o żywności
- Problem marnowania żywności dotyka w znacznym stopniu, poza innymi krajami europejskimi, także Polskę. Żywność trafiająca na śmietnik pochodzi zarówno od podmiotów handlujących artykułami spożywczymi, jak i z gospodarstw domowych. Działania związane z ograniczaniem ilości marnowanej żywności są realizowane na skalę globalną. Z ebooka dowiesz się o przepisach unijnych i polskich, obowiązkach sprzedawców,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- "Recenzowana praca znanych i uznanych Autorów stanowi pierwsze w polskiej literaturze, tak szerokie i pogłębione, opracowanie prawa żywnościowego, nowej dziedziny prawa znajdującej się w toku wyodrębniania. Dzieło obejmuje niemalże całość bardzo rozległej i skomplikowanej problematyki prawnej dotyczącej żywności i choćby już tylko z tego względu zasługuje na miano "Systemu prawa żywnościowego". Przedmiotem...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Monografia jest kontynuacją i rozwinięciem książki pt. Międzynarodowe prawo żywnościowe , w której wykazano istnienie jednego z działów prawa międzynarodowego publicznego obejmującego zespół norm regulujących stosunki międzynarodowe w dziedzinie rolnictwa, żywności i wyżywienia. Celem wspomnianej książki była przede wszystkim odpowiedź na pytanie o to, czy doszło do ukształtowania takiego działu?...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czy chcesz zmniejszyć swój ślad ekologiczny, żyć bardziej zrównoważonym życiem i czerpać bezpośrednie korzyści z własnej produkcji żywności? Znajdziesz tu praktyczne wskazówki jak zacząć dzięki czemu możesz zrealizować swoje marzenia o samowystarczalności! Przekonaj się, jak łatwo możesz wprowadzić zmiany, które przyniosą korzyści nie tylko Tobie, ale również planecie. Książka została utworzona przy pomocy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dożyli dnia gdy przestali być nazywani obywatelami. Stracili wolność i niezależność nie wiedząc o tym. Kupiono ich za ciepłe spokojne życie. Zamieszano w ich głowach, zmieniono ich priorytety. Wskazywano im ambitne lecz nierealne cele. Wmówiono im iż muszą się szczepić, a składy szczepionek modyfikowano by ich uzależnić fizycznie, umysłowo i finansowo. Do żywności i wody dodawano uzależniające narkotyczne...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Od jesieni 1939...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W podręczniku Prawo żywnościowe omówiono podstawowe akty prawa żywnościowego, zarówno unijnego (zwłaszcza rozporządzenie nr 178/2002), jak i krajowego, a także normy obowiązujące w ramach globalnego systemu żywnościowego (np. Codex Alimentarius ). Szczególna uwagę zwrócono na akty regulujące wymogi produkcji żywności, w tym dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności, informacji o produktach żywnościowych,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym opracowaniem na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, tj. wszelkich komunikatów informujących konsumentów o właściwościach odżywczych lub zdrowotnych środków spożywczych. Biorąc pod uwagę, że regulacja w tym obszarze, ustanowiona w rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Codziennie myjemy swoje ciało, włosy, zęby, dbamy o higienę, odpowiedni ubiór. A co z wnętrzem organizmu? Może nadszedł czas na generalne porządki, czyli... oczyszczanie organizmu? Naturalne kuracje oczyszczające sprawdzone przez dr Górnicką podczas wieloletniej praktyki lekarskiej pozwolą cieszyć się zdrowiem przez długie lata! W środku między innymi: dieta ryżowa, posty i głódówki, kuracja...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Paweł Wojciechowski doktor nauk prawnych, adiunkt w Katedrze Prawa Rolnego i Systemu Ochrony Żywności oraz Pracowni Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego; autor kilkudziesięciu publikacji z zakresu prawa żywnościowego i rolnego, m.in. monografi i Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności (Warszawa 2008) oraz współautor komentarza do ustawy o bezpieczeństwie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- To nie ty, to jedzenie. Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm? Chris van Tulleken, lekarz i osobowość medialna, zabiera...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dzięki tej książce poznasz bliżej tajniki działania wysokowibracyjnej żywności funkcjonalnej, jaką jest sok z trawy jęczmiennej i chlorella pyrenoidosa. Nauczysz się, jak rozróżniać prawdziwie lecznicze produkty od podróbek. Odkryjesz sekrety zdrowia i długowieczności. Dowiesz się , jak oczyścić organizm i przywrócić równowagę zasadowo-kwasową. Wzmocnisz i oczyścisz umysł i ciało. Zadbasz o układ pokarmowy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W książce Autorka przedstawia rewolucyjne podejście do zdrowia, które opiera się na zasadach permakultury. Podpowiada, jak wzmocnić swoją odporność i poradzić sobie ze stresem. Wesprzeć układ trawienny przy pomocy diety wegetariańskiej opartej na roślinach leczniczych, ziołowych herbatach i świeżej, pożywnej, wolnej od pestycydów żywności, którą sam wyhodujesz na własnym tarasie, domowym parapecie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Mark Watney kilka dni temu był jednym z pierwszych ludzi, którzy stanęli na Marsie. Teraz jest pewien, że będzie pierwszym, który tam umrze! Straszliwa burza piaskowa sprawia, że marsjańska ekspedycja, w której skład wchodzi Mark Watney, musi ratować się ucieczką z Czerwonej Planety. Kiedy ciężko ranny Mark odzyskuje przytomność, stwierdza, że został na Marsie sam w zdewastowanym przez wichurę obozie,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- "Kiedy las przykrywa się białą kołderką śniegu i wokół ściska mróz, dla zwierząt nadchodzi trudny czas. Jedne chronią się w podziemnych tunelach, inne zapadają w zimowy sen, a jeszcze inne stroszą futerka i przedzierają się przez zaspy. Śnieżna zima to także doskonała okazja do zabawy, szczególnie dla młodych zwierząt, jednak o wypadek nietrudno. Klinika Małych Zwierząt w Leśnej Górce jest przygotowana...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jest rok 1948. Matylda Neumann rezygnuje z walki o ukochanego, opuszcza Zieloną Górę i wyjeżdża do Neuruppin. Tam czeka na nią ciotka Hedwiga i miejsce na sienniku obok kuzynki, Anny. W przeludnionej radzieckiej strefie okupowanych Niemiec brakuje żywności, mieszkań i pracy, ludzie czują niechęć do uchodźców oraz strach przed wszechobecną służbą bezpieczeństwa. Wciąż trwają poszukiwania bliskich zaginionych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Szanowni Państwo, oddajmy do Państwa rąk czwarty tom monografii wieloautorskiej „W trosce o bezpieczne jutro. Reminiscencje i zamierzenia”. W rozdziale 1, zawierającym siedem opracowań, podejmujemy zagadnienia z zakresu Wybranych prawnych i społecznych aspektów bezpieczeństwa narodowego i wewnętrznego. Rozdział 2 Bezpieczeństwo społeczne w kontekście ruchów migracyjnych zawiera osiem opracowań....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Skawiński, polski emigrant polityczny, przybywa w latach 70. XIX wieku do Aspinwall. Ma tu objąć posadę latarnika. Jest zmęczony życiem, które obfitowało w przygody. Walczył w wielu wojnach i powstaniach, m.in. w powstaniu listopadowym w Polsce i wojnie secesyjnej. Podejmował się też wielu zawodów, był m.in. harpunnikiem, poszukiwaczem diamentów, prowadził fabrykę cygar. Wszystkie te stanowiska tracił...
Data dostępności:
Data publikacji: