o żywności
Liczba pozycji: 165
Chemia żywności. Tom 2 – ebook
red. Zdzisław Sikorski Hanna Staroszczyk
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie...Data dostępności:
Data publikacji:
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności – ebook
Praca zbiorowa
"Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących...Data dostępności:
Data publikacji:
Chemia żywności. Tom 1 – ebook
red. Zdzisław Sikorski Hanna Staroszczyk
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie...Data dostępności:
Data publikacji:
Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności – ebook
Samir Dani
"Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu logistyki w przemyśle spożywczym. Prezentuje liczne rozwiązania logistyczne i metody zarządzania łańcuchami dostaw w sektorze żywnościowym oraz aktualne trendy obecne w branży. W publikacji zawarto informacje dotyczące: • logistyki dostaw artykułów spożywczych, • przetwórstwa żywności, • zarządzania ryzykiem w łańcuchu dostaw produktów...Data dostępności:
Data publikacji:
Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne – ebook
Agata Witczak Zdzisław E. Sikorski
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub...Data dostępności:
Data publikacji:
Witaminy i minerały w naturalnej żywności – ebook
Mascha Davis
Wystarczy tylko odrobina czasu i nieco wiedzy, byś nauczył się wprowadzać do swojej diety pełnowartościowe produkty i ograniczył spożycie przetworzonej żywności. Poprawi to stan twojego zdrowia i wspomoże leczenie wielu poważnych chorób, redukując m.in. stany zapalne i podwyższając odporność organizmu. Dzięki tej książce poznasz podstawy zdrowego odżywiania i dowiesz się, w których produktach spożywczych...Data dostępności:
Data publikacji:
Bezpieczeństwo żywności w kontekście jej fałszowania – ebook
Rafał Płocki
W niniejszej publikacji wykorzystano wyniki badań, których celem była identyfikacja determinantów bezpieczeństwa żywności w kontekście bezpieczeństwa wewnętrznego, zagrożeń i wyzwań w tym obszarze, źródeł, możliwości i skali fałszowania żywności oraz społecznych i ekonomicznych skutków nieprawidłowości w gospodarce żywnościowej. Zakres przestrzenny powyższych badań obejmował terytorium całego kraju,...Data dostępności:
Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności – ebook
Agata Lewkowicz Wiesław Pływaczewski
Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych,...Data dostępności:
Globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Aspekty prawne – ebook
Tomasz Srogosz prof. KAAFM
Monografia jest kontynuacją i rozwinięciem książki pt. Międzynarodowe prawo żywnościowe , w której wykazano istnienie jednego z działów prawa międzynarodowego publicznego obejmującego zespół norm regulujących stosunki międzynarodowe w dziedzinie rolnictwa, żywności i wyżywienia. Celem wspomnianej książki była przede wszystkim odpowiedź na pytanie o to, czy doszło do ukształtowania takiego działu?...Data dostępności:
Data publikacji:
Urzędowa kontrola żywności – ebook
Małgorzata Korzycka Paweł Wojciechowski
Publikacja jest zbiorem tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają m.in. kwestie: systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej, funkcjonowania tego systemu w świetle postanowień umowy CETA,...Data dostępności:
Data publikacji: