zywnosci
- W związku ze starzeniem społeczeństw, zwłaszcza w krajach rozwiniętych, które obejmuje wzrost średniej długości życia oraz zwiększenie odsetka osób powyżej 60. r.ż. w populacji, szczególnego znaczenia nabiera wykorzystanie żywności funkcjonalnej jako potencjalnego źródła wartości korzystnych dla zdrowia i poprawy komfortu życia seniorów. Badanie czynników kształtujących postawy osób starszych wobec...
Data dostępności:
- Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z tego powodu znajomość metod oznaczania podstawowych składników żywności, dodatków do żywności czy zanieczyszczeń jest specjalistom zajmującym się produkcją i kontrolą jakości...
Data dostępności:
- Publikacja stanowi wartościową pracę syntetyzującą obecną wiedzę na temat strat i marnowania żywności. Zawiera ciekawe ujęcie problematyki z punktu widzenia trzech obszarów, tj. faktów, polityki i etyki. W pierwszym z nich przedstawiono kwestie dotyczące definicji najważniejszych pojęć, przyczyny powstawania strat i marnowania żywności oraz działania podejmowane w celu ich ograniczania. W drugim zaprezentowano...
Data dostępności:
- Publikacja porusza zagadnienia związane z problematyką kompetencji pracowników w sektorze spożywczym w kontekście zmieniających się potrzeb i preferencji konsumentów, uwarunkowań społeczno-gospodarczych oraz jakości żywności. Stanowi cenne źródło informacji dla przedstawicieli przedsiębiorstw branży żywnościowej oraz badaczy rynku żywności. Uwzględniono w niej wpływ pandemii COVID-19 na branże przetwórstwa...
Data dostępności:
- Odpowiednie przetwarzanie żywności umożliwia dostarczanie na rynek produktów pożądanych przez konsumenta, bezpiecznych i o wysokich walorach odżywczych. Z tego względu głównym celem technologii przetwórczych w łańcuchu żywnościowym jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego, zachowanie i podniesienie wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych żywności, poprawa cech sensorycznych, wydłużenie...
Data dostępności:
- Zdrowe nawyki żywieniowe są bardzo istotną częścią ludzkiego życia. Nabywamy je już od najmłodszych lat. Pomocnym wsparciem w nauce poprawnych nawyków żywieniowych jest przeznaczona dla nauczycieli monografia z założeniami programu edukacji żywieniowej dla uczniów szkół podstawowych. W opracowaniu znajdują się zarówno zagadnienia stricte żywieniowe (a więc związane m.in. z fizjologią żywienia, zasadami...
Data dostępności:
- „Współczesna kuchnia podlaska” przedstawi obyczaje żywieniowe i kulturę kulinarną mieszkańców Podlasia. Gdzie i co jadają codziennie, a co od święta. Jak wygląda współczesna gastronomia, jakie są jej nowe trendy, a co pozostało z dawnych przepisów kulinarnych. Autor przedstawi też produkty i potrawy regionalne, a także renomowanych podlaskich producentów żywności.
Data dostępności:
- W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.
Data dostępności:
- W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.
Data dostępności:
- W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.
Data dostępności:
- W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przestawia łatwe i proste w przyrządzeniu przepisy kulinarne. Prawidłowa dieta pomoże unormować poziom cukrów we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań.
Data dostępności:
- Spośród zaleceń terapeutycznych oraz profilaktycznych należy wymienić: Ograniczenie żywności wysokoprzetworzonej. Ograniczenie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego: masła, smalcu, tłustych gatunków mięs i wyrobów mięsnych, tłustych przetworów mlecznych i zastąpienie go olejami roślinnymi lub rybami. Ograniczenie węglowodanów (cukrów) prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym: słodyczy,...
Data dostępności:
- Starzenie się jest nieuniknione, jednak można mu zapobiec. Rośliny lecznicze i zioła na odporność są fundamentem przepisów zawartych w tej książce. Dzięki nim możesz naturalnie wzmocnić swoje zdrowie, odbudować ciało i mózg, poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zwalczać stany zapalne. To książka kucharska zakorzeniona w szamańskiej mądrości, zawierająca ponad 90 przepisów na roślinne...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Tysia gotuje. I to jak! Prosto, smacznie i kolorowo. A przede wszystkim rodzinnie. Popularna blogerka kulinarna Justyna Ratajczak wyznaje zasadę, że przepisy muszą być zarówno szybkie w przygotowaniu, jak i wartościowe. Znajdziesz w nich łatwo dostępne składniki, sezonowe produkty oraz dużo owoców i warzyw. Sałatka z grillowaną cukinią, kotlety z kalafiora? Tradycyjne dania zrobisz z twistem, w lżejszym,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert Makłowicz „Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale, nie...
Data dostępności:
- Interesujący poradnik, który mimo tego, że wydany został w 1937 roku nic nie stracił ze swojej aktualności. W książce opisano ogólne zasady, jakie powinny być przestrzegane przy przygotowywaniu posiłków. Omówiono rodzaje żywności, ich skład i sposoby ich przygotowania do spożycia. Opisano wyposażenie kuchni i sposoby jego wykorzystywania. W książce umieszczono też szereg kulinarnych przepisów, a także...
Data dostępności:
- Co oznacza E300? Czy amarant jest szkodliwy? Czy syrop glukozowo-fruktozowy to też cukier? Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także - a może przede wszystkim - informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- "Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. To jasne, że nikt z nas nie chce doświadczyć tej choroby. Ale czy na co dzień robisz wszystko, by się przed nią uchronić? Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz szeroki wachlarz naturalnych składników żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym. Odkryjesz, jak wielką...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kiszonki - leczą, odżywiają, smakują. Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe - to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności - naturalny,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Wszystko, co musisz wiedzieć o chorobach stawów oraz 140 przepisów na pyszne posiłki. Masz zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) lubą inną chorobę stawów? Dokuczają ci bóle stawów? Kolana nie pozwalają o sobie zapomnieć? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Sposób odżywiania, sprzyja zarówno leczeniu chorób stawów, jak i ich zapobieganiu. W książce Zdrowe stawy znajdziesz dawkę niezbędnej...
Data dostępności:
Data publikacji:




















