezbędne dla utrzymania i poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Poruszono tematy m.in. substancji, roślin i grzybów o działaniu przeciwwirusowym oraz przeciwnowotworowym, roli kawy w diecie, wpływu srebra na ludzkie zdrowia oraz wyrobie octu na cele lecznicze i gospodarcze.
Data dostępności:
Data publikacji:
- W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.
Data dostępności:
- W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.
Data dostępności:
- W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.
Data dostępności:
- W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przestawia łatwe i proste w przyrządzeniu przepisy kulinarne. Prawidłowa dieta pomoże unormować poziom cukrów we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań.
Data dostępności:
- Bernadeta Bień Magdalena Dykiel Marcin Stareńczak Mateusz Grajek Karolina Sobczyk Agnieszka Białek-Dratwa Łukasz Olszewski Karolina Maliszewska Izabela Oleksak Agnieszka Kaczmarska Krystian Cholewa Michał MichalskiSpis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W...
Data dostępności:
- Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od...
Data dostępności:
- Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z tego powodu znajomość metod oznaczania podstawowych składników żywności, dodatków do żywności czy zanieczyszczeń jest specjalistom zajmującym się produkcją i kontrolą jakości...
Data dostępności:
- Każdy z nas marzy o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne, i co najważniejsze, która szybko daje korzystne efekty zdrowotne. Taka właśnie jest dieta DASH, którą można nazwać dietą naszych marzeń. Książka ta powstała, aby pomóc w spełnieniu tych marzeń. W książce opisano szczegółowo, na czym polega...
Data dostępności:
- Odpowiednie przetwarzanie żywności umożliwia dostarczanie na rynek produktów pożądanych przez konsumenta, bezpiecznych i o wysokich walorach odżywczych. Z tego względu głównym celem technologii przetwórczych w łańcuchu żywnościowym jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego, zachowanie i podniesienie wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych żywności, poprawa cech sensorycznych, wydłużenie...
Data dostępności:
- Spośród zaleceń terapeutycznych oraz profilaktycznych należy wymienić: Ograniczenie żywności wysokoprzetworzonej. Ograniczenie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego: masła, smalcu, tłustych gatunków mięs i wyrobów mięsnych, tłustych przetworów mlecznych i zastąpienie go olejami roślinnymi lub rybami. Ograniczenie węglowodanów (cukrów) prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym: słodyczy,...
Data dostępności:
- Zaproponowane w tej broszurce przepisy są zgodne z zasadami diety zalecanej w cukrzycy i mogą być inspiracją do samodzielnego komponowania posiłku. Zaprezentowane potrawy można wykorzystać jako element kolacji,dodając jeszcze inne produkty, tak aby wartość odżywcza tego dania (zwłaszcza zawartość węglowodanów) była zgodna z zaleceniem Twojego lekarza lub dietetyka. Kolację powinno się jeść około 3...
Data dostępności:
- W związku ze starzeniem społeczeństw, zwłaszcza w krajach rozwiniętych, które obejmuje wzrost średniej długości życia oraz zwiększenie odsetka osób powyżej 60. r.ż. w populacji, szczególnego znaczenia nabiera wykorzystanie żywności funkcjonalnej jako potencjalnego źródła wartości korzystnych dla zdrowia i poprawy komfortu życia seniorów. Badanie czynników kształtujących postawy osób starszych wobec...
Data dostępności:
- NONI - OWOC WSZECHCZASÓW! Uzdrawiające właściwości noni, czyli morwy indyjskiej, są znane Polinezyjczykom od stuleci. Kahuni, czyli hawajscy szamani i uzdrowiciele czcili tę roślinę, natomiast Europejczycy dopiero stosunkowo niedawno odkryli jej leczniczą moc. Czas abyś poznać niezwykłe zdrowotne korzyści owocu noni, w przypadku pomocy w najtrudniejszych chorobach takich jak np. w nowotworowych, w...
Data dostępności:
- "Oczyszczanie organizmu. Pożegnaj toksyny i ureguluj masę ciała”, zawiera informacje, na temat przyczyn naszych problemów zdrowotnych i tego, jak sobie z nimi możemy poradzić. Każdy problem jest dla nas wyzwaniem. Należy tylko znaleźć odpowiednie rozwiązania i dodać do tego systematyczne działanie. W książce znajdziesz opisany pierwszy krok oraz kolejne, jak działać, aby osiągnąć właściwą masę ciała....
Data dostępności:
- Wegetarianizm to sposób odżywiania się polegający na wyłączeniu z diety mięsa, ryb i wszystkich lub tylko niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak na przykład mleko czy jaja. Stosowanie tej diety zapewn: 1.Niższa wartość energetyczna w porównaniu do diet tradycyjnych. Badania wykazują, że osoby stosujące ten model żywienia mają mniejszą masę ciała, prawidłowe BMI – w porównaniu do osób stosujących...
Data dostępności:
- Andrzej Kozioł, krakowski pisarz i dziennikarz, od lat konsekwentnie oprowadza swoich czytelników po kuchniach i restauracjach, po historii widzianej poprzez kulinaria. Tym razem – po książkach o ziemniakach, chlebie oraz rybach – zaprasza na prawdziwą mięsną ucztę. Na przechadzkę po związanych z mięsem obyczajach, nakazach, zakazach i przesądach. Jak zawsze – mnóstwo anegdot, niezwykłych opowieści...
Data dostępności:
- Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”,...
Data dostępności:
- Andrzej Kozioł, krakowski pisarz i dziennikarz, wydał ostatnio cztery książki związane z historią kultury, postrzeganą poprzez kulinaria. Jedna z nich obracała się wokół pożywienia - sacrum, chleba. Druga traktowała o roślinie, która zmieniła dzieje ludzkości - ziemniaku. Kolejne, poświęcone były rybom oraz mięsu. Przyszła więc kolej na desery – słodycze. Okazuje się, że ich historia jest równie pasjonująca...
Data dostępności:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie




















