zywnosci
- Publikacja jest zbiorem tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają m.in. kwestie: 1. systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej, 2. funkcjonowania tego systemu w świetle postanowień...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Monografia jest kontynuacją i rozwinięciem książki pt. Międzynarodowe prawo żywnościowe , w której wykazano istnienie jednego z działów prawa międzynarodowego publicznego obejmującego zespół norm regulujących stosunki międzynarodowe w dziedzinie rolnictwa, żywności i wyżywienia. Celem wspomnianej książki była przede wszystkim odpowiedź na pytanie o to, czy doszło do ukształtowania takiego działu?...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W niniejszej publikacji wykorzystano wyniki badań, których celem była identyfikacja determinantów bezpieczeństwa żywności w kontekście bezpieczeństwa wewnętrznego, zagrożeń i wyzwań w tym obszarze, źródeł, możliwości i skali fałszowania żywności oraz społecznych i ekonomicznych skutków nieprawidłowości w gospodarce żywnościowej. Zakres przestrzenny powyższych badań obejmował terytorium całego kraju,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Problem marnowania żywności dotyka w znacznym stopniu, poza innymi krajami europejskimi, także Polskę. Żywność trafiająca na śmietnik pochodzi zarówno od podmiotów handlujących artykułami spożywczymi, jak i z gospodarstw domowych. Działania związane z ograniczaniem ilości marnowanej żywności są realizowane na skalę globalną. Z ebooka dowiesz się o przepisach unijnych i polskich, obowiązkach sprzedawców,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym opracowaniem na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, tj. wszelkich komunikatów informujących konsumentów o właściwościach odżywczych lub zdrowotnych środków spożywczych. Biorąc pod uwagę, że regulacja w tym obszarze, ustanowiona w rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady...
Data dostępności:
Data publikacji:
- "Recenzowana praca znanych i uznanych Autorów stanowi pierwsze w polskiej literaturze, tak szerokie i pogłębione, opracowanie prawa żywnościowego, nowej dziedziny prawa znajdującej się w toku wyodrębniania. Dzieło obejmuje niemalże całość bardzo rozległej i skomplikowanej problematyki prawnej dotyczącej żywności i choćby już tylko z tego względu zasługuje na miano "Systemu prawa żywnościowego". Przedmiotem...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przedmiotem książki są problemy związane z handlem detalicznym żywnością ekologiczną. W szczególności zostały omówione podstawowe kanały detalicznej dystrybucji ekoproduktów, czynniki warunkujące poprawę dostępności i wzrost asortymentu żywności ekologicznej,
Data dostępności:
Data publikacji:
- Monografia podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie, czy obowiązujące w Polsce prawne ograniczenia reklamy suplementów diety są poprawnie skonstruowane oraz realizują cele, które wyznacza im prawo unijne i polskie. Publikacja omawia następujące problemy: czy przepisy regulujące reklamę suplementów diety uwzględniają charakter tych produktów, specyfikę reklamy oraz zróżnicowanie jej adresatów; czy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Od jesieni 1939...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W podręczniku Prawo żywnościowe omówiono podstawowe akty prawa żywnościowego, zarówno unijnego (zwłaszcza rozporządzenie nr 178/2002), jak i krajowego, a także normy obowiązujące w ramach globalnego systemu żywnościowego (np. Codex Alimentarius ). Szczególna uwagę zwrócono na akty regulujące wymogi produkcji żywności, w tym dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności, informacji o produktach żywnościowych,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czy chcesz zmniejszyć swój ślad ekologiczny, żyć bardziej zrównoważonym życiem i czerpać bezpośrednie korzyści z własnej produkcji żywności? Znajdziesz tu praktyczne wskazówki jak zacząć dzięki czemu możesz zrealizować swoje marzenia o samowystarczalności! Przekonaj się, jak łatwo możesz wprowadzić zmiany, które przyniosą korzyści nie tylko Tobie, ale również planecie. Książka została utworzona przy pomocy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka prowadzi czytelnika przez kluczowe aspekty zdrowej diety. Przedstawia zasady zdrowego odżywiania, omawia podstawowe zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania się, uwzględniając różnorodność żywności i ich wpływ na organizm. Prezentuje wskazówki dotyczące zdrowych nawyków i stylu życia oraz skupia się na unikaniu szkodliwych nawyków podczas odchudzania, proponuje strategie zapobiegające powrotowi...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka stanowi źródło wiedzy na temat biotechnologii, skoncentrowanej na praktycznych zastosowaniach. Autor przybliża zarówno teoretyczne podstawy, jak i praktyczne aspekty tej dziedziny. Czytelnicy poznają też szeroki zakres zastosowań biotechnologii od medycyny i farmakologii, przez rolnictwo i produkcję żywności, po ochronę środowiska. To doskonałe źródło wiedzy zarówno dla studentów, jak i dla...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania dietami mającymi na celu oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn i substancji obecnych w wysoko przetworzonej żywności oraz środowisku, w którym żyjemy. Niniejszy poradnik odpowiada na to zainteresowanie. Zawiera kompletne jadłospisy wraz z przepisami oraz szczegółową charakterystyką wybranych diet oczyszczających organizm. Wśród opisanych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dożyli dnia gdy przestali być nazywani obywatelami. Stracili wolność i niezależność nie wiedząc o tym. Kupiono ich za ciepłe spokojne życie. Zamieszano w ich głowach, zmieniono ich priorytety. Wskazywano im ambitne lecz nierealne cele. Wmówiono im iż muszą się szczepić, a składy szczepionek modyfikowano by ich uzależnić fizycznie, umysłowo i finansowo. Do żywności i wody dodawano uzależniające narkotyczne...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dziwne awarie telefonów, mnożące się usterki samochodów, pociągów, problemy z dostawami prądu i żywności stają się powoli codziennością. W końcu, po kolejnym zaciemnieniu, świat zmienia się nie do poznania… Wysiada cała elektronika, na co ludzkość nie jest zupełnie przygotowana. Ciemna jesień staje się rozgwieżdżoną zimą, a chaos, który wybucha sprawia, że przeżyją tylko nieliczni…
Data dostępności:
Data publikacji:
- Monografia jest pierwszym w Polsce opracowaniem poświęconym normom prawa międzynarodowego publicznego w zakresie: rolnictwa, żywności i wyżywienia, prawa do żywności, bezpieczeństwa żywnościowego, suwerenności żywnościowej, zrównoważonego rozwoju żywnościowego, źródeł i podmiotów prawa, międzynarodowego prawa rolnego standardów żywnościowych. Z jednej strony jest monografią naukową...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Paweł Wojciechowski doktor nauk prawnych, adiunkt w Katedrze Prawa Rolnego i Systemu Ochrony Żywności oraz Pracowni Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego; autor kilkudziesięciu publikacji z zakresu prawa żywnościowego i rolnego, m.in. monografi i Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności (Warszawa 2008) oraz współautor komentarza do ustawy o bezpieczeństwie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Marcin pędzi typowe życie nastolatka w końcówce PRL-u, mieszkając w małej górniczej miejscowości na południu Polski. Myśli, że problemy w szkole, z kolegami, niedoborem żywności, dojrzewaniem oraz nierzadko pijanym ojcem to wszystko, co może go spotkać. Aż pewnego dnia okazuje się, że pokątnie zdobyte mięso na obiad ożywa i okazuje się… demonem! Na szczęście wystarczy go umieścić w balii z wodą, aby...
Data dostępności:
Data publikacji: